Рішення
від 27.03.2024 по справі 752/25865/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/25865/23

Провадження № 2/752/2773/24

Заочне Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

27 березня 2024 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Плахотнюк К.Г.,

за участі секретаря судового засідання Ахмеяна Б.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «4 Сезони» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій,

в с т а н о в и в:

у грудні 2023 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «4 Сезони» (далі- ОСББ «4 Сезони», Об`єднання, позивач) звернулось до суду з позовом ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинків та прибудинкових територій за період з 01.05.2022 року по 28.11.2023 року в розмірі 18 482 грн та судових витрат у справі.

Позовні вимоги обґрунтувало тим, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності та співвласником цього багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ «4 Сезони».

Протоколом № 1/2016 загальних зборів ОСББ розташованого за адресою: АДРЕСА_2 від 10.12.2016 року прийнято рішення про створення ОСББ «4 Сезони» та прийнято рішення про затвердження статуту Об`єднання.

На підставі Статуту ОСББ «4 Сезони» метою створення об`єднання є забезпечення і захист співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

ОСББ « 4 Сезони » здійснює управління та утримання багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Протоколом № 6/2021 загальних зборів Об`єднання 04.12.2021 року був затверджений розмір щомісячних внесків для всіх житлових та нежитлових приміщень на управління багатоквартирним будинком в розмірі 9 грн/м2.

20.05.2023 року Загальними зборами Об`єднання був затверджений внесок на утримання будинку та прибудинкової території в розмірі 9,00 грн/м2.

У зв`язку з несплатою щомісячних внесків на управління будинком у відповідача виникла заборгованість у розмірі 18 482 грн.

Оскільки взяті на себе зобов`язання щодо оплати за надані послуги відповідачем не виконуються, позивач зміщений звернутися до суду за захистом порушеного права.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду міста Києва Плахотнюк К.Г. від 14 грудня 2023 року відкрито провадження у справі, ухвалено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження, з повідомленням сторін. Судове засідання призначено на 27 березня 2024 року, встановлено сторонам строки для подачі заяв по суті та для вчинення процесуальних дій (а.с. 31).

В установлений процесуальним законодавством строк відзив на позовну заяву не надійшов.

Сторони по справі у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлені належним чином.

Представник позивача надіслав заяву про розгляд справи без участі позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі і просить їх задовольнити.

Відповідно до ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши надані докази, суд приходить до наступного.

Судом установлено, що Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «4 Сезони» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Частиною четвертою статті 319 ЦК України встановлено, що власність зобов`язує.

Відповідно до положень статті 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» .

Об`єднання діє відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», чинного законодавства України та Статуту.

ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 на підставі свідоцтва про право власності серії НОМЕР_2 від 22.05.2015, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 01.12.2023 року та співвласником багатоквартирного будинку 3-г за зазначеною адресою, у якому створено ОСББ «4 Сезони», яке є балансоутримувачем вказаного будинку (а.с. 9).

Відповідно до положень ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та п. 1 Розділу ІІ Статуту ОСББ «4 Сезони» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і Статутом.

Відповідно до п. 3 Розділу ІІ Статуту завданням та предметом ОСББ «4 Сезони» є, в тому числі, забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Для самостійного забезпечення (самозабезпечення) утримання та експлантації багатоквартирного будинку (та прибудинкової території) відповідно до положень ч. 1,9 ст. 22 Закону «співвласники сплачують відповідні внески і платежі».

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервною та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. ч. 2, 5, 15 ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» положеннями щодо визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників має вищий орган управління Об`єднання загальні збори, а рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників Об`єднання.

Джерелами фінансування є кошти об`єднання, які складаються, зокрема: з внесків і платежів співвласників.

Розділом ІІІ Статуту встановлено, що до виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема: визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; визначення порядку сплати внесків і платежів.

Так, 04.12.2021 Загальними зборами Об`єднання (протокол № 6/2021) був затверджений кошторис на 2022 рік та розмір щомісячних внесків для всіх житлових та нежитлових приміщень на управління багатоквартирним будинком в розмірі 9 грн/м2 (а.с. 13).

Протоколом № 7/2023 загальних зборів Об`єднання 20.05.2023 року був затверджений розмір щомісячних внесків для всіх житлових та нежитлових приміщень на управління багатоквартирним будинком в розмірі 9 грн/м2 (а.с. 14).

У зв`язку з несплатою щомісячних внесків на управління будинком у відповідача виникла заборгованість у розмірі 18 482 грн, що підтверджується розрахунком заборгованості по внескам, наданого позивачем (а.с. 10).

Відповідно до положень ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» відповідач зобов?язаний, а тому числі: виконувати обов`язки, передбачені статутом Об`єднання, виконувати рішення статутних органів Об`єднання, не порушувати інтересів інших співвласників Об`єднання, дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території.

У п. 2 Розділу V зазначено, що співвласник зобов?язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно висновків, які викладені у постанові Верховного Суду України від 11.11.2015 року у справі № 3-945гс15, особа, яка є співвласником будинку, в якому створено ОСББ, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділене правом у разі нездійснення таких дій цією особою звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих за цими витратами платежів. Законом, іншими законодавчими актами не передбачено затвердження або погодження органами місцевого самоврядування внесків і платежів, визначених загальними зборами ОСББ.

Верховний Суд в своїх постановах притримується такої ж позиції, зокрема, вона була підтримана Верховним Судом в постанові від 14.07.2020 року в справі № 466/8748/16-ц.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання співвласників має право здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Згідно зі ст. 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплатити всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

За п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язання - це правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Таке визначення розкриває сутність зобов`язання як правового зв`язку між двома суб`єктами (сторонами), відповідно до якого на одну сторону покладено обов`язок вчинити певну дію (певні дії) чи утриматись від її (їх) здійснення; іншій стороні зобов`язання надано право, що кореспондує обов`язку першої. Обов`язками боржника та правами кредитора вичерпується зміст зобов`язання (ст. 510 ЦК України).

Згідно ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з нормою ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

З огляду на викладене, правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав і обов`язків сторін на боржника покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора вимагати сплату грошей за надані послуги.

Як вказував позивач, відповідач був і є зобов`язаний виконувати свій встановлений законом цивільний обов`язок сплачувати внески на утримання будинків та прибудинкових територій в розмірі, встановленому Загальними зборами Об`єднання. Довідка про нарахування та сплату внесків підтверджує факт наявності заборгованості відповідача перед об`єднанням по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, підтверджує факт визнання відповідачем наявності свого обов`язку, а також підтверджує розмір заборгованості.

Згідно положень ст. 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до положень ч. 1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Враховуючи викладене, оскільки, на день розгляду справи з боку відповідача не надано доказів про погашення ним заборгованості, суд приходить до висновку, що позов ОСББ «4 Сезони» про стягнення заборгованості в розмірі 18 482 грн підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

За таких обставин з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 10, 1112, 13, 76-81, 259, 261, 265, 274-279, 352, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

позов об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «4 Сезони» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_4 , РКОПП: НОМЕР_1 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «4 Сезони» (код ЄДРПОУ 40153767, місцезнаходження: 03022, м. Київ, вул. М. Максимовича, 3-г) заборгованість по оплаті внесків на управління і утримання будинку та прибудинкової території станом на 28.11.2023 року в розмірі 18482 грн, судовий збір у розмірі 2684 грн, що складає належну до стягнення суму у розмірі 21 166 (двадцять одна тисяча сто шістдесят шість) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду, а в разі, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя К.Г. Плахотнюк

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118868005
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —752/25865/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні