Рішення
від 08.05.2024 по справі 559/1123/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/1123/24

Провадження № 2/559/445/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року місто Дубно

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області в складі головуючої судді Жуковської О.Ю., з участю секретаря судового засідання Окренець Д.В., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

І. Стислий виклад позиції позивача.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що вона є єдиним спадкоємцем за законом після смерті її матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та на день смерті була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 . Спадщину після її смерті прийняла позивачка шляхом фактичного вступу у володіння майном, проживала та була зареєстрована із померлою на момент її смерті. До маси спадкового майна серед іншого увійшла земельна частка розміром 2,17 га на території Семидубської сільської ради. При зверненні до нотаріуса позивачці було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно. Тому, вона змушена звернутися до суду для відновлення свого порушеного права.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі

Ухвалою суду від 01.04.2024 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання. Крім того, даною ухвалою було витребувано інформацію про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 .

В підготовче засідання сторони не з`явилися.

Представник позивача адвокат Пащук Т.С. просить розгляд справи проводити у його відсутності, про що подав відповідну заяву. Позовні вимоги підтримує повністю, просить їх задоволити.

Представник відповідача Семидубської сільської ради подав до суду заяву, згідно якої сільська рада позовні вимоги визнає повністю, справу просить розглянути у його відсутності.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважає можливим провести судове засідання без участі сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

.Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини справи.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 , у свідоцтві про народження серії НОМЕР_1 її матір`ю вказана ОСОБА_2 . Після укладення шлюбу ОСОБА_3 змінила прізвище на « ОСОБА_4 » (а.с.8,9).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.10).

Згідно довідки №211 від 28.03.2024, виданої Семидубською сільською радою, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 була зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 . Спадщину після її смерті прийняла дочка, ОСОБА_1 шляхом фактичного вступу у володіння майном, проживала та була зареєстрована із померлою на момент її смерті (а.с.11).

Факт прийняття ОСОБА_1 спадщини після смерті матері ОСОБА_2 підтверджується інформаційною довідкою зі спадкового реєстру. Інших спадкоємців судом не встановлено (а.с.39-41).

З інформації, наданої КСП «Світанок» вбачається, що ОСОБА_2 працювала у колгоспі «Світанок Дубенського району Рівненської області, який рішенням уповноважених членів колгоспу від 04.08.1992 перейменовано у КСП «Світанок» (а.с.12-14).

Згідно довідки Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, ОСОБА_2 була включена до списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства. Сертифікат на право на земельну частку (пай) ОСОБА_2 не видавався. Середній розмір земельної частки (паю) КСП «Світанок» становить 2,17 га без визначення меж частки в натурі (а.с.15).

Згідно Додатку №1 до Державного акта на право колективної власності на землю, ОСОБА_2 числиться під номером 630 у списку громадян - членів колективного сільськогосподарського підприємства. Відповідно до Додатку №2 до протоколу комісії КСП «Світанок» від 24.05.1996 ОСОБА_2 була виключена зі списку у зв`язку зі смертю (а.с.17-28).

Відповідно до повідомлення Дубенської державної нотаріальної контори №168/01-16 від 26.03.2024, свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 а саме на належне їй право на земельну частку (пай), позивачу не видано у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу (а.с.29).

IV. Норми права, які застосував суд.

Відповідно до п.1 Постанови пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» відносини спадкування регулюються правилами ЦК ( 435-15),якщо спадщина відкрилася не раніше 1січня 2004року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР ( 1540-06 ) (далі - ЦК УРСР), у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Тобто, у разі відкриття спадщини до 01 січня 2004 року, застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила ЦК УРСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом тощо.

Виходячи із вимог статті 524 ЦК УРСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Відповідно до положень ст.525,526 ЦК УРСР часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, а місцем її відкриття останнє постійне місце проживання спадкодавця.

При спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого (ст. 529 ЦК УРСР).

Відповідно до положень ст. 548 ЦК УРСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Свідченням прийняття спадщини є подача спадкоємцем до нотаріуса заяви про прийняття спадщини або фактичний вступ спадкоємця в управління та володіння спадковим майном, при цьому такі дії мають бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, тобто з дня смерті спадкодавця (ст. 549 ЦК УРСР).

Відповідно до ч. 1 ст. 1276 ЦК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов`язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія).

Згідно ч.1 ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 1, 5 ст. 25 Земельного кодексу України, при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій,, які мають гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі на місцевості. Згідно ч. 2 ст. 116 ЗК України визначено, що набуття права на землю громадянами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність.

Згідно ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних паїв» Право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом. Частиною 3 ст. 1 та п. 3 ч. 2 ст. 2 цього Закону передбачено, що право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено у судовому порядку, а документом, що посвідчує вказане право є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» рішення суду, що набрало законної сили, є однією з підстав для реєстрації права власності на об`єкт нерухомого майна.

Згідно роз`яснень, що містяться в пункті 11 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі», … у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Під час розгляду справи відповідач визнав позов у повному обсязі і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, тож, дослідивши надані сторонами докази, суд робить висновок про наявність правових підстав для задоволення позову в повному обсязі.

Обставини, які б вказували, що ОСОБА_2 при житті неправомірно набула право на земельну частку площею 2,17 га, із земель колективної власності колишнього КСП «Світанок», яка розташована на території Семидубської сільської ради, в суді не встановлено. Позивачка є спадкоємцем майна ОСОБА_2 , інших спадкоємців не має. Оскільки нотаріусом відмовлено ОСОБА_1 в отриманні свідоцтва про право на спадщину, суд вважає, що за позивачем необхідно визнати право на спадкове майно в судовому порядку.

Керуючись: ст. ст. 524, 525, 526, 529, 548, 549 ЦК УРСР, ст. 1276, 1297 ЦК України ст.10, 60, 212, 213 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити: визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право на земельну частку (пай) розміром 2,17 га, із земель колективної власності колишнього колективного сільськогосподарського підприємства «Світанок» Дубенського району Рівненської області, в порядку спадкування за законом після смерті матері, ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Семидубську сільську раду Дубенського району Рівненської області виділити ОСОБА_1 земельну частку (пай) в розмірі 2,17 га, право на яку отримала право ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ..

Відповідач: Семидубська сільська рада, код ЄДРПОУ 04385362, юридична адреса вул. Центральна, 53, с. Семидуби, Дубенський район, Рівненська область.

Суддя: О.Ю. Жуковська

СудДубенський міськрайонний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118883772
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —559/1123/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Жуковська О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні