Рішення
від 07.05.2024 по справі 569/6830/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/6830/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року Рівненський міський суд

Рівненської області

в особі судді - Ковальова І.М.

при секретарі - Фурдись В.О.

з участю присяжних - Меркулова О.І., Копаниці С.П.

розглянувши у закритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради, Комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради про усиновлення дитини,-

в с т а н о в и в :

В Рівненський міський суд 09 квітня 2024 року з заявою про усиновлення дитини, заінтересовані особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради, Комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради звернулась ОСОБА_1 .

В судовому засіданні заявниця та представник заявниці заяву повністю підтримали, просять суд її задоволити та постановити рішення яким оголосити громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рівненському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження №77 від 16 січня 2024 року, вчиненого Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: змінити прізвище з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 »; ім`я з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 »; по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 »; дату народження дитини « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - залишити без змін; місце народження дитини «Україна, Рівненська обл., Рівненський район, місто Рівне» - залишити без змін; в графі батько змінити з « ОСОБА_9 » на прізвище, ім`я та по батькові батька дитини за відомостями ОСОБА_1 , згідно з абз.1 ч.1 ст.135 СК України, громадянин України; в графі мати змінити з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_1 », громадянка України.

Суду заявниця пояснила, що на даний час вона в зареєстрованому шлюбі не перебуває, власних дітей не має. На обліку кандидатів в усиновлювачі в Службі у справах дітей Рівненського міськвиконкому перебуває з 28 березня 2023 року за №121 та бажала усиновити дитину віком від народження до 6 років. Мотивом усиновлення є бажання віддати свою любов і тепло дитині, яка залишилася без батьківського піклування. Згідно із направленням служби у справах дітей Рівненського міськвиконкому від 03 березня 2024 року №08-01/32-24 вона познайомилась з малолітнім ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановила контакт з ним. Вона здорова, пройшла повне медичне обстеження, офіційно працевлаштована, на обліку МВС не перебуває і не перебувала, має житло (частка квартири належить їй на праві приватної спільної часткової власності), має бажання та можливість виховати дитину, надавати їй материнську любов, сімейний затишок, якого ця дитина позбавлена. З станом здоров`я дитини ознайомлена.

Тому з цих підстав, просить суд заяву задоволити.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради підтримала висновок органу опіки та піклування від 26 березня 2024 року №08-01-256/24 про доцільність усиновлення малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та відповідність його інтересам дитини.

В судовому засіданні представник заінтересованої особи КП «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради підтримала згоду КП «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради на усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 громадянкою України ОСОБА_1 .

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що заявник по справі перебувала у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_11 , який 27 червня 2017 року було розірвано, що підтверджується дослідженим в судовому засіданні свідоцтвом про розірвання шлюбу серії НОМЕР_1 виданим 27 червня 2017 року Рівненським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області. Після державної реєстрації розірвання шлюбу присвоюється прізвище: їй ОСОБА_4 . На даний час заявниця у шлюбі не перебуває, власних дітей не має.

Дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було покинуто у КП «Обласний перинатальний центр» Рівненської обласної ради.

Дана обставина підтверджується дослідженим в судовому засіданні актом закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 28 грудня 2023 року з якого вбачається, що 24 грудня 2023 року у Комунальному підприємстві «Обласний перинатальний центр» РОР за участю: працівники закладу охорони здоров`я ОСОБА_12 (юрисконсульт провідний), ОСОБА_13 (завідувач відділення постінтенсивного догляду та виходжування недоношених новонароджених), ОСОБА_14 (старша акушерка післяпологового відділення сумісного перебування), начальника СДГ ВП Рівненського РУП ГУНП в Рівненській області, ОСОБА_15 (представника служби у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради) було складено акт про те, що 24 грудня 2023 року в КП «Обласний перинатальний центр» РОР виявлена покинута дитина чоловічої статі ІНФОРМАЦІЯ_4 , прізвище, ім`я, по батькові дитини не визначено. Матір покинула заклад охорони здоров`я. Відомості про матір: матір хлопчика, ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (з її слів), АДРЕСА_1 , що посвідчує особу матір`ю не пред`явлений, відомості про матір записані з її слів. Зі слів ОСОБА_16 , вона вживає наркотики. Про батька дитини - відомості відсутні. Стан здоров`я дитини задовільний.

З дослідженого в судовому засіданні Розпорядження Рівненського міського голови від 15.01.2024 №41-р Про реєстрації народженої дитини, покинутої в комунальному підприємстві «Обласний перинатальний центр» РОР вбачається, що керуючись ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до п.п.69,70 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866, на підставі повідомлення комунального підприємства «Обласний перинатальний центр» Рівненської обласної ради від 28.12.2023 і акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту і пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 28.12.2023, беручи до уваги рішення Комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Рівненської міської ради від 09.01.2024: 1. Присвоїти дитині (хлопчик), народженому 23.12.2023 в комунальному підприємстві «Обласний перинатальний центр» Рівненської обласної ради: прізвище - ОСОБА_3 , ім`я - ОСОБА_5 , по батькові - ОСОБА_7 , мати - ОСОБА_10 , батько - ОСОБА_9 , місце народження - місто Рівне, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_4 . 2. Службі у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради підготувати документи, необхідні для реєстрації народження дитини, та подати відповідну заяву до Рівненського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненській області Західного МРУ МЮ.

З дослідженого в судовому засіданні Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України №00043146549 від 16 січня 2024 року наданого Рівненським Відділом ДРАЦС у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції вбачається що 16 січня 2024 року за №00145293816 реєстратором Рівненського Відділу ДРАЦС у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції було проведено реєстрацію актового запису про народження №77; дата складання 16 січня 2024 року; складено Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції; відомості про дитину: прізвище, власне ім`я, по батькові - ОСОБА_2 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження Україна, Рівненська обл., Рівненський р., м.Рівне. Відомості про батька: прізвище, власне ім`я, по батькові ОСОБА_9 ; відомості про матір: прізвище, власне ім`я, по батькові ОСОБА_10 . Відомості про батька записані відповідно до частини другої статті 135 Сімейного кодексу України (за рішенням органу опіки та піклування).

З дослідженого в судовому засіданні свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 виданого 16 січня 2024 року Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції вбачається, що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Рівне, про що складено відповідний актовий запис №77. Батьками записані ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

З дослідженого в судовому засіданні повідомлення Рівненського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області від 16 січня 2024 року №258-34.12-04-01 адресованого Органу опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради вбачається, що 16 січня 2024 року на підставі Розпорядження Рівненського міського голови від 15.01.2026 №41-р «Про реєстрацію народження дитини, покинутої в комунальному підприємстві «Обласний перинатальний центр» Рівненської обласної ради проведена державна реєстрація народження дитини - ОСОБА_2 . Актовий запис про народження №77 від 16.01.2024 року. Державна реєстрація народження проведена відповідно до частини другої статті 135 Сімейного кодексу України.

З дослідженого в судовому засіданні Розпорядження Рівненського міського голови від 17.01.2024 №78-р Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштування у комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради вбачається, що керуючись ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», відповідно до п.22,24 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов`язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866: 1. Надати малолітньому ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Підставою для надання статусу дитини, позбавленого батьківського піклування, є: акт закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 28 грудня 2023 року, складений у комунальному підприємстві «Обласний перинатальний центр» Рівненської обласної ради. Державна реєстрація актового запису про народження дитини проведена відповідно до частини 2 статті 135 Сімейного кодексу України (витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження від 16.01.2024 №00043146549, сформований Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції). 2. Направити малолітнього ОСОБА_2 на утримання у комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради. 3. Службі у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради вжити заходів щодо влаштування малолітнього ОСОБА_2 до сімейних форм виховання.

З дослідженого в судовому засіданні висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , м.Рівне, Рівненська область, місце проживання (перебування) АДРЕСА_2 вбачається, що дитині визначено остаточний висновок: G 93.9. Ураження головного мозку, не уточнене. Д.53.9. Аліментарна анемія, не уточнена.

З дослідженого в судовому засіданні висновку про стан здоров`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце проживання АДРЕСА_3 виданого Комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Центральний» Рівненської міської ради від 17 січня 2023 року вбачається, що було встановлено остаточний висновок: Здорова. За станом здоров`я може бути опікуном, усиновлювачем.

З дослідженого в судовому засіданні акту обстеження умов проживання, затвердженого 31 січня 2023 року начальником ССД ВК РМР А.Міщеня вбачається, що « ОСОБА_17 гол. спеціалістом ССД, ОСОБА_18 гол. спеціалістом ССД, ОСОБА_19 гол.спеціалістом ССД на підставі заяви ОСОБА_1 , з метою підготовки висновку про можливість вважатися кандидатом в усиновлювачі проведено обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_3 . Житло складається з 2 кімнат, загальна площа помешкання становить 48,2 кв.м., житлова - 34,3 кв.м. У квартирі є всі зручності, кімнати мебльовані. Умови проживання задовільні. Для виховання та розвитку дитини створено такі умови: для дитини є можливість відведення окремого спального місця, шафи для одягу, стола для занять. ОСОБА_20 , матір заявниці, не заперечує щодо усиновлення дитини, запевняє, що буде допомагати доньці. ОСОБА_1 бажає усиновити дитину, яка залишилась без батьків, розуміє всі проблеми, які можуть виникнути і готова взяти на себе відповідальність. За цією адресою проживають і мають постійне місце реєстрації: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . заявник, ОСОБА_20 , ІНФОРМАЦІЯ_7 мати заявниці. Стосунки сім`ї дружні. У сім`ї підтримуються православні релігійні традиції. Результат бесіди і ставлення членів сім`ї до рішення прийняти на виховання дитину: бажає ОСОБА_1 усиновити дитину віком від 0 до 3 років, і створила для цього всі необхідні умови.

З дослідженого в судовому засіданні Витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрації права власності №127650334 від 14 червня 2018 року сформованого нотаріусом Другої рівненської державної нотаріальної контори Рівненського міського нотаріального округу Рівненської області Ревою Л.Л. вбачається, що ОСОБА_1 на праві приватної спільної часткової власності належить 3/10 частки квартири за адресою АДРЕСА_3 .

З дослідженого в судовому засідання витягу з реєстру територіальної громади № витягу 2024/003781849 від 16.04.2024 року вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 зареєстрована за адресою АДРЕСА_3 з 15.07.1998.

З дослідженого в судовому засіданні витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» виданого Департаментом інформатизації МВС України ВР-000584626 про те, що громадянин(ка) України ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженець (ка) Рівне, Україна на території України станом на 19.01.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, не знятої чи непогашеної судимості немає та в розшуку не перебуває. Витяг надано для усиновлення, установлення опіки (піклування), створення прийомної сім`ї або дитячого будинку сімейного типу.

З дослідженої в судовому засіданні довідки про доходи №19 від 13 березня 2024 року виданої за підписом директора КП «Рівнеелектроавтотранс» вбачається що ОСОБА_1 дійсно працює у Комунальному підприємстві «Рівнеелектроавтотранс» Рівненської міської ради, основне місце роботи на посаді кондуктора. Сума нарахованої заробітної плати в т.ч. в натуральній формі (грн.) за період з вересня 2023 року по лютий 2024 року становить 89269,36 грн.

З дослідженого в судовому засіданні акту про ознайомлення заявників з порядком та умовами усиновлення, правами та обов`язками кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правовими наслідками усиновлення, порядком здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновленої дитини вбачається, що ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_3 цим засвідчує, що 27.01.2023, працівник ОСОБА_17 , головний спеціаліст Служби у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради ознайомила з порядом та умовами усиновлення, правами і обов`язками кандидатів в усиновлювачі, усиновлювачів, правовими наслідками усиновлення, порядком здійснення контролю за умовами проживання і виховання усиновленої дитини.

З дослідженої в судовому засіданні довідки про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування від 13 березня 2023 року №6 виданої за підписом директора Рівненського обласного центру соціальних служб Рівненської обласної державної адміністрації вбачається, що довідка видана ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 ), яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 про те, що вона пройшла курс підготовки з питання виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в період з 23 лютого по 13 березня 2023 року загальним обсягом 10 занять (66 год.) під керівництвом ОСОБА_22 , начальника відділу організації навчальних заходів, ОСОБА_23 , провідного фахівця із соціальної роботи відділу методичного забезпечення соціальної роботи, та отримала рекомендації щодо можливості стати кандидатом в усиновлювачі. Підстави отримання рекомендації: співбесіди, навчання показали, що потенційна усиновлювачка спроможна забезпечити належні умови для життя та розвитку дитини, є готовність до співпраці зі спеціалістом служби у справах дітей. За результатами проведеного навчання отримала рекомендації щодо можливості усиновлення 1 (однієї) дитини: дівчинки, хлопчика, віком від народження до 6 років.

З дослідженого в судовому засіданні висновку Служби у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради від 28 березня 2023 року №01-18/26 про можливість ОСОБА_1 бути усиновлювачем вбачається, що служба у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради вважає, що ОСОБА_1 може бути усиновлювачем 1 дитини: хлопчика, дівчинки віком від народження до 6 років та перебуває на обліку, як кандидат в усиновлювачі в службі у справах дітей Рівненського міськвиконкому з 28.03.2023 за №121.

З дослідженого в судовому засіданні акту про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною вбачається, що акт складено про те, що ОСОБА_1 , громадянка України за направленням №08-01/32-24 від 08.03.2024 виданим Службою у справах дітей Рівненського міськвиконкому особисто познайомилась з дитиною ОСОБА_2 . Дата та місце знайомства 11.03.2024 КП «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради. Знайомство відбулося в присутності: представника служби у справах дітей - головного спеціаліста відділу опіки та піклування ОСОБА_17 ; представника закладу, в якому перебуває дитина або прийомних батьків, батьків-вихователів, опікуна, піклувальника - ОСОБА_24 , заступник ген.директора з юридичного супроводу.

З дослідженої в судовому засіданні Згоди за підписом генерального директора КП «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради від 20.03.2024 №167 вбачається наступне: «Громадянка України ОСОБА_1 на підставі направлення служби у справах дітей Рівненської міської ради №08-01/32-24 від 08.03.2023 року особисто познайомилась та встановила контакт з вихованцем комунального підприємства, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_25 зі станом здоров`я дитини ознайомилась та виявила бажання усиновити малолітнього. Дитину відвідувала часто, постійно цікавилась станом його здоров`я, гралася з ним. У зв`язку з вищевикладеним та відповідно до п.4 ч.1 ст.219, ст.222 Сімейного кодексу України, даємо згоду на усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 громадянкою України ОСОБА_1 .»

З дослідженої в судовому засіданні довідки складеної 21.03.2024 року представником Служби у справах дітей Рівненського міськвиконкому Смаль Г.В., головним спеціалістом відділу опіки та піклування по те, що малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який перебуває у КП «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради, у зв`язку із віком не усвідомлює (ють) факту усиновлення. Отримати згоду дитини (дітей) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на усиновлення неможливо.

З дослідженого в судовому засіданні висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради від 26 березня 2024 року №08-01-256/24 вбачається, що орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради вважає, що усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянкою України ОСОБА_1 є доцільним і відповідає інтересам дитини.

Статтею 211 СК України чітко визначено перелік осіб, які можуть бути усиновлювачами, зокрема усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини (ч.1); усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років (ч.2); усиновлювачами можуть бути подружжя, а також особи, зазначені у частинах п`ятій та шостій цієї статті (ч.3).

Відповідно до ч.1 ст.215 СК України облік осіб, які бажають усиновити дитину, ведеться відділами та управліннями районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих комітетів міських, районних у містах рад, на які покладається безпосереднє ведення справ щодо опіки та піклування, органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері сім`ї та дітей, структурними підрозділами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а також центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.1 ст.218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Відповідно до ч.3 ст.218 СК України усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Відповідно до ст.222 СК України на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

Усиновлення може бути проведене без згоди цього закладу, якщо суд встановить, що усиновлення дитини відповідає її інтересам.

Відповідно до ч.1 ст.224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Відповідно до ст.231 СК України якщо усиновлювачами є одночасно жінка та чоловік і якщо вони записуються батьками дитини, відповідно змінюються прізвище та по батькові дитини.

За заявою усиновлювачів може бути змінено ім`я дитини. Для такої зміни потрібна згода дитини. Така згода не вимагається, якщо дитина живе в сім`ї усиновлювачів і звикла до нового імені.

Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Якщо усиновлюється повнолітня особа, її прізвище, ім`я та по батькові можуть бути змінені у зв`язку з усиновленням за заявою усиновлювача та усиновленої особи.

Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Відповідно до ст.233 СК України на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності, пояснення учасників судового процесу, досліджені матеріали цивільної справи, суд вважає, що заява є цілком обґрунтованою, документально доведеною і підлягає до повного задоволення, а усиновлення малолітньої дитини заявницею буде проведено виключно в інтересах дитини.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,263,264,265,268,273,310-314,354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради, Комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради про усиновлення дитини - задоволити.

Оголосити громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 усиновлювачем малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рівненському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження №77 від 16 січня 2024 року, вчиненого Рівненським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме: змінити прізвище з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_4 »; ім`я з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 »; по батькові з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 »; дату народження дитини « ІНФОРМАЦІЯ_3 » - залишити без змін; місце народження дитини «Україна, Рівненська обл., Рівненський район, місто Рівне» - залишити без змін; в графі батько змінити з « ОСОБА_9 » на прізвище, ім`я та по батькові батька дитини за відомостями ОСОБА_1 , згідно з абз.1 ч.1 ст.135 СК України, громадянин України; в графі мати змінити з « ОСОБА_10 » на « ОСОБА_1 », громадянка України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована АДРЕСА_3

Заінтересована особа: орган опіки та піклування виконавчого комітету Рівненської міської ради, м.Рівне, вул.Соборна, 12а

Заінтересована особа: Комунальне підприємство «Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини з центром реабілітації дітей з органічними ураженнями центральної нервової системи з порушенням психіки та паліативної допомоги дітям» Рівненської обласної ради, м.Рівне, вул.Поповича, 35А

Суддя -

Присяжні -

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118867607
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —569/6830/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні