Рішення
від 01.05.2024 по справі 143/898/23
ПОГРЕБИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 143/898/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Погребище

Погребищенський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого - судді Бойка А. В.,

присяжних: Коваль Н.М., Мадея С.І.,

з участю секретаря судових засідань Москаленко С. П.,

представника заявника ОСОБА_1 ,

представника особи, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 - адвоката Мєдвєдєва С.С.,

представника Погребищенської міської ради Нагорняк В. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , опікунська рада виконавчого комітету Погребищенської міської ради про визнання особи недієздатною та призначення опікуна над нею,-

Встановив:

В провадженні Погребищенського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за заявою Комунальної установи «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» в інтересах ОСОБА_2 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , опікунська рада виконавчого комітету Погребищенської міської ради про визнання особи недієздатною та призначення опікуна над нею.

Заявлені вимоги мотивовані тим, що КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» має у своїй структурі психоневрологічне відділення за адресою АДРЕСА_1 , яка спеціалізується на лікування та догляді осіб з психоневрологічними захворюваннями.

У зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, підопічного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інваліда І групи, на підставі Путівки про влаштування до установи системи соціального захисту населення, виданої Департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, було евакуйовано з КЗ «Іллінський психоневрологічний інтернат».

З 17.08.2022 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває у психоневрологічному відділенні Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» с. Плисків.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє на тяжке хронічне психічне захворювання, являється особою з інвалідністю, внаслідок чого не розуміє значення своїх дій, не може керувати ними та не може забезпечити свою життєдіяльність без сторонньої допомоги і догляду, у зв`язку з чим заявник КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» просить визнати його недієздатним та призначити його опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є директором КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку».

Ухвалою Погребищенського районного суду від 21.09.2023 відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження.

Ухвалою суду від 25.10.2023 доручено керівнику Козятинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката для здійснення захисту за призначенням.

Ухвалою суду від 01.12.2023 у справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження у справі зупинено.

Ухвалою суду від 05.03.2024, у зв`язку з надходженням висновку експертизи, провадження у справі було відновлено.

В судовому засіданні представника заявника КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала у повному обсязі, просила визнати ОСОБА_2 недієздатним, призначивши його опікуном ОСОБА_3 ..

Представника особи, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 - адвокат Мєдвєдєв С.С. в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав у повному обсязі, просив їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, подав заяву у якій розгляд справи просив провести у його відсутності, щодо задоволення заявлених вимог не заперечував.

Представник Погребищенської міської ради Нагорняк В. А. заявлені вимоги визнала в повному обсязі, не заперечувала проти їх задоволення.

З`ясувавши позиції учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заяву необхідно задовольнити з огляду на таке.

Судом встановлено, що відповідно до витягу з наказу КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Вороновицька філія с. Плисків від 17.08.2022 №1-П «Про прийняття підопічних», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з путівкою Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА №100 від 17.08.2022, з 17.08.2022 тимчасово, на період воєнного стану та на місяць після його закінчення, був прийнятий на повне державне утримання до зазначеної установи (а. с. 9).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє на хронічне психічне захворювання, є особою з інвалідністю першої «А» групи по психічному захворюванню безтерміново, у зв`язку з чим не може самостійно забезпечувати своє життя та потребує постійної сторонньої допомоги (а. с. 12-14, 16-17).

Висновком судово-психіатричного експерта №36 від 18.01.2024 встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на стійкий хронічний психічний розлад у вигляді деменції при інших уточнених хворобах (F02.8), внаслідок чого не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує встановлення над ним опіки (а. с. 101-102).

Рішенням Виконавчого комітету Погребищенської міської ради від 08.09.2022 №339 «Про затвердження рішення опікунської ради виконавчого комітету Погребищенської міської ради», затверджено рішення опікунської ради виконавчого комітету Погребищенської міської ради про доцільність призначення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном відносно недієздатних осіб на термін дії військового стану та на 1 місяць після його закінчення, які перебувають у КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Вороновицька філія с. Плисків, в тому числі відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 15).

Відповідно до ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За змістом ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною.

Згідно ч. 2 п. 1ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу.

Згідно з ст. 296 ЦПК України, заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім`ї, органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом.

Крім того, відповідно до ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності, фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

За таких обставин у відповідності п. 2.1 другого розділу Правил опіки та піклування, затверджених спільним Наказом №34/166/131/88 від 26.05.99 року державного комітету України у справах сім`ї та молоді, міністерства освіти України, міністерство охорони здоров`я України, міністерства праці та соціальної політики України, опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п`ятнадцяти років і залишились без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.

Оскільки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хвороби, не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, то з метою захисту його майнових та соціальних інтересів необхідно визнати його недієздатним, встановити над ним опіку, призначивши опікуном ОСОБА_3 ..

Керуючись ст. ст. 39, 41 ЦК України, ст. ст. 12, 13,76, 81, 259, 263, 293, 296, 300 ЦПК України, суд, -

Вирішив:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває у психоневрологічному відділенні Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» с. Плисків (вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенської МТГ Вінницького району Вінницької області).

Встановити опіку над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває у психоневрологічному відділенні Вороновицької філії КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» с. Плисків (вул. Броніцького, 2, с. Плисків Погребищенської МТГ Вінницького району Вінницької області), призначивши його опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , директора КУ «Обласний пансіонат для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку», жителя АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Стягнути з державного бюджету на користь Вінницької філії судовоих експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» витрати при проведенні експертизи у розмірі 5186 (п`ять тисяч сто вісімдесят шість) гривень 88 копійок (рахунок ДУ «ІСП МОЗ України, ЄДРПОУ 04803492, МФО 820172, УДКСУ у Подільському районі м. Києва, UA158201720313251005201007077, адреса: вул. Кирилівська, 103, м. Київ).

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення суду в частині визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним становить два роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 300 ЦПК України.

Повний текст судового рішення виготовлено 06.05.2024.

Суддя А. В. Бойко

Присяжні Н .С. Коваль

С. І. Мадей

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118877198
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —143/898/23

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні