Ухвала
від 02.05.2024 по справі 191/1442/24
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/1442/24

Провадження № 1-в/191/96/24

У Х В А Л А

іменем України

02 травня 2024 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Синельникове Дніпропетровської області клопотання Державної установи «Синельниківська виправна колонія (№94)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого

ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Канави Кобеляцького району Полтавської області, громадянина України, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , засудженого вироком Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області від 30.11.2020 за ч.3 ст.185, ч.4 ст.70 КК України до 5 років позбавлення волі з конфіскацією частини майна, початок строку відбування покарання 24.02.2020, кінець строку 19.07.2024,

В С Т А Н О В И В:

Начальник Державної установи «Синельниківська виправна колонія (№94)» ОСОБА_5 звернувся до суду з клопотанням про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , мотивуючи тим, що засуджений, перебуваючи з 25.02.2021 в Роменській УВП(№56) Сумської області мав 1 заохочення, стягнень не мав. З 04.01.2023 відбуває покарання в ДУ «Синельниківська ВК (№94)». Характеризується добре, працевлаштований на виробництві установи, має 2 заохочення, стягнень не має, не уникає робіт із самообслуговування, вбачає необхідність у самостійному їх виконання, виконавчих листів не має, провину та суспільну небезпеку в скоєному злочині визнає та усвідомлює повністю, розкаюється у вчиненому. Станом на 19.11.2022 відбув 2/3 строку покарання.

Представник адміністрації ДУ «Синельниківська ВК (№94)» ОСОБА_6 до початку судового засідання надав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Засуджений ОСОБА_4 до початку удового засідання надав заяву про розгляд клопотання без його участі.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні проти задоволення клопотання адміністрації ДУ «Синельниківська ВК (№94)» не заперечував.

Суд, заслухавши думку прокурора, а також дослідивши надані суду матеріали клопотання, приходить до наступного.

Відповідно до ст. 81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше двох третин строку покарання, призначеного судом за корупційний нетяжкий злочин або кримінальне правопорушення, пов`язане з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин, а також у разі, якщо особа раніше відбувала покарання у виді позбавлення волі за умисне кримінальне правопорушення і до погашення або зняття судимості знову вчинила умисне кримінальне правопорушення, за яке вона засуджена до позбавлення волі.

Таким чином, умовно-дострокове звільнення від відбування покарання можливе лише за умови обов`язкової та одночасної наявності вказаних в законі підстав і умов в їх сукупності. При цьому основним і вирішальним є не факт відбування визначеної частини покарання, а досягнення однієї із цілей покарання виправлення засудженого.

Як вбачається із роз`яснень Верховного Суду України щодо правильного та однакового застосування вказаної норми закону України про кримінальну відповідальність, які містяться в постанові Пленуму ВСУ від 26 квітня 2002 року № 2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким», умовно-дострокове звільнення від відбування покарання можливі лише після повного та всебічного вивчення даних про особу засудженого. Умовно-достроковому звільненню підлягають ті засуджені, які протягом всього, а не певного періоду часу, сумлінною поведінкою і ставленням до праці довели своє виправлення, і для цього дані беруться в їх сукупності.

З вищенаведених положень закону про кримінальну відповідальність вбачається, що головною передумовою для звільнення особи умовно-достроково є не формальний сплив певної частини строку покарання, а факт виправлення засудженої особи, яке вона довела своєю сумлінною поведінкою та ставленням до праці, а також досягнення цілей покарання.

Під сумлінною поведінкою розуміють, що засуджений за період відбування покарання сумлінно виконував вимоги встановленого режиму утримання у колонії, не допускав порушень, визнав вину у скоєному злочині, розкаюється у вчиненому, сплатив повністю або частково завдані злочином збитки, за час відбування покарання поводив себе як у загальній масі засуджених, так і при спілкуванні з представниками адміністрації ввічливо, тактовно, виконував законні вимоги представників адміністрації, приймав активну участь у виконанні умов розробленої для нього програми диференційованого виховного впливу, тощо.

З матеріалів клопотання вбачається, що ОСОБА_4 засуджений за тяжкий злочин, раніше відбував покарання у виді позбавлення волі за умисний злочин і до погашення або зняття судимості знову вчинив умисне кримінальне правопорушення, дві третини строку покарання відбув станом на 19.11.2022.

Відповідно до характеристики, довідки про заохочення та стягнення, довідки бухгалтерії, ОСОБА_4 , перебуваючи з 25.02.2021 в Роменській УВП (№56) Сумської області мав 1 заохочення, стягнень не мав. З 04.01.2023 відбуває покарання в ДУ «Синельниківська ВК (№94)». Характеризується добре, працевлаштований на виробництві установи, має 2 заохочення, стягнень не має, не уникає робіт із самообслуговування, вбачає необхідність у самостійному їх виконання, провину та суспільну небезпеку в скоєному злочині визнає та усвідомлює повністю, розкаюється у вчиненому. Станом на 19.11.2022 відбув 2/3 строку покарання. Виконавчих листів не має

При вирішенні питання про можливість застосування засудженому умовно-дострокового звільнення від відбування покарання суд аналізує дані про поведінку засудженого за весь час відбуття покарання, в тому числі й дані, що характеризують ступінь тяжкості вчиненого злочину і особу засудженого в цілому. Положення про те, що засуджений довів своє виправлення, означає, що його зразкова поведінка і сумлінне ставлення до виконання обов`язків у період відбування покарання засвідчили успішність процесу його виправлення. Сумлінна поведінка - це зразкове виконання вимог режиму і свідоме додержання дисципліни, вказівок адміністрації, наявність подяк і відсутність стягнень, якщо особа відбуває покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі.

Враховуючи особу засудженого та його поведінку за весь час його перебування в установах виконання покарань, позитивну характеристику, наявність 3 заохочень та відсутність стягнень, відсутність виконавчих листів, суд вважає, що процес виправлення і виховання засудженого ОСОБА_4 є стабільним, послідовним та досяг тієї стадії, на якій відбування покарання у виді позбавлення волі перестає бути доцільним, що свідчить про те, що засуджений довів своє виправлення.

Таким чином, суд вважає, що наявні всі підстави для задоволення клопотання Державної установи «Синельниківська виправна колонія (№94)» про застосування до засудженого ОСОБА_4 умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Керуючись ст. 81 КК України, ст. 537, 539, 392 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Засудженого ОСОБА_4 звільнити умовно-достроково від відбування покарання у вигляді позбавлення волі на невідбутий строк 2 (два) місяці 17 (сімнадцять) днів.

Ухвала можебути оскарженадо Дніпровськогоапеляційного судучерез Синельниківськийміськрайонний судДніпропетровської областіпротягом семи дібз дняїї оголошення.

Суддя ОСОБА_1

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118886862
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —191/1442/24

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні