Рішення
від 08.05.2024 по справі 345/2407/24
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/2407/24

Провадження № 2-о/345/92/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.05.2024 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Онушканича В.В.

присяжних Тритко Н.В., Руско Н.Р.

з участю секретаря судового засідання Слободян Т.Я.,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Служба у справах дітей Калуської міської ради, про усиновлення дитини, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із вищевказаною заявою. Заяву мотивує тим, що з жовтня 2011 року він перебував у фактичних шлюбних відносинах із ОСОБА_2 . 16.11.2011 року вони зареєстрували шлюб у відділі державної реєстрації актів цивільного стану по м.Калушу Калуського міськрайонного управління юстиції Івано-Франківської області.

ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_2 народився син ОСОБА_4 , батьком якого в актовому записі про народження зазначено ОСОБА_3 . Заявник бажає усиновити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Заявник наголошує, що з чотирирічного віку він виховує хлопчика та проживає з ним. У них склалися гарні стосунки, дитина дуже прив`язалася до нього, вважає і називає його своїм батьком. Заявник турбується, піклується про нього, створює всі належні умови для розвитку, утримує та виховує його і ставиться до нього, як до своєї рідної дитини.

Заявник вказує, що він матеріально забезпечений, до війни з росією працював начальником відділу підприємства «Гудвеллі», а з початком повномасштабного вторгнення росії до України знаходиться на передовій в районі м. Куп`янська Харківської області, відповідно отримує зарплати, винагороди, що передбачено чинним законодавством. Тому ОСОБА_1 бажає усиновити ОСОБА_4 та внести свої відомості як про батька в актовий запис та свідоцтво про його народження.

Заявник ОСОБА_1 подав заяву про розгляд справи без його участі, заяву про визнання його усиновлювачем підтримує та просить суд її задоволити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 подала заяву про розгляд справи без її участі, не заперечує щодо задоволення заяви.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився з невідомих для суду причин, хоча про час і місце розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Калуської міської ради подала заяву, в якій просить розглядати справу за її відсутності та прийняти рішення з урахуванням висновку органу опіки та піклування в інтересах дитини.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок наявних у справі доказів у їх сукупності, суд дійшов наступного.

У відповідністю із ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Зі свідоцтва про народження ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.6) вбачається, що його батьками зазначені: батько ОСОБА_3 , мати ОСОБА_5 .

16.11.2011 року між заявником ОСОБА_1 та заінтересованою особою ОСОБА_6 було укладено шлюб (а.с.8).

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов від 26.03.2024 року (а.с.14) за результатом обстеження житлово-побутових умов кандидата в усиновлювачі ОСОБА_1 встановлено, що для дитини створено належні умови для проживання, навчання та відпочинку; помешкання облаштовано усіма необхідними меблями та побутовою технікою. Сім`я матеріально забезпечена, в дитини є всі необхідні речі для його розвитку, є одяг та взуття відповідно до сезону. В сім`ї панує злагоді і взаємоповага, цінуються особисті інтереси кожного.

Відповідно до витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» (а.с. 15) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , незнятої чи непогашеної судимості не має.

Згідно із висновком про стан здоров`я особи від 20.03.2024 року (а.с. 12), ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не має протипоказань для усиновлення: є фізично та психічно здоровою людиною, алкогольної та наркотичної залежності не має.

ОСОБА_1 перебуває на військовій службі та отримує відповідне грошове забезпечення.

Мати дитини ОСОБА_2 надала нотаріально засвідчену згоду на усиновлення свого сина ОСОБА_4 своїм теперішнім чоловіком ОСОБА_1 (а.с.9).

Батько дитини ОСОБА_3 надав нотаріально засвідчену згоду на усиновлення свого сина ОСОБА_4 ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно висновку Служби у справах дітей Калуської міської ради від 27.03.2024 року (а.с.17) службу у справах дітей вважає за доцільність усиновлення неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

У відповідністю з ч. 1 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Згідно зі ст. 8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст. 9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

У відповідністю зі ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається. Заява про усиновлення може бути відкликана до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;

2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;

3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;

4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;

5) особу дитини та стан її здоров`я;

6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Суд не може відмовити особі в усиновленні на тій підставі, що вона вже має або може народити дитину.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Заявником надано докази, якими підтверджується, що дотримані всі умови, передбачені Сімейним кодексом України; усиновлення дитини, яка проживає в сім`ї усиновлювача і вважає його своїм батьком, відповідає її інтересам; заявник ОСОБА_1 здатен забезпечити стабільність та гармонійні умови для життя дитини, тому його заява про усиновлення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ч.4 ст. 218 СК України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Враховуючи, що відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов ОСОБА_4 вважає ОСОБА_1 батьком. Також ОСОБА_4 подав заяву, згідно якої він не заперечує щодо його усиновлення ОСОБА_1 .

Відповідно до ч.2, ч.3 ст. 314 ЦПК України у разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). Суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

При таких обставинах, суд вважає, що є всі передбачені законодавством підстави для усиновлення ОСОБА_1 неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , оскільки це буде відповідати його інтересам та забезпечить стабільні і гармонійні умови його життя, та внести відповідні зміни в актовий запис про його народження.

Ст.233 СК України передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Керуючись ст. ст. 13, 80, 293, 294, 310-314 ЦПК України,-

в и р і ш и в:

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , громадянина України, усиновлювачем дитини ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внести зміни в актовий запис за № 71 від 01.02.2007 року, складений відділом реєстрації актів цивільного стану по м. Калушу Калуського міськрайонного управління юстиції, про народження ОСОБА_4 - ІНФОРМАЦІЯ_2 , а саме:

-замість прізвища дитини « ОСОБА_7 » вказати « ОСОБА_8 »;

-по батькові дитини замість « ОСОБА_9 » вказати « ОСОБА_10 »;

-у відомостях про батька дитини зазначити усиновлювача: « ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації місця проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , громадянин України, паспорт громадянина України НОМЕР_2 , виданий Калуським МВ УМВС в Івано-Франківській області 28.07.1999 року»;

-інші відомості залишити без змін.

Видати нове свідоцтво про народження з урахуванням вищезазначених змін.

Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулювати.

Роз`яснити учасникам судового процесу, що усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду.

Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення суду надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 08.05.2024 року.

Головуючий

Присяжні

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118882619
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —345/2407/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Онушканич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні