Рішення
від 07.05.2024 по справі 447/965/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №2-о/447/86/24 Справа №447/965/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ У К Р А Ї Н И

07.05.2024 Миколаївський районний суд Львівської області у складі:

головуючої судді Друзюк М.М.,

секретар судового засідання Іськів О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого позовного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Розвадівська сільська рада Стрийського району Львівської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,,

за участі: заявника ОСОБА_1

встановив:

Стислий виклад обставин

ОСОБА_1 подала до Миколаївського районного суду Львівської області заяву про встановлення факту її спільного проживання з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на момент її смерті.

В обгрунтування заявлених вимог зазначає, що вона до дня смерті ОСОБА_2 проживала разом з нею у її житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 та здійснювала догляд за нею. Однак місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 вона не змінювала, оскільки проживала з ОСОБА_2 на одній вулиці. Після її смерті вона доглядає та утримує житловий будинок, обробляє земельну ділянку. Встановлення факту спільного проживання з спадкодавцем їй необхідно для того щоб прийняти спадщину, а тому просить суд заяву задовольнити.

Процесуальні дії

Ухвалою суду від 08.04.2024 заяву прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 07.05.2024.

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Свідок ОСОБА_3 , сусід ОСОБА_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у судовому засіданні повідомив, що ОСОБА_2 була одинокою, догляд за нею здійснювала ще як ОСОБА_4 , яка проживала разом з нею за адресою АДРЕСА_1 .

У судове засідання представник заінтересованої особи Розвадівська сільська рада Стрийського району Львівської області, про встановлення факту, що має юридичне значення, подала суду заяву про розгляд справи у її відсутності.

На адресу суду 07.05.2024 надійшла заява від представника Розвадівської сільської ради Стрийського району Львівської області про розгляд справи у її відсутності, не заперечує щодо задоволення позовних вимог.

Фактичні обставини, встановлені судом, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 21.03.1987 народилася ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками якої є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.6).

Відповідно до свідоцтва про шлюб (виданого повторно) серії 1-Сг №069426 від 09.10.2007, 17.09.2007 укладено шлюб між ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , після укладення шлюбу прізвище дружини змінено на « ОСОБА_9 » (а.с.7).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 05.04.2006, ОСОБА_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у с.Держів Миколаївського району Львівської області у віці 73 році (а.с.8).

Відповідно до заповіту складеного 03.04.2006 посвідченого секретарем Держівської сільської ради Миколаївського району Львівської області, ОСОБА_2 заповіла все своє майно ОСОБА_8 (а.с.12)

Відповідно до довідки №74 від 02.04.2024 виданою виконавчим комітетом Розвадівської сільської ради Стрийського району Львівської області ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою АДРЕСА_3 , постійно проживала без реєстрації разом зі своєю тіткою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою : АДРЕСА_1 , до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 та здійснювала за нею догляд (а.с.13)

Відповідно до інформаційної довідки із спадкого реєстру №76443636 від 02.04.2024, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 не заводилась(а.с.14).

Відповідно до відповіді на звернення №383/02-31 від 04.04.2024 Миколаївська державна нотаріальна контора повідомляє, що після смерті ОСОБА_2 , 21.08.1932 необхідно заявниці звернутись до суду із заявою про продовження шести місячного строку необхідного для прийняття спадщини.(а.с.15).

Норми права, які застосував суд..

Згідно з ст.ст. 1216,1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч.1ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Із роз`яснень, викладених у п.п. 2,23Постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику у справах спадкування» №7 від 30.05.2008 року, вбачається, що виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Аналогічна правова позиція наведена в постанові Верховного суду України від 07.11.2018 р., у справі за № 336/709/18-ц.

Метою встановлення факту спільного проживання заявника зі спадкодавцем є необхідність реалізації права на оформлення спадкового майна, отже такий факт породжує юридичні наслідки; чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем.

Згідно з ч.1ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Факт постійного проживання заявниці із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на час смерті останнього повністю підтверджується безпосередньо дослідженими судом доказами (письмовими доказами та показаннями свідка), які узгоджуються між собою, доповнюють один одного, відповідають критеріям належності та допустимості, а у своїй сукупності є достатніми та сумнівів у їх достовірності не викликають.

Мотивована оцінка наведених учасниками справи аргументів щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову.

Таким чином, суд доходить обґрунтованого переконання про наявність достатніх підстав вважати доведеним факт постійного спільного проживання заявниці із спадкодавцем ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на час відкриття спадщини.

Суд зауважує, що перелік юридичних фактів, що підлягають установленню в судовому порядку, визначений у частині 1 статті 315 ЦПК України, не є вичерпним.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Суд зазначає,що встановлення факту постійного проживання заявника разом із спадкодавцем ОСОБА_2 породжує для заявника юридичні наслідки, оскільки усуне перешкоди в одержанні ним у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Враховуючи вищевикладене у своїй сукупності, суд вважає, що заяву слід задовольнити повністю.

Керуючись ст.ст.10,12-13,81,89,315,ч.2 ст.319 ЦПК України, суд -

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Розвадівська сільська рада Стрийського району Львівської області, про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити.

Встановити факт спільного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на час відкриття спадщини.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа :

Розвадівська сільська рада Стрийського району Львівської області, код ЄДРПОУ 41362336, місцезнаходження: Львівська область, Стрийський район, с.Розвадів, вул. Біласа і Данилишина, 18-А.

Суддя Друзюк М. М.

СудМиколаївський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118893493
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —447/965/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Друзюк М. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Львівської області

Друзюк М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні