Рішення
від 08.05.2024 по справі 608/1009/24
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" травня 2024 р. Справа № 608/1009/24

Номер провадження2/608/452/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

представника позивача адвоката Волинця С. А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові справу за позовом ОСОБА_1 до Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа: Чортківська державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно за заповітом,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа: Чортківська державна нотаріальна контора про визнання права власності на спадкове майно за заповітом. В позовній заяві вказав, що після смерті матері ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина на майно. До спадкового майна віднесено житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Проте, оформити спадкові права за заповітом у нотаріуса виявилось неможливим в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спадкове майно на ім`я спадкодавця. Просить визнати за ним право власності на спадкове майно за заповітом, що складається з житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача адвокат Волинець С. А. в підготовчому судовому засіданні позов підтримує, просить задоволити.

Відповідач представник Колиндянської сільської ради в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності та визнання позову.

Третя особа представник Чортківської державної нотаріальної контори в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву, згідно якої просить розгляд справи проводити без його участі, при вирішенні справи покладається на думку суду.

Оскільки, відповідач визнає позов, тому суд ухвалює рішення у підготовчому засіданні, що відповідає вимогам ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України.

Розглянувши позовну заяву, вислухавши представника позивача, врахувавши думку учасників процесу, які не з`явилися в підготовче судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

З матеріалів справи вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 86 років померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 23.09.2016, актовий запис № 60.

З листа нотаріальної контори № 116/02-14 від 29.03.2024 вбачається, що Чортківською державною нотаріальною конторою 11.11.2016 заведено спадкову справу №536/2016 до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 за заявою ОСОБА_1 про прийняття спадщини. Спадкодавець склала заповіт, посвідчений секретарем Давидківської сільської ради Чортківського району Тернопільської області 14.02.2007 за реєстровим №2 на все належне їй майно в користь ОСОБА_1 .

Померлій ОСОБА_2 належав житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , що вбачається з технічної документації на домоволодіння, складеної 29.02.1998 Чортківським МБТІ. Однак, через відсутність документа, що посвідчує право власності спадкодавця на житловий будинок, позивачу роз`яснено про необхідність звернення до суду для вирішення питання про визнання права власності на спадкове майно.

Згідно довідки Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області від 06.03.2024 № 2-63, станом на 01.07.1990 в АДРЕСА_1 під особовим рахунком № НОМЕР_2 проживала одна ОСОБА_2 , 1930 року народження (померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ), двір колгоспника.

Відповідно до матеріалів інвентаризаційної справи (технічний паспорт) на житловий будинок АДРЕСА_1 , складеної місцевим бюро технічної інвентаризації (станом на 29.02.1988) власником будинковолодіння є ОСОБА_2 (померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ). Відомості про реєстрацію права власності відсутні.

Отже, спадкодавцю належало зазначене будинковолодіння в цілому, право власності на яке не оформлено.

Відповідно до ст. 68 Закону України «Про нотаріат» при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом/заповітом нотаріус перевіряє склад спадкового майна.

Відповідно до п.4.15 глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 22.02.2012 №296/5, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на майно.

Статею 1268 ЦК України встановлено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до ст. 346 ЦК України однією з підстав припинення права власності є смерть власника. Згідно норм статей 25, 30 цього Кодексумати та набути цивільне право (право власності на нерухоме майно) може лише жива та дієздатна особа.

Відповідно до змісту статей 391, 392 ЦК України у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника вирішується в судовому порядку.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 ЦК України , спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування» передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 142 Цивільного процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки, відповідач позов визнав у підготовчому судовому засіданні, тому на виконання вимог закону, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову.

На підставі ст. ст. 25, 30, 346, 386, 392, 1222, 1223, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 4, 12, 76, 81, 89, 142, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 до Колиндянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області (код ЄДРПОУ 04393775, с. Колиндяни Чортківського району Тернопільської області, 48552, третя особа: Чортківська державна нотаріальна контора (код ЄДРПОУ 02900593, вул. С. Бандери, 20, м. Чортків Тернопільська область) про визнання права власності на спадкове майно за заповітом - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса проживання: АДРЕСА_3 ), право власності на спадкове майно за заповітом, що складається з житлового будинку із господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599, що розташоване за адресою: поштовий індекс 46000, бульвар Шевченка, 39, м. Тернопіль, повернути зі спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 , жителю АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , 50 відсотків судового збору за квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки АБ «Укргазбанк» № 69187622 від 15.04.2024 на суму 1433,70 гривень, що становить 716 (сімсот шістнадцять) гривень 85 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/1009/24

Рішення набирає законної сили « » 2024 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано « » року

Секретар:

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118894338
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно за заповітом

Судовий реєстр по справі —608/1009/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні