Ухвала
від 06.05.2024 по справі 240/4263/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування доказів

06 травня 2024 року м. Житомир справа № 240/4263/24

категорія 112010203

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Єфіменко О.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання представника Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про витребування доказів в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області про визнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулася ОСОБА_1 , яка діє в інтересах малолітньої ОСОБА_2 із позовом, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, яка призвела до ненарахування та невиплати її малолітньому опікуну - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як непрацюючому пенсіонеру, який проживає на території радіоактивного забруднення щомісячно у відповідності до ст. 39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", виходячи і розміру 2-х мінімальних заробітних плат, встановлених законом про Державний бюджет України на відповідний рік, щомісячно;

- зобов`язані Головне управління Пенсійного фонду України в Житомирській області нарахувати та виплатити їй, яка діє в інтересах малолітньої дитини - ОСОБА_2 підвищення до пенсії, як непрацюючому пенсіонеру, який проживає на території радіоактивною забруднення щомісячно у відповідності до ст.39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", виходячи з розміру 2-х мінімальних заробітних плат, встановлених законом про Державним бюджет України на відповідний рік, щомісячно.

19.04.2024 від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області надійшло до суду клопотання про витребування додаткових доказів у справі. Просить витребувати від Коростенської територіальної громади, згідно реєстрації місця проживання позивача, довідку, якою підтвердити факт реєстрації та постійного проживання ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , із обов`язковим зазначенням документів, на підставі яких така довідка сформована.

Розгляд справи здійснюється у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Дані спірні правовідносини виникли з приводу нарахування та виплати підвищення до пенсії непрацюючим пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення, в розмірі, визначеному ст. 39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Відповідно до ч.6 ст.80 Кодексу адміністративного суду України (далі - КАС України) будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Приписами статті 129-1 Конституції України судові рішення є обов`язковими до виконання. Принцип обов`язковості судових рішень закріплений і у статті 14 КАС України, відповідно до змісту якої судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Згідно з ч.1 ст.72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

З огляду на викладене та враховуючи, що у даних спірних правовідносинах, однією із умов встановлення права на отримання підвищення до пенсії непрацюючому пенсіонеру, який проживає на територіях радіоактивного забруднення, в розмірі, визначеному ст.39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" є факт постійного проживання на таких забруднених територіях, а тому суд вважає за необхідне витребувати від Коростенської територіальної громади довідку про місце реєстрації/ місце проживання ОСОБА_1 , для підтвердження факту реєстрації та постійного її проживання, разом з дитиною, за адресою: АДРЕСА_1 , із обов`язковим зазначенням документів, на підставі яких така довідка сформована.

Відповідно до ч.8 ст.80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Таким чином, слід акцентувати увагу, що невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Зокрема, п. 3 ч.1 ст. 149 КАС України встановлено, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

З огляду на вищезазначені норми процесуального права, для забезпечення повного та всебічного з`ясування всіх обставин у справі і постановлення законного та обґрунтованого рішення, суд дійшов висновку про необхідність задоволення поданого представником відповідача клопотання та витребування від Коростенської територіальної громади з вищевказаної інформації.

Керуючись статтями 72, 80, 248, 256 КАС України,

ухвалив:

Витребувати від Коростенської територіальної громади (11500, Житомирська область, місто Коростень, вулиця Грушевського, будинок 22, код ЄДРПОУ: 13576977) довідку про місце реєстрації/місце проживання ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), для підтвердження факту її реєстрації та постійного проживання, разом з дитиною, за адресою: АДРЕСА_1 із обов`язковим зазначенням документів, на підставі яких така довідка сформована.

Зобов`язати Коростенську територіальну громаду надіслати на адресу суду витребувані документи протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили негайно після її підписання суддею та окремо не оскаржується.

Суддя О.В. Єфіменко

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118870146
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —240/4263/24

Ухвала від 06.05.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

Ухвала від 05.03.2024

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Єфіменко Ольга Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні