Рішення
від 29.04.2024 по справі 914/3271/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, місто Львів, вулиця Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.04.2024 Справа № 914/3271/23

За позовом: Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Львівгаз, м. Львів,

до відповідача: Комунального підприємства Бориславтеплоенерго, м. Борислав Львівської області,

про стягнення 1 025 893, 51 грн

Суддя Манюк П.Т.

за участю секретаря Артишук В.І.

Представники:

від позивача: Самсонюк Т.Я. - представник,

від відповідача: Андруневчин М.С. представник.

Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Львівгаз звернулося в Господарський суд Львівської області з позовом до Комунального підприємства Бориславтеплоенерго про стягнення 1 025 893, 51 грн.

Ухвалою суду від 07.11.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та підготовче судове засідання призначено на 04.12.2023 року.

Хід розгляду справи викладено у відповідних ухвалах суду, зокрема ухвалою суду від 11.03.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті на 08.04.2024 року.

Ухвалою суду від 08.04.2024 розгляд справи по суті відкладено на 29.04.2024 року.

У судове засідання 29.04.2024 представник позивача з`явився, позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві та в усних поясненнях. Заперечив проти розстрочення виконання рішення.

Представник відповідача в судове засідання 29.04.2024 з`явився, у відзиві на позовну заяву просив відмовити у задоволенні позову з підстав викладених у відзиві та заперечені на відповідь на відзив. Підтримав раніше подане клопотання про розстрочення виконання рішення у випадку задоволення позову.

Враховуючи, що зібраних в матеріалах справи доказів достатньо для з`ясування обставин справи і прийняття судового рішення, в судовому засіданні 29.04.2024 справу розглянуто по суті, оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

Позиція позивача.

Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи Львівгаз (надалі позивач, АТ Львівгаз, оператор ГРМ) звернулося в господарський суд з позовом до Комунального підприємства Бориславтеплоенерго (надалі відповідач, КП Бориславтеплоенерго, споживач) про стягнення 1 025 893, 51 грн.

В обгрунтування позовних вимог позивач вказує на те, що між АТ Львівгаз та КП Бориславтеплоенерго укладено договір розподілу природного газу на умовах типового, шляхом підписання заяви-приєднання від 01.01.2016 № 09420DMH3KCT016 (надалі договір).

АТ Львівгаз виконало свої зобов`язання за договором, надавши послуги з розподілу природного газу відповідачу за період травень-серпень 2023 року на загальну суму 1 025 893, 51 грн, що підтверджується актами наданих послуг з розподілу природного газу, які було підписано відповідачем без жодних зауважень.

Відповідно до п. 6.6. договору, оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця, наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

КП Бориславтеплоенерго не оплатило АТ Львівгаз вартість наданих послуг, внаслідок чого за період травень-серпень 2023 року у відповідача утворилась заборгованість перед позивачем в розмірі 1 025 893, 51 грн.

У зв`язку з наявністю заборгованості, позивач звернувся з даним позовом та просить суд стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу на загальну суму 1 025 893, 51 грн.

Позиція відповідача.

Відповідачем не заперечується факт надання позивачем послуг щодо розподілу природного газу та не оспорюються підписані сторонами акти наданих послуг.

Проте, відповідач вважає, що звернення із позовною заявою до суду є передчасним, оскільки КП Бориславтеплоенерго включено до Реєстру теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії. Для можливості мирного врегулювання спору, відповідно до Закону України Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організаціи? та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення, відповідачем на адресу позивача неодноразово було скеровано листи (лист від 24.11.2023 № 417, лист від 15.01.2024 № 14) про можливість проведення взаєморозрахунків шляхом реструктуризації відповідно до вищевказаного закону або погодження графіку погашення заборгованості та підписання договору на розстрочку/відстрочку погашення заборгованості, однак АТ Львівгаз не надало письмової відповіді на такі звернення.

Також, у зв?язку із скрутним фінансовим становищем, яке підтверджується звітом та балансом про фінансові результати, відповідач подав заяву про розстрочення виконання судового рішення, строком на дванадцять місяців шляхом сплати рівними частинами по 85 491, 13 грн в місяць.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представників учасників справи, суд вважає, що позовні вимоги слід задоволити повністю, виходячи із таких мотивів.

Пунктом 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України передбачено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно з ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 173 ГК України, господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно з ст. 174 ГК України, господарські зобов`язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Відповідно до пункту 4 глави 1 розділу І Кодексу газорозподільних систем (надалі Кодекс ГРМ), договір розподілу природного газу - правочин, укладений між оператором газорозподільної системи та споживачем (у тому числі побутовим споживачем) відповідно до вимог цього Кодексу, згідно з яким забезпечується фізична доставка природного газу, належного споживачу, та/або цілодобовий доступ об`єкта споживача до газорозподільної системи; доступ до газорозподільної системи - право користування потужністю складової (об`єкта) газорозподільної системи в обсязі та на умовах, встановлених у договорі (технічній угоді) про надання відповідних послуг з оператором газорозподільної системи; споживач природного газу (споживач) - фізична особа, фізична особа - підприємець або юридична особа, об`єкти якої в установленому порядку підключені до/через ГРМ оператора ГРМ, яка отримує природний газ на підставі договору постачання природного газу з метою використання для власних потреб, зокрема в якості сировини, а не для перепродажу.

Судом встановлено, що між сторонами укладено договір на розподіл природного газу від 01.01.2016 № 09420DMH3KCT016 року шляхом підписання відповідачем заяви-приєднання до умов договору розподілу природного газу (для споживачів, що не є побутовими), відповідно до умов якого, оператор ГРМ зобов`язується надати споживачу послугу з розподілу природного газу, а споживач зобов`язується прийняти зазначену послугу та сплатити її вартість у розмірі, строки та порядку, визначені цим договором. Типовий договір розподілу природного газу затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2498.

Статтею 530 ЦК України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до положень абзацу 3 п.10 глави 6 Розділу VI Кодексу ГРМ, споживач протягом двох днів з дня одержання акта наданих послуг зобов`язаний повернути оператору ГРМ один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником споживача, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг.

Пунктом 5.2 договору встановлено, що визначення об`єму розподілу та споживання природного газу по споживачу здійснюється на межі балансової належності між оператором ГРМ та споживачем на підставі даних комерційного вузла обліку (лічильника газу), визначеного в заяві-приєднанні, та з урахуванням регламентних процедур, передбачених Кодексом газорозподільних систем та цим договором.

Судом встановлено, що на виконання умов договору, позивач виконав свої зобов`язання щодо надання послуг розподілу природного газу у період травень 2023 року - серпень 2023 року, що підтверджується актами наданих послуг, а саме: від 31.05.2023 № ЛВЯ83053574 на суму 256 473, 37 грн; від 30.06.2023 № ЛВЯ83065419 на суму 256 473,43 грн; від 31.07.2023 № ЛВЯ83076182 на суму 256 473, 34 грн; від 31.08.2023 № ЛВЯ83084684 на суму 256 473, 37 грн, копії яких долучені до матеріалів справи, що підписані відповідачем без застережень.

Відповідно до п. 6.1. та п. 6.2 договору, оплата вартості послуги оператора ГРМ з розподілу природного газу здійснюється споживачем за тарифом, встановленим регулятором для оператора ГРМ, що сплачується як плата за річну замовлену потужність, з урахуванням вимог Кодексу газорозподільних систем. Тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для сторін з дати набрання чинності постановою регулятора щодо його встановлення. До встановлення тарифів на послуги розподілу природного газу, виходячи з величини річної замовленої потужності об`єкта споживача відповідно до Кодексу газорозподільних систем, оплата послуг здійснюється за тарифами, встановленими регулятором для оператора ГРМ, за фізичний обсяг розподілу природного газу.

Згідно з п. 6.6 договору, оплата вартості послуги з розподілу природного газу за цим договором здійснюється споживачем, який не є побутовим, на умовах попередньої оплати до початку розрахункового періоду на підставі рахунка оператора ГРМ. Якщо згідно із законодавством споживач має сплачувати оператору ГРМ за послуги з розподілу природного газу зі свого поточного рахунку із спеціальним режимом використання, оплата послуг розподілу природного газу здійснюється з поточного рахунку із спеціальним режимом використання споживача на поточний рахунок оператора ГРМ кожного банківського дня згідно з алгоритмом розподілу коштів, встановленим регулятором, та зараховується як плата за послуги розподілу природного газу в тому місяці, в якому надійшли кошти. Остаточний розрахунок за надані у звітному місяці послуги проводиться споживачем до десятого числа місяця. наступного за звітним, відповідно до акта наданих послуг та з урахуванням раніше перерахованих коштів.

Пункт 6.8 договору встановлює, що надання оператором ГРМ послуги з розподілу природного газу споживачу, що не є побутовим, має підтверджуватися підписаним між сторонами актом наданих послуг, що оформлюється відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем.

Згідно із п.п. 1 п. 7.4 договору, споживач зобов`язується здійснювати розрахунки в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором.

Отже, оскільки відповідачем не оспорюється факт надання позивачем послуг з розподілу газу та нараховані суми за надані послуги, однак не надано доказів оплати наданих послуг, то заявлені акціонерним товариством Оператор газорозподільної системи Львівгаз позовні вимоги про стягнення з Комунального підприємства Бориславтеплоенерго заборгованості у розмірі 1 025 893, 51 грн за розподіл природного газу за період травень-серпень 2023 року підлягають до задоволення.

Щодо доводів відповідача про передчасність позову та не використання позивачем процедури врегулювання заборгованості шляхом проведення взаєморозрахунків, реструктуризаціі? та списання заборгованості, суд зазначає наступне.

29.07.2022 набув чинності Закон України № 2479-IX Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування, яким внесено зміни до Закону Украі?ни № 1730-ІІІ Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення та який визначає процедуру врегулювання заборгованості суб`єктів ринку природного газу як заходи, спрямовані на зменшення, списання та/або реструктуризацію заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ та інші енергоносії, шляхом проведення взаєморозрахунків, реструктуризації та списання заборгованості.

Статтею 5 Закону № 1730-ІІІ визначено, що реструктуризаціі? підлягають кредиторська заборгованість теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ, використаний станом на 1 червня 2021 року для виробництва теплової та електричноі? енергії (у тому числі за договорами купівлі-продажу природного газу для власних потреб, що був використаний виключно для виробництва теплової та електричної енергіі?), надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої? води, а також заборгованість за послуги з розподілу і транспортування природного газу та кредиторська заборгованість теплопостачальних організацій перед теплогенеруючими організаціями за теплову енергію, отриману для її подальшого постачання споживачам та/або надання відповідних комунальних послуг споживачам, послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, які утворилися станом на 1 червня 2021 року (без урахування суми неустои?ки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на таку заборгованість).

Таким чином, вказаний Закон не поширюється на правовідносини щодо реструктуризації заборгованості, що виникла в період травень-серпень 2023 року, яка є предметом даного спору, а відтак не може бути застосований для врегулювання спірних правовідносин.

Крім того, посилання відповідача на те, що через неотримання з державного бюджету компенсації з різниці в тарифах на послуги з постачання теплової енергії КП Бориславтеплоенерго опинилося у вкрай важкому фінансовому становищі не може бути підставою для відмови позивачу в позові оскільки відсутність бюджетних коштів не є підставою для звільнення боржника від виконання зобов`язання.

Щодо клопотання відповідача про розстрочення виконання рішення суду, то відповідно до частини 1 статті 239 Господарського процесуального кодексу України, суд, який ухвалив рішення, може визначити порядок його виконання, надати відстрочення або розстрочити виконання, вжити заходів для забезпечення його виконання, про що зазначає в рішенні.

Конституційний Суд України у рішенні від 26.06.2013 № 5-пр/2013 вказав, що розстрочка (відстрочка) виконання рішення має базуватися на принципах співмірності і пропорційності з метою забезпечення балансу прав і законних інтересів стягувача і боржника.

Підставою для відстрочення, розстрочення, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом. Вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи. При цьому, господарський суд повинен враховувати можливі негативні наслідки для боржника при виконанні рішення у встановлений строк чи попередньо встановленим способом, але перш за все повинен враховувати такі ж наслідки і для стягувача при затримці виконання рішення та не допускати їх настання. Вказане узгоджується з правовою позицією викладеною у постанові Верховного Суду від 15.06.2018 у справі № 917/138/16.

Заява відповідача про розстрочення виконання рішення суду на один рік з дня ухвалення такого рішення обґрунтована наявністю обставин, що істотно ускладнюють виконання рішення, а саме станом на 01.04.2024 кредиторська заборгованість Комунального підприємства Бориславтеплоенерго перед НАК Нафтогаз Украі?ни становить 5 672 000 грн, перед ТзОВ ГПК Нафтогаз Треи?динг- 20 227, 60 грн. Обсяг заборгованості держави перед відповідачем з різниці в тарифах на послуги з постачання теплової енергії лише за період 01.06.2021 по 01.07.2023 становить 20 772 990, 38 грн. За ІІІ квартал 2023 року обсяг заборгованості складає 3 856 332, 18 грн. Відповідач на підтвердження скрутного фінансового становища долучає також копію звітів про фінансові результати.

Крім того, Комунальне підприємство Бориславтеплоенерго не вправі самостійно розпоряджатися власними коштами, так як на виконання постанови Кабінету Міністрів Украі?ни від 19.07.2022 № 812 Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостеи? постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам та у відповідності до договору про перерахування коштів, АТ Ощадбанк 65 % отриманих коштів з рахунку Комунального підприємства автоматично списує на рахунок Газопостачальна компанія Нафтогаз Трейдинг.

Слід зазначити, що обов`язковою умовою надання розстрочення є, зокрема, не тільки обставини, підтверджені належними доказами щодо об`єктивної неможливості виконати рішення суду у строк, які до того ж, мають бути винятковими, але й реальна можливість виконання такого рішення в подальшому.

Суд звертає увагу на ту обставину, що при вирішенні питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси обох сторін, оскільки невиконання рішення суду порушує також і матеріальні інтереси позивача, що може призвести до негативних наслідків для нього.

Суд, надавши оцінку обставинам, які покладено в основу заявленого клопотання про розстрочення виконання судового рішення та які на думку заявника є виключними для розстрочення рішення суду, встановив, що відповідач є юридичною особою комунальної форми власності, об`єктом критичної інфраструктури, основним завданням якого є забезпечення теплом населення, установ освіти, охорони здоров`я та інших, соціально важливих закладів.

Суд також враховує заперечення позивача щодо заяви відповідача про розстрочення виконання рішення з огляду на те, що Акціонерне товариство Львівгаз також знаходиться у несприятливих фінансових обставинах пов`язаних з початком повномасштабної війни російської федерації проти України, зупиненням дії ліцензії з розподілу природного газу, та має правомірні очікування на сплату споживачем оператору ГРМ заявленого до стягнення розміру заборгованості, тому заяву відповідача про розстрочення виконання рішення слід задоволити частково, розстрочивши виконання рішення на шість місяців.

Відшкодування витрат позивача, пов`язаних зі сплатою судового збору, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 13, 74, 76, 77, 78, 86, 129, 236-241, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства Бориславтеплоенерго (82300, Львівська область, місто Борислав, вулиця Коваліва, будинок 52А, код ЄДРПОУ 13809128) на користь Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Львівгаз (79039, Львівська область, місто Львів, вулиця Золота, будинок 42; код ЄДРПОУ 03349039) суму в розмірі 1 038 204, 23 грн з яких:

- 1 025 893, 51 грн основного боргу,

- 12 310, 72 грн судового збору.

3. Розстрочити виконання судового рішення в частині стягнення заборгованості в розмірі 1 025 893, 51 грн на шість місяців шляхом сплати Комунальним підприємством Бориславтеплоенерго (82300, Львівська область, місто Борислав, вулиця Коваліва, будинок 52А, код ЄДРПОУ 13809128) на користь Акціонерного товариства Оператор газорозподільної системи Львівгаз (79039, Львівська область, місто Львів, вулиця Золота, будинок 42, код ЄДРПОУ 03349039) щомісячно суми в розмірі 170 982, 25 грн.

4. Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 241 ГПК України, та може бути оскаржено до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 ГПК України.

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повний текст рішення складено 08 травня 2024 року.

СуддяМанюк П.Т.

Дата ухвалення рішення29.04.2024
Оприлюднено09.05.2024
Номер документу118890888
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —914/3271/23

Рішення від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 04.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні