Ухвала
від 08.05.2024 по справі 513/596/24
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 513/596/24

Провадження № 2/513/625/24

Саратський районний суд Одеської області

У ХВ АЛ А

08 травня 2024 року Суддя Саратського районного суду Одеської області Бучацька А.І., вивчивши матеріали позовної заяви Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" до ОСОБА_1 , СЕЛЯНСЬКОГО (ФЕРМЕРСЬКОГО) ГОСПОДАРСТВА "НИВА", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватне підприємство "Проектний інститут "Укрспецзем" про встановлення права строкового земельного сервітуту,

У С Т А Н О В И Л А:

03 травня 2024 року позивач засобами поштового зв`язку надіслав до Cаратського районного суду позовну заяву, в якій просить встановити за Приватним акціонерним товариством "Національна енергетична компанія "Укренерго" право строкового (на період будівництва лінії електропередачі ПЛ 330кВ Новоодеська - Арциз - 10 років), безоплатного земельного сервітуту стосовно частини земельної ділянки площею 0,0010 га, що розташована за адресою: Одеська область, Саратьский район, Надеждинська сільська рада, кадастровий номер 5124583200:01:001:0565, яка належить відповідачу ОСОБА_1 .

Після надходження та реєстрації зазначеної позовної заяви, відповідно дост.ст. 14, 33 ЦПК України автоматизованою системою документообігу суду, головуючою суддею усправі визначено суддю Бучацьку А.І.

Відповідно до частини 1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Статтею 23 ЦПК України встановлено, що усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції.

За правилами виключної підсудності, встановленої ст.30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Предметом спору є встановлення за позивачем права строкового, безоплатного земельного сервітуту стосовно частини земельної ділянки площею 0,0010 га, розташованої за адресою: Одеська область, Саратьский район, Надеждинська сільська рада, кадастровий номер 5124583200:01:001:0565.

До набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17.07.2020 № 807-IX Надеждинська сільська рада відносилась до Саратського району Одеської області.

Згідно з пунктом 3-1 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні

місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Ураховуючи місцезнаходження нерухомого майна, з приводу якого виник спір, за правилами виключної підсудності, встановленими частиною першою статті 30 ЦПК України, з урахуванням положень пункту 3-1 розділу ХІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів", позовна заява підсудна Саратському районному суду Одеської області.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК України. Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження не встановлено.

Частиною 1 ст. 187 ЦПК Українив встановлено, що за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченомустаттею 185 цього Кодексу.

Отже позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до ч.4 ст.274 ЦПК України розгляд справи належить здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 187, 258-261, 274, 353, 354 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И Л А:

Позовнузаяву Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" до ОСОБА_1 , СЕЛЯНСЬКОГО (ФЕРМЕРСЬКОГО) ГОСПОДАРСТВА "НИВА", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Приватне підприємство "Проектний інститут "Укрспецзем" про встановлення права строкового земельного сервітуту - прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі.

Цивільну справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 05 червня 2024 року о 09:00 годині з викликом сторін та третьої особи.

Направити копію ухвали сторонам та третій особі та викликати їх до підготовчого судового засідання.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк ізднявручення ухвали про відкриття провадження у справі для надіслання (надання): суду - письмового відзиву на позовну заяву і всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновків експертів і заяв свідків, що підтверджують заперечення проти позову та документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи; позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Встановити позивачу п`ятнадцятиденний строк із дня отримання письмового відзиву відповідачів для надіслання (надання): суду - письмової відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи; відповідачам - копії письмової відповіді на відзив.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://st.od.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя А. І. Бучацька

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118893275
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —513/596/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Бучацька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні