Рішення
від 14.03.2024 по справі 405/6154/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/6154/23

Провадження №2/405/1013/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року Ленінський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді - Іванової Л.А.

при секретарі - Нетесі С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кропивницькому цивільну справу № 405/6154/23 за позовом ОСОБА_1 (відповідно до довідки від 02.05.2022 року № 3504-5001294899 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ); фактичне місце проживання/перебування: АДРЕСА_2 ) до Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (юридична адреса: Луганська область, м. Рубіжне, площа Володимирська, буд. 2, адреса для листування: 49008, м.Дніпро, вул. Робоча, буд.164 б), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницька міська державна нотаріальна контора № 1 (м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, буд. 1Б) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до Ленінського районного суду м. Кіровограда з позовом, в якому просить визначити їй ( ОСОБА_1 ) додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном два місяці з моменту набрання рішенням законної сили.

На обгрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її ( ОСОБА_1 ) мати ОСОБА_2 , яка постійно мешкала по АДРЕСА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на майно. При цьому, 24 лютого 2022 року в результаті повномасштабного вторгнення держави-агресора на територію України місто Рубіжне, Луганської області, на дату спливу шестимісячного терміну відкриття спадщини, було тимчасово окуповано, в зв`язку з чим, вона (позивач) була вимушена виїхати на територію, підконтрольну Україні, до м. Стебник, Львівської області, а пізніше переїхала до м. Кропивницького, де оселилася в орендованому будинку, залишивши все майно на окупованій території. Крім того, вказала, що за її усними зверненнями нотаріус їй повідомив, що на час війни реєстри Луганської та Донецької областей закрито, будь-які нотаріальні дії виконати неможливо, строки прийняття спадщини також призупинені. Однак, після повторного звернення до нотаріуса з метою прийняття спадщини, 28 серпня 2023 року їй ( ОСОБА_1 ) було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з пропущенням встановленого законом шестимісячного строку. Зазначила, що вона постійно мешкала в м. Рубіжне Луганської області, де дотепер тривають бойові дії та місто тимчасово окуповане, нотаріати у місті відсутні, та вона (позивач) лише 24 березня 2022 року мала можливість виїхати з міста та одразу зареєструвалася, як ВПО у м. Стебник Львівської області, а потім, за сімейними обставинами, вимушена була переїхати до м. Кропивницький, де 02.05.2022 року взята на облік ВПО. Крім того, вона є особою похилого віку, юридично не обізнаною особою, в тому числі з порядком і строками прийняття спадщини, якій не було роз`яснено про те, що в умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини, а також, те що вона тривалий час не могла оговтатися від подій, які прийшлось пережити під час збройної агресії рф, вважає, що строк для прийняття спадщини пропущений нею з поважних причин, в зв`язку з чим, в інший спосіб, крім як звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, не може захистити своє порушене право, тому змушена звернутися до суду з цим позовом.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 06 вересня 2023 року відкрито провадження у цивільній справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання. Надано учасникам справи процесуальний строк для подання заяв по суті справи.

Крім того, під час проведення підготовчого провадження у справі задоволено клопотання позивача ОСОБА_1 про витребування доказів та витребувано в Кропивницькій міській державній нотаріальній конторі № 1 інформацію із Спадкового реєстру про зареєстровані заповіти, спадкові договори, спадкові справи та видані свідоцтва про право на спадщину, після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також витребувано належним чином засвідчену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 .

10 листопада 2023 року Кропивницькою міською державною нотаріальною конторою № 1 за вх. № 28931 подано до суду витребувані судом докази, а саме: Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 74685303 від 10.11.2023 року та Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 74685279 від 10.11.2023 року, а також повідомлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 , не заводилась. За вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі інформація відсутня.

Ухвалою суду від 27 листопада 2023 року закрито підготовче провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання засобами електронної пошти направила заяву, яка зареєстрована судом 11.03.2024 року за вх. № 1944 про підтримання позовних вимог та про розгляд справи без її участі.

Представником відповідача Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області Краснощоковою М.С. (діє на підставі довіреності від 03.10.2023 року) подано відзив на позовну заяву, який сформований в системі «Електронний суд» 01.11.2023 року та зареєстрований судом за № 27947, в якому (відзиві) зазначено про те, що відповідачем заявлені позивачем позовні вимоги не визнаються з тих підстав, що позивачем не надано належних доказів поважності причин, пов`язаних з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для неї (позивача) як спадкоємця на прийняття спадщини. В обґрунтування поважності причин пропущення встановленого ст.1270 ЦК України шестимісячного строку для прийняття спадщини, позивач посилається на бойові дії та окупацію міста Рубіжного Луганської області, своє вимушене переселення, похилий вік та юридичну необізнаність. При цьому, з огляду на сталу судову практику, суд не може визнати поважними такі причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, як юридична необізнаність позивача щодо строку та порядку прийняття спадщини; необізнаність особи про наявність спадкового майна та відкриття спадщини, похилий вік, непрацездатність, невизначеність між спадкоємцями, хто буде приймати спадщину, відсутність коштів для проїзду до місця відкриття спадщини, несприятливі погодні умови. Саме по собі незнання про смерть спадкодавця без установлення інших об`єктивних, непереборних, істотних труднощів на вчинення дій щодо прийняття спадщини не свідчить про поважність пропуску зазначеного строку (постанова Верховного суду від 11.11.2020 у справі № 750/262/20). Крім того, часом відкриття спадщини є день смерті матері позивачки (спадкодавиці), тобто 13.11.2021, а повномасштабне вторгнення рф на територію України, у тому числі й на територію м. Рубіжне Сєвєродонецького району Луганської області розпочалося 24.02.2022. Таким чином, перешкод для подання позивачкою заяви про прийняття спадщини за законом у період часу з 13.11.2021 до 24.02.2022 не було, поважності причин, у зв`язку з якими позивачка не скористалася правом на прийняття спадщини відсутні, внаслідок чого й правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини, на думку відповідача, відсутні. Враховуючи зазначене, просив відмовити позивачу в задоволенні позовної заяви про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Крім того, справу просив розглянути за відсутності відповідача (представника відповідача).

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду справи повідомлений належним чином, подав заяву, яка зареєстрована судом 05.03.2024 року за вх. № 5464, в якій просив розглянути справу без участі представника.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши підстави та предмет позову, характер спірних правовідносин, прав та інтересів, за захистом яких звернулася позивач, враховуючи поданий відповідачем відзив на позовну заяву, виходячи з положень ст. 12 та ст. 13 ЦПК України, за якими цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, які мають рівні права щодо подання доказів та доведення перед судом їх переконливості, при цьому суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позовних вимог та на підставі доказів сторін, суд вважає, що вимоги позивача обґрунтовані, ґрунтуються на вимогах закону, що регулює спірні правовідносини, та є такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. У випадках, встановлених законом, до суду можуть звертатися органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб або державних чи суспільних інтересах.

Стаття 15 ЦК України закріплює право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, в той час як стаття 16 ЦК України визначає, що способами захисту цивільних прав та інтересів, серед інших, є визнання права.

З наданих позивачем письмових доказів, судом встановлено що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 19 листопада 2021 року Рубіжанським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Сєвєродонецькому районі Луганської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), про що складено відповідний актовий запис за № 1238, та після смерті якої відкрилась спадщина.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Статтею 1222 ЦК України визначено, що спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини. Спадкоємцями за заповітом можуть бути юридичні особи та інші учасники цивільних відносин (стаття 2 цього Кодексу).

При цьому, за даними Спадкового реєстру, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкова справа не заводилась. За вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі інформація відсутня (Інформаційна довідка зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 74685303 від 10.11.2023 року)

Окрім того, відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №74685279 від 10.11.2023 року за даними Спадкового реєстру, після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , за вказаними параметрами запиту у Спадковому реєстрі інформація відсутня, тобто, заповіт спадкодавцем не складався.

При цьому, відповідно до постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 1911/02-31 державного нотаріуса Кропивницької міської державної нотаріальної контори № 1 Тимко О.В. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постанова мотивована тим, що заява про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , у встановлений законом строк ОСОБА_1 не подавалась. Крім того, згідно Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть № витягу 00041146530 від 28 серпня 2023 року, місце проживання померлої: АДРЕСА_3 . Інформацію з реєстру мешканців міста Рубіжного Сєвєродонецького району Луганської області, для встановлення кола спадкоємців отримати не має можливості, у зв`язку з тим, що Луганська область входить до переліку окупованих територій України, у зв`язку з чим нотаріальна контора позбавлена можливості видати ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті матері - ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З огляду на зазначене, судом відзначається, що для оформлення права на спадщину необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Право прийняти спадщину або не прийняти її належить виключно спадкоємцеві.

Відповідно до ст.ст.1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини протягом шести місяців з часу відкриття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Таким чином, закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк, який починається з часу відкриття спадщини, подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Якщо спадкоємець у зазначений строк не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її (ч.1 ст.1272 ЦК України).

В свою чергу, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини (ч.3 ст.1272 ЦК України).

В п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Таким чином, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Якщо ж у спадкоємця перешкод для подання заяви не було, а він не скористався правом на прийняття спадщини, то правові підстави для визначення додаткового строку для прийняття спадщини відсутні.

Така правова позиція викладена Верховним Судом України у постанові від 14 вересня 2016 року(справа № 6-1215цс16), від 26 вересня 2012 року (справа №6-85 цс 12), від 04 листопада 2015 року (справа 6-1486 цс 15).

З огляду на викладене вище, судом відзначається, що єдиною підставою для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за змістом ч.3 ст.1272 ЦК України є поважність причин, з якої пропущений строк для прийняття спадщини.

В свою чергу, позивач ОСОБА_1 , звертаючись до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, як на поважність причин, з яких нею пропущено строк для подання заяви про прийняття спадщини, зазначила про повномасштабне вторгнення рф на територію України з 24 лютого 2022 року, бойові дії та окупацію міста Рубіжного Луганської області, де відкрилась спадщина після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , своє вимушене переселення, похилий вік та юридичну необізнаність.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану", Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 в Україні введено воєнний стан з 05 години 30 хвилин 24.02.2022 строком на 30 діб, який в подальшому неодноразово продовжувався та діє по теперішній час.

Відповідно до Постанови Верхової Ради України від 17.03.2015 року № 254-VIII «Про визнання окремих районів міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» - окремі районі, міста і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України - визнані Верховною Радою України тимчасово окупованими.

Відповідно до ч. 6 до Розділу II «Тимчасово окуповані Російською Федерацією території України» Переліку територій, на яких ведуться /велися/ бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року №309, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004, з наступними змінами, з 24.02.2022 року територія Рубіжанської міської територіальної громади визначена як територія активних бойових дій та з 13.05.2022 року Рубіжанська міська територіальна громада є тимчасово окупованою територією України (UA44120090000062828).

Відповідно до статті 64 Конституції України, статей 12-1 і 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статей 7 і 34 Закону України «Про нотаріат», Указу Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» 28 лютого 2022 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова №164 «Про деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», п.п.15 п.1 якого заборонено вчинення нотаріальних дій нотаріусами, посадовими особами органів місцевого самоврядування, робоче місце (контора) яких розташовано в межах тимчасово окупованих російською федерацією територій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації.

З 29.06.2022 року діяли нові зміни щодо строків оформлення спадщини під час воєнного стану. Ці зміни були запроваджені на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 24.06.2022 №719 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану».

Так, пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року №164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» передбачено, що перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 (чотири) місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Тобто, під час військових дій фактично строк для прийняття спадщини був встановлений у збільшеному розмірі та склав десять місяців.

Разом з тим, 25.01.2023 Верховний Суд у справі № 676/47/21 зробив такий висновок.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття (ст. 1270 ЦК України).

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви які про прийняття спадщини (ст. 1272 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1273 ЦК України).

Установити, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини (пункт 3 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Тлумачення вказаних норм, з урахуванням виміру ієрархії актів цивільного законодавства по вертикалі, свідчить, що: правила щодо строку на прийняття спадщини (початок перебігу, наслідки спливу) регулюються Цивільним кодексом України, який прийнятий Верховною Радою України і є основним актом цивільного законодавства України; строк на прийняття спадщини по своїй сутності є присічним (ст.ст. 1270, 1272 ЦК України), оскільки його сплив призводить до того, що спадкоємець вважається таким, який не прийняв спадщину. Тобто сплив строку «присікає» право на прийняття спадщини. Проте в законі, вочевидь з урахуванням сутності права на прийняття спадщини як майнового, передбачена можливість: за згодою самих спадкоємців, що прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщини (ч. 2 ст. 1272 ЦК України); для спадкоємця звернутися з позовною вимогою та за наявності поважної причини суд визначає додатковий строк на прийняття спадщини (ч. 3 ст. 1272 ЦК України).

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Крім того, 19.06.2023 року набрав чинності підпункт 2 пункту 3 постанови КМУ від 09.05.2023 № 469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану», яким виключено пункт 3 постанови КМУ від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», якою було встановлено, що протягом строку для прийняття спадщини або відмови від його ухвалення зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на 4 місяці та свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення терміну для прийняття спадщини.

У справі «Новік проти України» (заява № 48068/06, п. 19) ЄСПЛ зробив висновок, що надзвичайно важливою умовою є забезпечення загального принципу юридичної визначеності. Вимога «якості закону» у розумінні пункту 1 статті 5 Конвенції означає, що закон має бути достатньо доступним, чітко сформульованим і передбачуваним у своєму застосуванні для убезпечення від будь-якого ризику свавілля.

Отже, наведені позивачем причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, можуть бути визнані судом поважними, оскільки, самі по собі ці обставини, а саме: фактичне перебування позивача ОСОБА_1 в м. Рубіжне Луганської області, де існувала загроза життю та здоров`ю позивача у зв`язку з проведенням з 24.02.2022 року на цій території активних бойових дій в результаті повномасштабного вторгнення 24.02.2022 року рф на територію України, вимушене переселення у зв`язку з цим позивача, що підтверджується довідкою від 02.05.2022 року № 3504-5001294899 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, з визначеним фактичним місцем проживання за адресою: АДРЕСА_2 , крім того, на період строку прийняття спадщини, який тривав з 13.11.2021 року до 13.05.2022 року включення з 13.05.2022 року м. Рубіжне Луганської області до переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження у зв`язку з окупацією рф, - свідчать про поважність причин пропуску позивачем зазначеного строку.

Враховуючи фактичні обставини справи, проаналізувавши доводи позивача з приводу поважності пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, приймаючи до уваги, що вказані обставини пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця, що потягло за собою пропуск строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску позивачем строку, передбаченого Законом для подання заяви про прийняття спадщини, у зв`язку з чим вважає за необхідне позов задовольнити, визначивши позивачу ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяця з дня набрання рішенням законної сили, який, на переконання суду, буде достатнім для подання позивачем відповідної заяви.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати по справі, понесені позивачем, які складаються з судового збору в загальному розмірі 1073 грн. 60 коп., залишити по фактично понесеним позивачем.

На підставі вищевикладеного, відповідно до ст.1222, ч.3 ст.1272 ЦПК України, керуючись ст.ст.4, 5, 12, 13, 76-80, 81, 89, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш ИВ :

Позов ОСОБА_1 до Рубіжанської міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Кропивницька міська державна нотаріальна контора № 1 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , строком в два місяці, який необхідно рахувати з моменту набрання судовим рішенням законної сили.

Судові витрати по справі залишити по фактично понесеним позивачем ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з підстав, передбачених ч.ч.2, 3 ст.354 ЦПК України.

Апеляційна скарга подається до Кропивницького апеляційного суду.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Лілія Андріївна Іванова

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118876087
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —405/6154/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Іванова Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні