Рішення
від 08.05.2024 по справі 689/1015/24
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Справа № 689/1015/24

Провадження № 2-о/689/193/24

РІШЕННЯ

Іменем України

08 травня 2024 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області -

головуючий суддя Соловйов А.В.

присяжні Антонюк О.Л., Гук В.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Цмикайло Т.В.

прокурора ОСОБА_1

представника органу опіки

та піклування Ярмолинецької

селищної ради Лиса Б.Б.

представника психіатричного

закладу ОСОБА_2

представника особи стосовно, якої подано заяву ОСОБА_3

особи, щодо якої подано заяву ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ярмолинці в режимі відеоконференції цивільну справу за заявою представника психіатричного закладу Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради про примусову госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , особи з інвалідністю ІІ групи,

встановив:

Представник психіатричного закладу КНП «ХОЗзНПД» ХОР звернувся із заявою про примусову госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги ОСОБА_4 .. Заява мотивована тим, що вказана особа страждає на тяжке психічне захворювання, внаслідок чого вона не спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність. Її лікування можливе тільки в умовах стаціонару.

Представник психіатричного закладу у судовому засіданні заяву підтримав, зазначив, що у ОСОБА_4 діагностовано шизоафективний розлад змішаного типу, у такому стані вона не може надати усвідомленої згоди на госпіталізацію.

ОСОБА_4 , в судовому засіданні не змогла дати усвідомленої згоди щодо своєї госпіталізації у стаціонар.

Представник особи,відносно якоїподана заявапроти госпіталізаціїне заперечував.

Інші учасники судового провадження не заперечували проти задоволення заяви про госпіталізацію хворої.

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, суд вважає заяву такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про психіатричну допомогу" особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Судом встановлено, що 06.05.2024 р. ОСОБА_4 була доставлена в КНП «ХОЗзНПД» ХОР. Комісія лікарів-психіатрів 07.05.2024 р. встановила наявність у неї шизоафективного розладу змішаного типу, та прийшла до висновку про необхідність її госпіталізації у психіатричний стаціонар, оскільки внаслідок захворювання вона не спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Дані обставини підтверджуються: висновком комісії лікарів психіатрів від 07.05.2024 р., медичною картою стаціонарного хворого №3570 від 06.05.2024 р., направленням ОСОБА_4 на стаціонарне лікування.

Таким чином, заяву слід задовольнити .

Згідно із ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі ст. 14, 17, 22 Закону України "Про психіатричну допомогу", керуючись ст. 12, 13, 81, 263-265, 339-342 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву задовольнити.

ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 ) госпіталізувати до психіатричного закладу Комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради у примусовому порядку терміном до 1 (одного) місяця.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 08.05.2024 року.

Головуючий-суддя Соловйов А.В.

Присяжні Антонюк О.Л.

Гук В.О.

СудЯрмолинецький районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118880833
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —689/1015/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Соловйов А. В.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Соловйов А. В.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Соловйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні