Рішення
від 07.05.2024 по справі 707/97/24
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

707/97/24

2/707/273/24

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

07 травня 2024 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Тептюка Є.П.

за участю секретаря Щербак-Стерниш Д.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Черкаси в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом органу опіки та піклування виконавчого комітету Мошнівської сільської ради в інтересах дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 до ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: відділ соціального захисту населення та охорони здоровя виконавчого комітету Мошнівської сільської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

в с т а н о в и в:

Стислий виклад позиції позивача:

Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мошнівської сільської звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області в інтересах дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 з позовом до ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: відділ соціального захисту населення та охорони здоровя виконавчого комітету Мошнівської сільської ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів. Свої позовні вимоги мотивував тим, що відповідачі ОСОБА_7 та ОСОБА_8 проживали у цивільному шлюбі і вели спільне господарство по АДРЕСА_1 . З серпня 2023 року відповідачі почали проживати окремо.

ОСОБА_7 та ОСОБА_8 є батьками: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 . ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_6 . ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Відповідачі не виконують покладені на них обовязки щодо виховання та утримання дітей.

26.07.2023 року у звязку з ухилянням батьків від виконання своїх обов`язків по догляду та вихованню дітей: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 були вилучені працівниками ювенальної превенції та влаштовані до КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради». ОСОБА_4 був доставлений на обстеження та лікування до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня», а в подальшому тимчасово влаштований в сімю дядька - ОСОБА_9 .

З метою забезпечення дітей умовами максимально наближеними до сімейних, ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , було влаштовано до патронатної родини ОСОБА_14 , а ОСОБА_15 - до родини дядька ОСОБА_9 , де тимчасово проживає ОСОБА_6.

З метою забезпечення прав та законних інтересів дітей, у зв`язку з недотриманням рекомендацій органу опіки та піклування і відсутністю позитивних зрушень щодо налагодження умов проживання та виховання дітей, враховуючи те, що відповідачі не в змозі у повному обсязі та належним чином виконувати свої батьківські обовязки, позивач просив суд: позбавити ОСОБА_8 та ОСОБА_7 батьківських прав відносно їх малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Сторони у судове засідання не зявились, хоча про час, дату та місце його проведення були повідомлені у встановленому законом порядку, згідно положень п. 1, п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, а тому відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, можливо провести розгляд справи без участі належно повідомлених сторін.

Заяви та клопотання, інші процесуальні дії у справі:

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 23.01.2024 року позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям провадження.

05.03.2024 року від представника позивача - сільського голови Мошнівської сільської ради надійшла заява про уточнення позовних вимог.

05.03.2024 року від представника позивача - сільського голови Мошнівської сільської ради надійшла заява про збільшення розміру позовних вимог в якій представник позивача просить стягнути з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 аліменти на їх утримання в розмірі 2/3 частин з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на кожну дитину, починаючи з дня подачі в суд позовної заяви і до досягнення дітьми повноліття.

04.04.2024 року від представника служби у справах дітей виконкому Мошнівської сільської ради - Калини К.І. надійшла заява про розгляд справи без її участі. Не заперечує проти закриття підготовчого провадження. Просить призначити справу до судового розгляду.

04.04.2024 року від ОСОБА_7 надійшла заява про розгляд справи без її участі. Не заперечує проти закриття підготовчого провадження. Просить призначити справу до судового розгляду.

04.04.2024 року від представника соціального захисту населення виконкому Мошнівської сільської ради - Дишлевої Я.В. надійшла заява про розгляд справи без її участі. Не заперечує проти закриття підготовчого провадження. Просить призначити справу до судового розгляду.

Ухвалою Черкаського районного суду Черкаської області від 04.04.2024 року закрито підготовче провадження з призначенням справи до судового розгляду по суті.

07.05.2024 року від начальника ССДВКМСР представника органу опіки та піклування Мошнівської сільської ради - Калини К.І. надійшло клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 07.05.2024 року, без її участі. Позовні вимоги просила задоволити.

07.05.2024 року від представника третьої особи - начальника відділу соціального захисту населення та охорони здоровя виконавчого комітету Мошнівської сільської ради - Дишлевої Я.В. надійшло клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 07.05.2024 року, без її участі. Позовні вимоги підтримує, просить задоволити.

Встановлені судом обставини:

Виходячи з принципу процесуальної рівності сторін і враховуючи обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається, в судовому засіданні досліджено кожний доказ, наданий сторонами на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів (п.27 Постанови ПВС України від 12.06.2009 року №2 "Про практику застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції").

Судом встановлено, що ОСОБА_8 та ОСОБА_7 є батьками:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження від 22.09.2010 року, Серії НОМЕР_1 );

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження від 29.03.2012 року, Серії НОМЕР_2 );

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про народження від 28.01.2015 року, Серії НОМЕР_3 );

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (свідоцтво про народження від 20.10.2016 року, Серії НОМЕР_4 );

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (свідоцтво про народження Серії НОМЕР_5 );

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (свідоцтво про народження Серії НОМЕР_6 ).

На підставі актів КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Черкаської обласної ради» про доставку підкинутої, заблукалої (знайденої), вилученої з сімї поліцією дитини від 26.07.2023 року, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 було доставлено до вищевказаного центру. Причина доставки - сімя, яка опинилась в складних життєвих обставинах.

ОСОБА_6 26.07.2023 року доставлений до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня», згідно акту органу внутрішніх справ України та закладу охорони здоровя про підкинуту чи знайдену дитину та її доставку. Дитина знайдена в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , без нагляду дорослих.

Наказом служби у справах дітей Мошнівської сільської ради від 14.08.2023 року №33, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , тимчасово влаштовано як дитину, яка опинилась у складних життєвих обставинах на виховання у сімю ОСОБА_9 .

З характеристик на ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , складених директором та класними керівниками 28.07.2023 року вбачається, що діти навчаються в Мошнівському ліцеї Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області. Виховуються в багатодітній сімї. Належної уваги навчанню і вихованню дітей батьки не приділяють. Навчальними досягненнями дітей цікавляться епізодично.

Згідно акту обстеження умов проживання від 26.07.2023 року, затвердженого начальником служби у справах дітей Мошнівської сільської ради, в АДРЕСА_1 проживають та зареєстровані: ОСОБА_8 - батько, ОСОБА_7 - мати, ОСОБА_3 - син, ОСОБА_5 - донька, ОСОБА_4 - донька, ОСОБА_2 - донька, ОСОБА_20 - син, ОСОБА_21 - дідусь. Мати - ОСОБА_22 на момент обстеження перебувала в алкогольному спянінні, вела себе агресивно. Комісією рекомендовано привести будинок в належний стан: зробити косметичний ремонт та провести генеральне прибирання. Також рекомендовано позбутися алкогольної залежності, шляхом лікування в диспансері в м. Черкаси.

Рішенням виконавчого комітету Мошнівської сільської ради від 24.11.2023 року №305 затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів з ОСОБА_8 та ОСОБА_7 відносно малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 . З висновку про доцільність позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів вбачається, що після вилучення дітей у звязку з неналежним виконанням батьківських обовязків з родини ОСОБА_7 та ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_7 , мати почала проживати разом зі співмешканцем. В перший місяць вони активно стали покращувати житлово-побутові умови, облагороджувати територію. При відвідуванні родини, на той момент, ознак вживання алкогольних напоїв виявлено не було. Мати разом зі співмешканцем декілька разів відвідували дітей в Центрі. На комісії із захисту прав дітей ОСОБА_16 був наданий додатковий час на пошук роботи, облаштування місць для навчання та гри дітей, закупівлі достатньої кількості продуктів харчування, тощо. З матірю продовжував працювати спеціаліст відділу соціального захисту населення, надаючи їй послугу «соціальний супровід» та залучаючи інших фахівців для подолання СЖО. Через деякий час відношення матері до мінімізування складних життєвих обставин змінилось. Під час відвідування родини, мати майже постійно перебувала ймовірно у стані спяніння. ОСОБА_17 не проявляє ніякого інтересу до пошуку роботи, в житловому приміщенні все частіше не дотримуються санітарні норми, присутній алкоголь та мінімальна кількість продуктів харчування. ОСОБА_7 має велику заборгованість за комунальні послуги, що загрожує припиненням надання цих послуг. Мати не відвідує дітей, спілкується з ними в телефонному режимі. За словами старших дівчат, мати часто телефонує їм у зміненому стані: агресивна, говорить про те, що згідна бути позбавленою батьківських прав, вживає лайливі слова, тощо. До найменшої дитини - ОСОБА_6 , 2022 р.н., який проживає в родині дядька, ОСОБА_17 не проявляє ні найменшої уваги, не цікавиться його станом здоровя та розвитком, не допомагає фінансово, хоча дитина має вроджені патології та часто проходить лікування та реабілітацію у закладах охорони здоровя. Батько дітей - ОСОБА_8 проживає разом із своїм батьком у м. Черкаси, має тимчасові заробітки, періодично зловживає алкогольними напоями, до ССД не звертався, на комісію із захисту прав дітей не зявлявся. Щодня спілкується з дітьми в телефонному режимі, періодично відвідував в Центрі.

На підставі наказів служби у справах дітей виконавчого комітету Смілянської міської ради №110, №108, №111, №109 від 01.11.2023 року вирішено з 01.11.2023 року влаштувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які перебувають у складних життєвих обставинах на обліку в службі у справах дітей виконавчого комітету Мошнівської сільської ради Черкаського району Черкаської області на тимчасове проживання до сімї патронатного вихователя ОСОБА_14 , до подолання складних життєвих обставин.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на підставі наказу начальника служби у справах дітей від 09.11.2023 року №50, тимчасово влаштовано як дитину, яка опинилась у складних життєвих обставинах, на виховання в сімю ОСОБА_9 .

Згідно довідки-характеристики з виконавчого комітету Мошнівської сільської ради від 09.01.2024 року №14/02-19, ОСОБА_8 проживав у АДРЕСА_1 , у господарстві тестя без реєстрації разом з сімєю. На даний час не працює та проживає в м. Черкаси. Під час проживання в селі вів асоціальний спосіб життя.

Згідно довідки-характеристики з виконавчого комітету Мошнівської сільської ради від 09.01.2024 року №16/02-19, ОСОБА_7 зареєстрована та фактично проживає у АДРЕСА_1 . Має шістьох неповнолітніх дітей. Не працює. Веде антисоціальний спосіб життя. Дома постійні сварки та бійки. Часто перебуває в колі осіб, які ведуть антисоціальний спосіб життя та вживають наркотичні речовини.

12.03.2024 року ОСОБА_8 складено та підписано заяву на імя голови органу опіки та піклування Шкарбути Б.В. про те, що він просить позбавити його батьківських прав відносно його дітей ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 . ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 у звязку з тим, що він не має змоги їх утримувати.

Суд не досліджує письмові заяви малолітніх ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , оскільки вони порушують принцип безпосередності дослідження доказів.

Суд не досліджує довідку-характеристику на ОСОБА_19 так як даний доказ є неналежним і не стосується предмету спору.

Норми права, що підлягають застосуванню:

Як передбачено ч. 1 ст. 3 Конвенції ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789X11 (78912) та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

У відповідності до ст.8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх заміняють, несуть відповідальність за створення необхідних для всебічного розвитку дитини відповідно до законів України.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону дитинства», сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства" передбачає, що виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов`язку утримувати дітей.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про охорону дитинства» дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Відповідно до ч. 1- 5 ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; повинні поважати дитину. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти.

Відповідно до роз`яснень, викладених в п. 15, п. 16, п. 19 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину. Статтею 169 СК особам, позбавленим батьківських прав, надано право звернутися до суду з позовом про їх поновлення.

У рішенні по справі «Хант проти України» від 07.12.2006 (заява № 31111/04), Європейський суд з прав людини висловлює таку правову позицію, що між інтересами дитини та інтересами батьків повинна існувати справедлива рівновага (див. рішення у справі Olsson v. Sweden (N 2), від 27 листопада 1992 року, Серія A, N 250, ст. 35 - 36, п. 90) і, дотримуючись такої рівноваги, особлива увага має бути до найважливіших інтересів дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами батьків. Зокрема, стаття 8 Конвенції не надає батькам права вживати заходів, які можуть зашкодити здоров`ю чи розвитку дитини (див. рішення у справі Johansen v. Norway від 7 серпня 1996 року, п. 78).

ч. 2, ч. 3 ст. 166 СК України визначено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття (ч. 1 ст. 180 СК України).

Згідно із ч. 3 ст. 181 СК України - за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 Сімейного Кодексу України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом (ч. 1 ст. 183 СК України).

Згідно ч. 1 ст. 191 СК України - аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову, а в разі подання заяви про видачу судового наказу - із дня подання такої заяви.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Позиція та висновки суду за результатами розгляду справи:

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі "Бочаров проти України" (остаточне рішення від 17 червня 2011 року) суд при оцінці доказів керується критерієм доведення "поза розумним сумнівом". Проте таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності та повноті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення, з огляду на наступне.

ОСОБА_8 та ОСОБА_7 є батьками: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6

ОСОБА_8 та ОСОБА_7 проживають окремо у різних населених пунктах і характеризуються негативно, оскільки ведуть асоціальний спосіб життя. До 26.07.2023 року діти проживали разом з матірю ОСОБА_7 у АДРЕСА_1 , а з 26.07.2023 року були доставлені до КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЧОР», окрім молодішого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який був доставлений до КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня».

26.07.2023 року комісією, при обстеженні умов проживання ОСОБА_7 , було рекомендовано останній привести житло в належний для проживання стан та позбутися алкогольної залежності.

Проте, вже 24.11.2023 року рішенням виконавчого комітету Мошнівської сільської ради №305 затверджено висновок щодо доцільності позбавлення відповідачів батьківських прав по відношенню до своїх малолітніх дітей з огляду на те, що ОСОБА_7 по факту не виконала рекомендацій служби у справах дітей, а ОСОБА_8 , який залишив дітей проживати з матірю, на комісію із захисту прав дітей не зявлявся. У висновку відображений факт спілкування обох батьків в телефонному режимі з дітьми, однак дане спілкування з боку матері може мати травматичний характер для дітей з огляду на те, що поведінка останньої є агресивною. Також зафіксований факт відвідування дітей в КЗ «Черкаський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей ЧОР» батьками.

З 01.11.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , влаштовані на тимчасове проживання до сімї патронатного вихователя ОСОБА_14 , а ОСОБА_5 з 09.11.2023 року влаштовано на виховання в сімю ОСОБА_9 . Матеріали справи не містять даних щодо спілкування батьків з дітьми після їх тимчасового влаштування до сімей.

В матеріалах справи відсутні будь-які відомості з приводу того, що обидва батьки виявляли будь-яку зацікавленість щодо наймолодшої дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , який має вроджені вади розвитку нервової системи та хребта, і з 14.08.2023 року влаштований до сімї ОСОБА_9 .

Зважаючи на вищевикладене можна зробити висновок про байдужість батьків до власних дітей, які були вилучені із сімї матері і доставлені спочатку до комунальних закладів, а згодом влаштовані до різних сімей. Батьки дійсно час від часу підтримували окремо один від одного відносини зі старшими дітьми поки ті знаходились в комунальних закладах, однак за весь час жоден із батьків не вчинив дій для того, щоб повернути дітей до власних родин, створивши належні умови для проживання та виховання. Після тимчасового влаштування дітей до патронатної сімї та до сімї їх кровного родича, батьки фактично перестали цікавитись життям дітей, переклавши свої обовязки по їх вихованню та утриманню на сторонніх осіб.

В матеріалах справи наявні розписки ОСОБА_7 та ОСОБА_8 про отримання копії уточненої позовної заяви та заяви про збільшення позовних вимог. ОСОБА_8 навіть з`явився в одне судове засідання. Проте жоден з батьків в будь-якій формі (усній або письмовій) не заперечив проти позбавлення його батьківських прав. Жоден з відповідачів не просив надати час на створення умов для проживання або виховання дітей, чи про допомогу соціальних служб у вирішенні побутових проблем чи розв`язанні особистісних конфліктів та проблем за допомогою психолога.

Суд зважає на те, що кожній дитині вкрай важлива підтримка батьків і вони можуть не зважати на неналежні умови проживання, виховання, тощо, проте держава не може залишити дітей без батьківського піклування, що у ситуації з відповідачами, проявляється в ігноруванні потреб дітей і в довгострокових перспективах може мати вкрай негативні наслідки для психічного та фізичного здоровя останніх.

Хоча позбавлення відповідачів батьківських прав і є крайнім заходом впливу, але такий захід не призводить до повного розірвання стосунків батьків з дітьми, так як батьки не позбавлені можливості звернутися з позовом про поновлення їм батьківських прав.

З метою забезпечення права дітей на зростання та виховання у безпечному середовищі, зважаючи на відсутність інтересу відповідачів до суті спору, суд вважає можливим задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Судові витрати:

Суд вирішує судові витрати в порядку ст. 141 ЦПК України. Враховуючи задоволення позовних вимог, з відповідачів на користь держави необхідно стягнути судові витрати, які складаються з судового збору у сумі 3028 грн. з кожного, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст164, 166, 181 СК України, ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України, суд -

в и р і ш и в :

Позов задовольнити повністю.

Позбавити ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , батьківських прав стосовно його малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Позбавити ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , батьківських прав стосовно її малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Стягнути з ОСОБА_8 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , аліменти на їх утримання, у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 15.01.2024 року і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_7 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , аліменти на їх утримання, у розмірі 1/3 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 15.01.2024 року і до досягнення дітьми повноліття.

Зобов`язати орган опіки та піклування виконавчого комітету Мошнівської сільської радивідкрити у відділенні Державного ощадного банку України особистий рахунок для малолітніх дітей: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ; ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Стягнути з ОСОБА_8 на користь держави судові витрати, які складаються з судового збору у сумі 3028 грн.

Стягнути з ОСОБА_7 на користь держави судові витрати, які складаються з судового збору у сумі 3028 грн.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів за один місяць.

Рішення суду про позбавлення батьківських прав, після набрання ним законної сили, надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Апеляційні скарги на рішення можуть бути подані протягом 30 днів з дня його складення через суд першої інстанції до Черкаського апеляційного суду або безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: орган опіки та піклування виконавчого комітету Мошнівської сільської ради, вул. Максима Преснякова, 13, с. Мошни, Черкаського району, Черкаської області, код ЄДРПОУ: 44038185.

Відповідачі: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрована у АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_7 .

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрований у АДРЕСА_2 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_8 , виданий 11.02.2009 року Придніпровським РВ УМВС України в Черкаській області.

Третя особа: відділ соціального захисту населення та охорони здоровя виконавчого комітету Мошнівської сільської ради, с. Мошни, Черкаського району, Черкаської області, вул. М. Преснякова, 13.

Суддя: Є. П. Тептюк

СудЧеркаський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118884731
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —707/97/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Тептюк Є. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні