Рішення
від 07.05.2024 по справі 569/4868/24
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №569/4868/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.,

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (надалі - позивач) звернулася до Рівненського міського суду Рівненської області з позовною заявою до ОСОБА_2 (надалі - відповідач), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, в якій просить розірвати шлюб, укладений між сторонами, відновити їй дошлюбне прізвище та визначити місце проживання малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею.

Позовну заяву мотивує тим, що 11 квітня 2018 року вона уклала шлюб з відповідачем. Від спільного шлюбу у них народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Однак, спільне життя у неї з відповідачем не склалося, сімейні відносини між ними відсутні вже більше двох років, сім`я існує лише формально. Подальше спільне життя з відповідачем не можливе, примирення бути не може.

Вона разом з сином проживає в с. Олександрія Рівненського району Рівненської області і після розірвання шлюбу вона хоче, щоб син і надалі проживав з нею. Це необхідно зробити для того, щоб у випадку необхідності вона могла виїхати з сином за межі України, без нотаріально засвідченого дозволу відповідача, так як їй не відомо його місце проживання. З її сторони не має ніяких обмежень щодо спілкування сина з батьком, проте відповідач вже два роки не приїздив по місцю проживання сина задля побачень з ним.

У судове засідання позивач та її представник ОСОБА_4 не з`явилися, хоча були належним чином повідомлені про час, дату та місце розгляду справи, що підтверджується розпискою представника позивача ОСОБА_4 07 травня 2024 року позивач подала до суду заяву, в якій просила розгляд справи здійснювати відповідно до письмових доказів, які наявні в матеріалах справи, та без її участі і участі її представника, не заперечує щодо заочного розгляду справи у випадку неявки відповідача.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча про час, дату та місце судового розгляду повідомлявся належним чином. Враховуючи, що про причини неявки відповідач суд не повідомив, відзив не подав і позивач не заперечує проти вирішення справи в заочному порядку, таким чином суд проводить розгляд справи згідно ст. 280 ЦПК України в заочному порядку, на підставі наявних у справі даних та доказів за згодою позивача.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служби у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області в судове засідання не з`явився, хоча про час, дату та місце судового розгляду був повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. 02 квітня 2024 року від Служби у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області надійшло клопотання, в якому вона просила судове засідання та розгляд справи по суті здійснити без її участі, за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до Свідоцтва про шлюб, виданого Рівненським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області 11 квітня 2018 року, ОСОБА_2 та ОСОБА_5 зареєстрували шлюб 11 квітня 2018 року, актовий запис №400. Прізвище після державної реєстрації шлюбу: чоловіка - ОСОБА_1 ; дружини - ОСОБА_1 .

Згідно з частиною третьою статті 105 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до ст.110 СК України.

Стаття 112 СК України передбачає, що суд з`ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини життя подружжя та постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Судом встановлено, що сторони не підтримують подружніх стосунків і позивач бажає розлучитися.

Відповідно до частини першої статті 24 СК України шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Суд вважає, що на даний час спільне проживання сторін стало не можливим і збереження шлюбу суперечить інтересам позивача, тобто фактично шлюб не існує, а тому його слід розірвати, що не позбавляє сторін права повторно зареєструвати шлюб після усунення обставин, що були підставою для його розірвання.

Відповідно до частини другої статті 114 СК України у разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Суд вважає за необхідне роз`яснити, що згідно абзацу 2 частини третьої статті 115 СК України документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

Відповідно до ст. 113 Сімейного кодексу України, особа, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище. Оскільки позивач при реєстрації шлюбу змінила прізвище, вона має право після розірвання шлюбу відновити своє дошлюбне прізвище, а саме - ОСОБА_7 .

Від шлюбу сторони мають спільну дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Рівненським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області 15 листопада 2018 року.

ОСОБА_1 зареєстрована разом з малолітнім сином ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в будинку, якій належить на праві власності її матері ОСОБА_8 , розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання №5624-1871327-2018 від 03 серпня 2018 року, Довідкою про реєстрацію місця проживання особи №58/02-20 від 15 лютого 2019 року, Свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 30 липня 2010 року, Витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно №26904527 від 03 серпня 2010 року, Свідоцтвом про народження, виданим 14 листопада 1996 року, серії НОМЕР_2 , натомість відповідач зареєстрований за іншою адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Відповіддю №488161 від 12 березня 2024 року з Єдиного державного демографічного реєстру.

Згідно Довідки №82, яка видана КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» РОР 15 лютого 2024 року, ОСОБА_1 за медичною допомогою до психіатра та нарколога не зверталася.

Як слідує з Довідки про доходи №6, виданої КНП «Олександрійська лікарня» Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області 23 лютого 2024 року, ОСОБА_1 працює у КНП «Олександрійська лікарня» Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, займає посаду діловода і реєстратора медичного, загальна сума її доходу за період з 01 серпня 2023 року по 31 січня 2024 року становить 105 612 грн. 53 коп.

Згідно Висновку про визначення місця проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , який затверджено рішенням виконавчого комітету Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області №65 від 28 березня 2024 року, працівниками служби у справах дітей Олександрійської сільської ради 21 березня 2024 року за адресою: АДРЕСА_1 , проведено обстеження умов проживання дитини та встановлено, що у будинку є чотири житлові кімнати, ванна кімната, туалет, коридор та вітальня. Умови проживання добрі, кімнати облаштовані меблями, є оргтехніка, в будинку охайно та чисто. Малолітній ОСОБА_9 забезпечений спальним ліжечком, одягом, взуттям, іграшками та засобами гігієни. За результатами обстеження умов проживання, працівниками оформлено відповідний акт.

Случик ОСОБА_9 є вихованцем ОСОБА_10 закладу дошкільної освіти. Відповідно до характеристики, виданої директором ОСОБА_11 , дитина завжди охайна, доглянута, доброзичлива. Проживає разом з мамою. Взаємини з мамою гарні, довірливі. Мама бере активну участь у житті групи, відвідує батьківські збори, різноманітні свята, які проводяться у групі, цікавиться життям дитини у садочку та займається розвитком дитини.

ОСОБА_12 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , але зі слів на цей час перебуває за межами України.

ОСОБА_12 також повідомив, що немає жодних заперечень щодо визначення місця проживання сина з його матір`ю. Він добровільно надає кошти для ОСОБА_13 на утримання сина, шляхом перерахування на картковий рахунок у банку.

Враховуючи, що необхідно надати першочергове значення саме найкращим інтересам дитини та визначення місця проживання з матір`ю не впливатиме на взаємовідносини батька з сином, оскільки це не позбавляє батька батьківських прав та не звільняє його від виконання своїх батьківських обов`язків, орган опіки та піклування Олександрійської сільської ради вважає за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю ОСОБА_1 .

Згідно вимог ст. 157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно.

Згідно ч. 1 ст. 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

В силу ст. 161 СК України, якщо батько та мати, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватись органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

За приписами частини четвертої статті 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Відтак, судом встановлено, що малолітня дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає разом з позивачем, йому створені належні умови для проживання, виховання і розвитку, тому суд дійшов висновку, що після розірвання шлюбу, малолітню дитину слід і надалі залишити проживати з позивачем, відповідно позов в цій частині також підлягає задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судовий збір за позовну вимогу про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини, слід покласти на відповідача, відтак з відповідача на користь позивача необхідно стягнути судовий збір в розмірі 2 422 грн. 40 коп.

Керуючись ст.ст. 24, 105, 112, 114, 115, 157, 160, 161 СК України, ст.ст. 3, 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 280-282, 354 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Служба у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини задовольнити.

Розірвати шлюб, зареєстрований Рівненським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Рівненській області 11 квітня 2018 року, актовий запис №400 між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_1 відновити дошлюбне прізвище - ОСОБА_7 .

Визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 2 422 (дві тисячі чотириста двадцять дві) гривні 40 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто Рівненським міським судом Рівненської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Служба у справах дітей Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області, місцезнаходження: вул. Свято-Преображенська, буд. 66, с. Олександрія, Рівненський район, Рівненська область, код ЄДРПОУ 44280199.

Повне судове рішення складено 07 травня 2024 року.

Суддя О.О. Першко

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118883902
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —569/4868/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні