Рішення
від 07.05.2024 по справі 213/1815/24
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/1815/24

Номер провадження 2-о/213/101/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 травня 2024 року Інгулецький районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Мазуренка В.В.

секретаря судового засідання - Ємельянцевої Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа1: ОСОБА_2 ; заінтересвана особа2: ОСОБА_3 ; заінтересована особа3: Виконавчий комітет Інгулецької районної ради як орган опіки та піклування; заінтересована особа4: Центрально-Міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), про надання права на шлюб,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 , звернулась до суду із заявою, яка була уточнена, про надання їй права на шлюб із ОСОБА_2 . В обґрунтування заяви зазначає, що між нею та ОСОБА_2 склалися теплі і щирі стосунки, вони мають взаємні, міцні почуття любові та поваги один до одного. У кінці листопада 2023 року ОСОБА_2 зробив їй пропозицію одружитися, яку вона прийняла.

У судове засідання з`явилась заявник ОСОБА_1 , заяву підтримала, пояснила, що зараз є необхідність укладення шлюбу, оскільки між нею та ОСОБА_2 існують почуття кохання. Вона спілкується з ОСОБА_2 кожен день, бажає створит из ним сім`ю. Просила задовольнити заяву. Після перерви надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представник заявника адвокат Романенко О. суду пояснила, що причина укладання шлюбу заявницею глибоке почуття любові до ОСОБА_2 . Заявник не перебуває у стані вагітності. Звернувшись до РАЦС, сторони отримали відмову, тому звернулись з вказаною заявою до суду. Всі родичі заявниці та ОСОБА_2 знайомі та підтримують їх рішення. Після перерви надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

У судовому засіданні заінтересована особа1: ОСОБА_2 пояснив, що зараз війна, він військовослужбовець. Всі відпустки він використовував для спілкування з заявницею. Він з заявницею вирішив одружитись. В командування він дізнався що дистанційно одружитись з заявницею не зможе, оскільки командування не надасть дозвіл. Вони звернулись до органів РАЦС, але отримали відмову через вік заявниці. Він кохає заявницю та бажає створит из нею сім`ю. Після перерви надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

У судовому засіданні заінтересована особа2: ОСОБА_3 пояснила, що є мамою заявниці. Вона підтримує рішення заявниці, вона знайома з ОСОБА_2 , знає про їх почуття, та що вони бажають створити сім`ю. Після перерви надала заяву про розгляд справи за її відсутності.

Представники заінтересованої особи3: Виконавчий комітет Інгулецької районної ради як орган опіки та піклування та Заінтересованої особи4: Центрально-Міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у судове засідання не з`явились, належним чином повідомлені.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлені обставини та відповідні ним правовідносини

ОСОБА_1 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Марганецького міського управління юстиції Дніпропетровської області (а.с.9). Судом встановлено, що заявниці повних 17 років.

Згідно акту від 19 квітня 2024 року, засвідченого ТОВ «Сітісервіс КР», ОСОБА_1 проживає без реєстрації в квартирі АДРЕСА_1 з 2022 року по теперішній час (а.с.13).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією паспорту (а.с.7).

Згідно відповіді Центрально-Міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) від 27.01.2024 року, відповідно до ст.23 Сімейного кодексу України, право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб (а.с.12). Таким чином заявниці та ОСОБА_2 відмовили у реєстрації шлюбу.

З наданих суду матеріалів справи вбачається, що звернення до суду з заявою про надання права на шлюб є взаємним і реєстрація шлюбу відповідає інтересам ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , які повідомили суду про взаємне почуття любові, та бажання створити сім`ю.

Відповідно до ч.1 ст.21 Сімейного кодексу України, шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Статтею 22 Сімейного кодексу України передбачено, що шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам (ст.23 Сімейного кодексу України).

Пунктом 2 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» №11 від 21 грудня 2007 року, зазначено, що головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Тому, враховуючи те, що заявник ОСОБА_1 бажає зареєструвати шлюб, надання права на шлюб відповідає її інтересам, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про надання права на шлюб.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.22,24 СК України, ст.ст. 258-259, 280-289 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про надання права на шлюб - задовольнити.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки міста Марганець Дніпропетровськоїх області, РНОКПП: НОМЕР_2 , право на укладення шлюбу із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця села Вершина Друга Куйбишевського району Запорізької області, РНОКПП: НОМЕР_3 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , проживає за адресою:

АДРЕСА_3 : ОСОБА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 ;

Заінтересована особа2: ОСОБА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ; Заінтересована особа3: Виконавчий комітет Інгулецької районної ради як орган опіки та піклування , місцезнаходження: 50026, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, пр. Гірницької Слави, буд.1;

Заінтересована особа4: Центрально-Міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), місцезнаходження: 5000, Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, вул. Свято_Миколаївська, 45.

Рішення складено 07 травня 2024 року

Суддя В.В.Мазуренко

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118886299
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —213/1815/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Мазуренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні