Рішення
від 06.05.2024 по справі 161/7996/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/7996/23

Провадження № 2-о/161/78/24

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 травня 2024 року Луцький міськрайонний суд Волинської області

у складі:

головуючого судді Рудської С.М.

присяжних Берези С.В., Митрофанюк І.В.

при секретарі Коржик Н.В.

за участі:

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2

представників заявників ОСОБА_3 , ОСОБА_4

представників заінтересованих осіб ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, об`єднаною в одне провадження з цивільною справою за заявою заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

18.05.2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання її матері ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановлення над нею опіки (цивільна справа № 161/7996/23). В обґрунтування заявлених вимог остання зазначає, що її мати має діагноз: виражений когнітивний розлад внаслідок ОСОБА_8 , внаслідок психічного захворювання вона обмежена здатності до орієнтації та спілкування, не може контролювати свою поведінку, потребує постійного стороннього догляду. У ОСОБА_7 часто трапляються приступи агресії під час яких вона стає некерованою, може нанести тілесні ушкодження. Мати не орієнтується в просторі, не розуміє, що відбувається в країні, не знає яка саме пора року зараз, не усвідомлює, що загинув син на війні. Натомість, вона має можливість здійснювати опіку над ОСОБА_7 , створювати належні побутові умови для її прожиття, забезпечувати її належним доглядом, піклуванням та лікуванням. Враховуючи наведене, просить суд визнати ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном своєї матері.

02.08.2023 року ОСОБА_2 звернулася до суду із заявою про визнання її матері ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною та встановлення над нею опіки (цивільна справа № 161/13055/23). В обґрунтування заявлених вимог остання зазначає, що до повномасштабного вторгнення рф на територію України вона опікувалася своєю матір`ю та доглядала її, оскільки остання хворіла на ОСОБА_9 . Після 24.02.2022 року вона виїхала в Республіку Польща, проте продовжувала систематично пересилати грошові кошти на допомогу та утримання ОСОБА_7 , якою на той час опікувалася її сестра ОСОБА_1 . У березні 2023 року загинув їх брат, який був одинокий, та після цього сестра почала здійснювати активні дії для привласнення грошових коштів, які призначалися матері. Поряд з цим, коли вона повернулася з-за кордону, ОСОБА_7 перебувала у будинку для літніх людей. Тобто, у діях ОСОБА_1 вбачається недобросовісна поведінка. Вказує, що у випадку призначення її опікуном, вона матиме змогу забрати сою мати до Республіки Польща, де вона цілком облаштувалася за час перебування там. Враховуючи наведене, просить суд визнати ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном своєї матері (а.с. 62-63).

Ухвалою Луцького міськрайонного суду Волинської області від 03.08.2023 року до участі в цивільній справі № 161/7996/23 в якості заінтересованої особи було залучено ОСОБА_2 (а.с. 53).

Ухвалою Луцькогоміськрайонного судуВолинської областівід 08.08.2023рокузаяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна та заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна об`єднати в одне провадження. Об`єднаному провадженню присвоїти номер: справа № 161/7996/23 (а.с. 85).

Ухвалою Луцькогоміськрайонного судуВолинської областівід 08.08.2023року вцивільній справі№ 161/7996/23було призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Волинської філії судово-психіатричних експертиз Держаної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (а.с. 87-88).

12.09.2023 року від заінтересованої особи - УОЗ Луцької міської ради на адресу суду надійшло подання з проханням призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над її матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 92-94).

11.03.2024 року до суду від Волинської філії судово-психіатричних експертиз Держаної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» надійшов висновок судово-психіатричного експерта № 58 від 19.02.2024 року, проведеної на підставі ухвали Луцького міськрайонного суду Волинської області від 08.08.2023 року (а.с. 122-123).

02.05.2024 року від заінтересованої особи - УОЗ Луцької міської ради на адресу суду надійшло подання з проханням призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над її матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 164-166).

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 заявлені нею вимоги підтримала та просила задовольнити їх у повному обсязі. Суду пояснила, що у червні 2023 року вона дійсно тимчасово помістила свою мати до будинку для літніх людей, оскільки у її квартирі здійснює ремонтні роботи для забезпечення їй належних умов перебування в житлі. Щодо задоволення заявлених ОСОБА_2 вимог заперечувала наголошуючи на тій обставині, що остання постійно проживає за межами України та не допомагає в догляді за ОСОБА_7 .

Представник заявниці ОСОБА_1 в судовому засіданні підтримала заявлені її довірителькою вимоги із зазначених у заяві підстав. У задоволенні заяви ОСОБА_2 просила відмовити.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_2 суду пояснила, що між нею та ОСОБА_1 існувала домовленість з приводу здійснення опіки над їх матір`ю, на виконання якої вона щомісячно перераховувала останній 300 злотих. У той час, коли перебувала вдома, вона особисто доглядала ОСОБА_7 . Враховуючи наведене, а також посилаючись на обставини, які викладені у її заяві, просила заявлені вимоги задовольнити у повному обсязі.

Представник заявниці ОСОБА_2 в судовому засіданні підтримав позицію своєї довірительки, заявлені нею вимоги просив задовольнити.

Представник особи, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною - адвокат Шевчук Д.О. зазначила, що у даному випадку існують усі передбачені законодавством підстави для визнання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною. Крім того, нею здійснювався виїзд до будинку длялітніх людей,де перебуває ОСОБА_7 .За результатами спілкування з адміністрацією вказаного закладу вона вважає, що саме ОСОБА_1 необхідно призначити опікуном ОСОБА_7 .

Представник заінтересованої особи - Управління охорони здоров`я Луцької міської ради в судовому засіданні пояснила суду, що у розглядуваному випадку існують підстави для призначення обох заявниць опікунами їх матері ОСОБА_7 .

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає на психічний розлад у вигляді вираженого когнітивного розладу внаслідок хореї ОСОБА_10 . Зазначене підтверджується консультаційним висновком спеціаліста КП «Волинська обласна психіатрична лікарня №1 м. Луцька Волинської обласної ради» від 15.05.2023 року (а.с. 11).

Зі змісту заяв ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слідує, що наявний у їх матері ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , тяжкий психічний розлад, позбавляє її можливості розуміти значення своїх дій, керувати ними, а відтак остання потребує постійного стороннього догляду.

Статтею 39 ЦК України визначено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Частиною 1 ст. 298 ЦПК України передбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З висновку судово-психіатричного експерта Волинської філії судово-психіатричних експертиз Держаної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» № 58 від 19.02.2024 року, вбачається, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на стійкий хронічний психічний розлад у формі деменції при хворобі ОСОБА_10 , внаслідок чого остання не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За станом психічного здоров`я ОСОБА_7 може бути присутньою в судовому засіданні, однак не в змозі надати правильні пояснення по суті справи.

Вищезазначеним висновком встановлено наступне:

«Психічний стан: Мовчазна, похмура. Поведінка пасивно підкорювана присутній доньці. Спілкується неохоче. На запитання відповідає вибірково, однослівно, формально; на більшість запитань відмовчується. Правильно називає власні прізвище ім`я та по батькові, віку не знає. Не орієнтується в місті і часі. Навіть після докладного пояснення не розуміє мети і значення експертизи, що проводиться. Мислення різко сповільнене, конкретне. Коло інтересів звужене до фізіологічних потреб. Пам`ять на поточні і віддалені події суттєво послаблена: не може згадати важливих обставин власного життя, плутає кількість своїх дітей, не пізнає присутню доньку. Побутові навички втрачені, потребує допомоги у прийомі їжі, догляді за собою. Емоційно збіднена, апатична. Продуктивної психосимптоматики (маячення. галюцинації тощо) не виявлено.

Соматоневрологічний стан: виражені гіперкінези обличчя і кінцівок. Внутрішні органи в межах вікових змін».

Таким чином, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 внаслідок наявного у неї стійкого хронічного психічного розладу у формі деменції при хворобі ОСОБА_10 , позбавлена здатності розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищезазначене, з урахуванням стану психічного здоров`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за необхідне визнати її недієздатною.

Згідно ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Дію рішення про визнання недієздатною ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за доцільне встановити на строк 2 роки.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності особи чи визнання особи недієздатною, встановлює над нею відповідне піклування чи опіку і призначає їй піклувальника чи опікуна.

У відповідності до ч. 1 ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Щодо заявлених ОСОБА_1 вимог про призначення її опікуном матері.

Згідно витягу з ІАС «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВР-001436079, виданою Департаментом інформатизації МВС України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за обліками МВС, на території України станом на 29.08.2023 року до кримінальної відповідальності не притягувалася, не знятої чи не погашеної судимості немає та в розшуку не перебуває (а.с. 103).

Згідно довідки КП «ВОПЛ м. Луцька» Волинської обласної ради № 765 від 30.08.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за психіатричною медичною допомогою не зверталася (а.с. 104).

Згідно довідки КП «ВМЦТЗ» Волинської обласної ради № 4864/1-18 від 31.08.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на амбулаторному або стаціонарному лікуванні у закладі не перебувала, за медичною допомогою станом на 31.08.2023 року не зверталася (а.с. 105).

Як вбачається з висновку ЛКК КП «Медичне об`єднання Луцької міської територіальної громади» № 381 (протокол № 142) від 06.09.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за своїм станом здоров`я здатна здійснювати опіку (а.с. 107).

Як вбачається із заяви (подання) УОЗ Луцької міської ради № 17-17/362/2023 від 08.09.2023 року, орган опіки та піклування УОЗ Луцької міської ради, попередньо вивчивши подані документи, сімейні обставини, умови проживання, вважає необхідним призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над її матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів останньої (а.с. 92-94).

Статтею 63 ЦК України встановлено, що фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою згодою.

Заявниця ОСОБА_1 , згідна прийняти на себе права та обов`язки опікуна над матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дана обставина підтверджується відповідною заявою ОСОБА_1 , поданою до Департаменту «ЦНАП у м. Луцьку», в якій остання просила підготувати подання до Луцького міськрайонного суду Волинської області про призначення її опікуном над матір`ю ОСОБА_7 (а.с. 98)

Суд не вбачає підстав, зазначених в ст. 64 ЦК України, відповідно до яких заявниця ОСОБА_1 не може бути призначеною опікуном своєї недієздатної матері.

Щодо заявлених ОСОБА_2 вимог про призначення її опікуном матері.

Згідно витягу з ІАС «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВР-002425148, виданою Департаментом інформатизації МВС України, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за обліками МВС, на території України станом на 25.03.2024 року до кримінальної відповідальності не притягувалася, не знятої чи не погашеної судимості немає та в розшуку не перебуває (а.с. 174).

Згідно довідки КП «ВОПЛ м. Луцька» Волинської обласної ради № 765 від 30.08.2023 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за психіатричною медичною допомогою не зверталася (а.с. 175).

Згідно довідки № 321015 та висновку про стан здоров`я особи № 320946 від 28.03.2024 року, виданих ТзОВ «Медичний цент Добромед», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , психічних розладів немає, на обліку не спостерігається, ознаки наркотично чи алкогольної залежності у неї не виявлено, остання за станом здоров`я здатна здійснювати опіку (а.с. 175-176).

Як вбачається із заяви (подання) УОЗ Луцької міської ради № /211/2024 від 02.05.2024 року, орган опіки та піклування УОЗ Луцької міської ради, попередньо вивчивши подані документи, сімейні обставини, умови проживання, вважає необхідним призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опікуном над її матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів останньої (а.с. 164-165).

Статтею 63 ЦК України встановлено, що фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою згодою.

Заявниця ОСОБА_2 , згідна прийняти на себе права та обов`язки опікуна над матір`ю ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дана обставина підтверджується відповідною заявою ОСОБА_2 , поданою до Департаменту «ЦНАП у м. Луцьку», в якій остання просила підготувати подання до Луцького міськрайонного суду Волинської області про призначення її опікуном над матір`ю ОСОБА_7 (а.с. 167-168).

Суд не вбачає підстав, зазначених в ст. 64 ЦК України, відповідно до яких заявниця ОСОБА_2 не може бути призначеною опікуном своєї недієздатної матері.

Враховуючи наведене, а також відсутність будь-яких законодавчих заборон щодо призначення одному недієздатному двох опікунів, суд приходить до висновку про необхідність призначення ОСОБА_2 та ОСОБА_1 опікунами їх матері ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою забезпечення її особистих немайнових і майнових прав та інтересів.

Таким чином, на підставі зібраних під час розгляду даної справи письмових доказів, суд приходить до висновку, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , слід визнати недієздатною та встановити над нею опіку, призначивши ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , її опікунами.

Отже, заяви ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначенні опікуна, які об`єднані в одне провадження, підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі ст. ст. 39,60, 63 ЦК України, керуючись ст. ст. 293-300, 352, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 , ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, об`єднаною в одне провадження з цивільною справою за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, ОСОБА_7 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити опіку над ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , та призначити її опікунами ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити у 2 (два) роки з дня набрання рішенням законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за 15 днів до закінчення строку, визначеного ч. 1ст. 300 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Волинського апеляційного суду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 .

Заявник: ОСОБА_2 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Управління охорони здоров`я Луцької міської ради, адреса місцезнаходження: Волинська обл., м. Луцьк, пр-т Волі, 1-А, код ЄДРПОУ: 05500670.

Заінтересована особа: ОСОБА_7 , адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Повний текст рішення складений 08 травня 2024 року.

Головуючий Рудська С.М.

Присяжні Береза С.В.

Митрофанюк І.В.

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118881238
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —161/7996/23

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Рішення від 06.05.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Рудська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні