Ухвала
від 07.05.2024 по справі 380/11309/23
ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОСЬМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

07 травня 2024 рокуЛьвівСправа № 380/11309/23 пров. № А/857/6964/24

Суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду Глушко І. В., перевіривши апеляційну скаргу Львівського комунального підприємства "Львівелектротранс" на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року у справі №380/11309/23 за адміністративним позовом Львівського комунального підприємства "Львівелектротранс" до Західного офісу Держаудитслужби, з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергомехатехніка" про визнання протиправним і скасування висновку про результати моніторингу закупівлі, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року в задоволенні адміністративного відмовлено. Не погодившись із прийнятим рішенням, Львівське комунальне підприємство "Львівелектротранс" подало апеляційну скаргу.

Апеляційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 295 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку (ч.3 ст.298 КАС України).

Із матеріалів справи слідує, що оскаржуване рішення ухвалене судом першої інстанції за правилами спрощеного позовного провадження 23 січня 2024 року.

Апеляційна скарга скаржником подана безпосередньо до суду апеляційної інстанції шляхом її скерування засобами поштового зв`язку 13.03.2024, тобто з пропуском процесуального строку на апеляційне оскарження рішення.

Водночас скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення, покликаючись на отримання копії рішення, що оскаржується, та її реєстрацію за вх.№25 лише 13.02.2024.

Оцінюючи обставини, що перешкоджали здійсненню процесуального права на оскарження, вирішуючи питання поновлення строку на апеляційне оскарження та відкриття апеляційного провадження, суд виходить з оцінки та аналізу всіх наведених у заяві доводів, а також з того, чи мав скаржник можливість своєчасно реалізувати своє право на апеляційне оскарження.

Згідно з частиною другою статті 44 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Пункт шостий частини п`ятої цієї статті визначає для учасників справи обов`язок виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до вимог частини першої статті 295 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною другою цієї статі встановлено, що учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу (ч.3 ст. 295 КАС України).

Однак, скаржником не наведено поважних підстав пропуску строку на апеляційне оскарження рішення суду, оскільки наявною у матеріалах справи довідкою суду про доставку електронного листа з найменуванням «Рішення письмове провадження» від 23.01.2024 по справі №380/11309/23 (суддя Кап`юк Оксана Орестівна), що автоматично формується в АСДС Львівського окружного адміністративного суду за наслідками такого надсилання (а.с.121), підтверджується доставка оскаржуваного рішення до електронного кабінету Львівского комунального підприємства «Львівелектротранс» 25.01.2024 о 01:12 та саме день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи в розумінні п.2 ч.6 ст. 251 КАС України є днем вручення судового рішення позивачу. Надані в підтвердження отримання копії судового рішення засобами поштового зв`язку докази вказують лише на використання судом множинності способів вручення судового рішення позивачу у справі. Слід зазначити, що реєстрація позивачем оскаржуваного рішення в розумінні процесуального закону не є обставиною, з якою пов`язується початок перебігу строку на апеляційне оскарження. Також суд зазначає, що із врахуванням дати вручення поштового відправлення (копії рішення суду) за штрихкодовим ідентифікатором 06 002 46 21 00 60 (09 лютого 2024 року), останнім днем оскарження судового рішення є 11 березня 2024 року, тобто апеляційна скарга позивачем також подана після минування визначеного процесуальним законом строку на апеляційне оскарження з дати вручення йому судового рішення засобами поштового зв`язку.

Підстави пропуску особою строку на оскарження судового рішення можуть бути визнані поважними, а строк поновлено лише у разі, якщо вони пов`язані з дійсно непереборними та об`єктивними перешкодами, істотними труднощами, які не залежали від волі особи та унеможливили звернення із скаргою у встановлений процесуальною нормою строк.

Враховуючи те, що позивачем не наведено поважних підстав пропуску строку на апеляційне оскарження рішення, вказану апеляційну скаргу слід залишити без руху, надавши термін для усунення недоліку.

Вказаний недолік апеляційної скарги повинен бути усунутий шляхом надіслання на адресу Восьмого апеляційного адміністративного суду вмотивованої заяви про поновлення строку апеляційного оскарження із наведенням поважних підстав його пропуску, підтвердженої належними та допустими доказами за наявності.

При цьому, особі, яка подає апеляційну скаргу, слід роз`яснити, що відповідно до пункту 4 частини першої статті 299 Кодексу адміністративного судочинства України в разі, якщо заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження не буде подано в зазначений строк, або наведені нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись статтями 286, 295, 298, 299, 321, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України,-

УХВАЛИВ:

Визнати неповажними наведені Львівським комунальним підприємством "Львівелектротранс" підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Львівського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року у справі №380/11309/23.

Апеляційну скаргу Львівського комунального підприємства "Львівелектротранс" на рішення Львівського окружного адміністративного суду від 23 січня 2024 року у справі №380/11309/23 залишити без руху.

Встановити скаржнику десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліку апеляційної скарги.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

СуддяІ. В. Глушко

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118875190
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо здійснення публічних закупівель

Судовий реєстр по справі —380/11309/23

Ухвала від 07.05.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 25.03.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Рішення від 23.01.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 29.05.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні