Ухвала
від 02.05.2024 по справі 724/1291/24
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1291/24 Провадження № 2-о/724/101/24

У Х В А Л А

02 травня 2024 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.,

присяжних: Панського Я.В.,

Домбровської Х.С.,

за участі секретаря судового засідання: Банарюк К.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Хотин Чернівецької області клопотання представника заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Недобоївської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Хотинського районного суду Чернівецької області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Недобоївської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

В самій заяві представник заявника зазначає, що ОСОБА_3 , являється інвалідом ІІ групи внаслідок психічного розладу та не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вище наведене представник заявник просить суд призначити у справі амбулаторну судову-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник та його представник в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяву в якій просять суд слухати справу у їх відсутності, призначити у справі експертизу.

Заінтересована особа ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явився хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду справи, причини неявки суду не повідомив.

Представник органу опіки та піклування в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву в якій просить суд слухати справу у його відсутності, призначити у справі експертизу.

Суд вивчивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про необхідність призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 1045 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно до ч.2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Як вбачається із роз`яснень, даних в п. 14 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 8 від 30.05.1997 року «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» судово-психіатрична експертиза обов`язково призначається для визначення психічного стану особи в справах про визнання громадян недієздатними.

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Суд вважає, що для вирішення психічного стану особи необхідні спеціальні знання і вирішити його можливо лише шляхом призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи, яку можливо провести у Чернівецькій філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

На підставі викладеного, та керуючись ч. 1 ст. 39 ЦК України, п. 2 ч. 1 ст.105, ч. 1 п. 5 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ч. 1 ст. 298 ЦПК України,суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Недобоївської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задовольнити.

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити експертам наступні питання:

- чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням ?

- чи здатний ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними ?

Проведення експертизи доручити експертам Чернівецькій філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (адреса: м. Чернівці, вул. Е.Кольбенгаєра 2).

Попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати дозвіл експертам Чернівецької філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» для доступу до необхідної для проведення експертизи медичної документації ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Забезпечення явки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для проведення експертизи покласти на заявника.

Копію цієї ухвали, разом з матеріалами справи, надіслати Чернівецькій філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Зупинити провадження у справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: ОСОБА_3 , орган опіки та піклування Недобоївської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду через Хотинський районний суд Чернівецької області або безпосередньо до суду апеляційної інстанції у 15-ти денний строк з дня проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя: Олександр Георгійович ЄФТЕНЬЄВ

Присяжні: Ян Валерійовия Панський

Христина Сергіївна Домбровська

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118889079
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —724/1291/24

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні