Ухвала
від 08.05.2024 по справі 917/1955/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

08 травня 2024 року м. Харків Справа № 917/1955/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючий суддя Мартюхіна Н.О., суддя Гребенюк Н.В., суддя Слободін М.М.,

розглянувши апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, м. Полтава (вх. №994 П/1),

на рішення Господарського суду Полтавської області від 19.03.2024 (повний текст складено 03.04.2024) у справі №917/1955/23 (суддя Кльопов І.Г.),

за позовом Філії "Полтавське лісове господарство" Державного спеціалізованого господарського підприємства" Ліси України", с.Копили, Полтавський район, Полтавська область,

до відповідачів:

1) Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, м. Полтава,

2) Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області, с.Терешки, Полтавський район, Полтавська область,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача Полтавської обласної військової адміністрації, м.Полтава,

про витребування майна з чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

Філія "Полтавське лісове господарство "Державного спеціалізованого господарського підприємства" Ліси України" звернулася до Господарського суду Полтавської області з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області, в якому просить суд:

1. Визнати незаконним та скасувати наказ Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 15.08.2018 року №5697-СГ про затвердження технічної документації із землеустрою щодо інвентаризації несформованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності та земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, відомості про які відсутні у Державному земельному кадастрі площею 912,4094 га на території Заворсклянської об`єднаної територіальної громади Полтавського району Полтавської області в частині формування земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043.

2. Скасувати у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043 з одночасним припиненням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо зазначеної земельної ділянки.

3. Витребувати з комунальної власності Терешківської селищної ради (Заворсклянська с.р.) Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044349) на користь постійного лісокористувача - Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (код ЄДРПОУ 44768034) земельну ділянку загальною площею 2,6973 га, з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 19.03.2024 у справі №917/1955/23 позов задоволено.

Визнано незаконним та скасовано наказ Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 15.08.2018 року №5697-СГ про затвердження технічної документації із землеустрою щодоінвентаризації несформованих земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності та земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, відомості про які відсутні у Державному земельному кадастрі площею 912,4094 га на території Заворсклянської об`єднаної територіальної громади Полтавського району Полтавської області в частині формування земельної ділянки сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043.

Скасовано у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043 з одночасним припиненням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо зазначеної земельної ділянки.

Витребувано з комунальної власності Терешківської селищної ради (Заворсклянська с.р.) Полтавського району Полтавської області (код ЄДРПОУ 21044349) на користь постійного лісокористувача - Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" (код ЄДРПОУ 44768034) земельну ділянку загальною площею 2,6973га, з кадастровим номером 5324081000:00:002:0043.

Стягнуто з Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на користь Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Полтавське лісове господарство" 4026,00грн судового збору.

Стягнуто з Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області на користь Державного спеціалізованого господарського підприємства "Ліси України" в особі філії "Полтавське лісове господарство" 4026,00грн. судового збору.

Не погодившись із вищевказаним рішенням,відповідач-1 - Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 19.03.2024 та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.04.2024 для розгляду справи сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Мартюхіна Н.О., суддя Гребенюк Н.В., суддя Слободін М.М.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 22.04.2024 апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на рішення Господарського суду Полтавської області від 19.03.2024 у справі №917/1955/23 залишено без руху. Встановлено апелянту строк впродовж 10 днів з моменту отримання цієї ухвали на усунення встановлених при поданні апеляційної скарги недоліків, а саме надати до Східного апеляційного господарського суду:

- докази сплати судового збору у сумі 9662,40грн;

- докази направлення апеляційної скарги третій особі на стороні позивача Полтавській обласній військовій адміністрації.

Роз`яснено Головному управлінню Держгеокадастру у Полтавській області, якщо апелянт не усуне недоліки апеляційної скарги у строк встановлений судом, вона вважається неподаною та повертається апелянту.

Копія ухвали Східного апеляційного господарського суду від 22.04.2024 про залишення апеляційної скарги без руху доставлена до електронного кабінету ГУ Держгеокадастру у Полтавській області та його представниці Попової М.Ю 22.04.2024 о 17:03год, про що свідчать довідки Східного апеляційного господарського суду про доставку електронного листа.

Колегія суддів враховує, що відповідно до ч.ч. 5 - 7 ст. 6 ГПК України суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Частиною 5 ст. 242 ГПК України встановлено, що учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі шляхом надсилання до електронного кабінету у порядку, визначеному законом, а в разі відсутності електронного кабінету - рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Отже, чинним процесуальним законодавством передбачено, що отримання процесуальних документів через підсистему "Електронний суд" є належним способом повідомлення для осіб, які в обов`язковому порядку мають зареєструвати електронний кабінет в системі ЄСІТС.

Таким чином, десятиденний строк на усунення недоліків сплив 02.05.2024.

Станом на момент винесення даної ухвали апелянтом не усунуто недоліки поданої ним апеляційної скарги у строк, встановлений судом. Заяви до Східного апеляційного господарського суду від апелянта про усунення недоліків не надійшло, що є підставою для повернення апеляційної скарги її заявнику.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 6 ст. 260 ГПК України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Враховуючи, що апелянтом не усунуто недоліки апеляційної скарги у строк встановлений судом, відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України, вищенаведене є підставою для застосування наслідків, які передбачені ст. 174 ГПК України, а саме, повернення апеляційної скарги заявнику.

Колегія суддів, звертає увагу апелянта на те, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Оскільки апеляційна скарга подана до Східного апеляційного господарського суду через Електронний кабінет користувача ЕСІТС, тому суд не повертає її заявникові у паперовому вигляді.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 258, 260 ГПК України, Східний апеляційний господарський суд,

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області на рішення Господарського суду Полтавської області від 19.03.2024 у справі №917/1955/23 - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями. Порядок та строки оскарження в касаційному порядку встановлені ст.ст. 286 - 289 ГПК України.

Головуючий суддя Н.О. Мартюхіна

Суддя Н.В. Гребенюк

Суддя М.М. Слободін

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118890027
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про визнання незаконним акта, що порушує право користування земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —917/1955/23

Судовий наказ від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Судовий наказ від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 08.05.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Рішення від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Рішення від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Кльопов І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні