Рішення
від 07.05.2024 по справі 683/476/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/476/24

2/683/429/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року м.Старокостянтинів.

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

в складі головуючого суддя Андрощука Є.М.

з участю секретаря Бадаєвої Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Старокостянтинові справу за позовом ОСОБА_1 до Миролюбненської сільської ради Хмельницького району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

15лютого 2024року ОСОБА_1 звернувсь доСтарокостянтинівського районногосуду Хмельницькоїобласті зпозовом доМиролюбненської сільськоїради Хмельницькогорайону Хмельницькоїобласті про визнаннядодаткового строку-шість місяцівз днянабрання рішеннямзаконної сили,дляподання нимдо нотаріусазаяви проприйняття спадщинипісля смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування своїх вимог посилавсь на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала в АДРЕСА_1 і він є її єдиним спадкоємцем за заповітом від 21.10.2009р., а спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині не має. Позивач вказує, що пропустив шестимісячний строк для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини, так як не знав про наявність, вищевказаного заповіту та те, що він є спадкоємцем майна ОСОБА_2 .

Представник позивача адвокат Віхерко Н.О. звернулась до суду з письмовою заявою, про те, що позов підтримує повністю, просить його задовольнити, з вищенаведених підстав, справу розглянути у її та позивача відсутності.

Представник відповідачав судове засідання не з`явивсь, хоча був повідомлений належним чином про час та місце розгляду справи, причини неявки суду не повідомив і від нього не надходило заяви про відкладення розгляду справи.

Суд, дослідивши докази у справі, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1ст.1270 ЦК Українидля прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленогостаттею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка проживала в АДРЕСА_1 , що підтверджується даними свідоцтва про її смерть Серія НОМЕР_1 від 04.10.2010р. та даними довідки виконкому Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району №986 від 24.07.2018р.

Встановлено, що за життя 21.10.2009р. ОСОБА_2 склала на користь позивача заповіт, посвідчений секретарем Миролюбненської сільської ради Старокостянтинівського району за р.№80, однак позивач пропустив з поважної причини, визначений законом шестимісячний строк для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Як вбачається з листа відмови державного нотаріуса Старокостянтинівської держнотконтори Заворотної Т.В. №161/01-16 від 08.02.2024р. спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заведена та рекомендовано позивачу звернутись до суду з позовом про визначення додатковогострокудля поданнядо нотаріусазаяви проприйняття спадщинипісля її смерті.

Враховуючи вищевикладене,судвважає заможливе визначити ОСОБА_1 додатковийстрок шість місяцівз днянабрання рішеннямзаконної сили,дляподання нимдо нотаріусазаяви проприйняття спадщинипісля смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.76-80, 89, 141, 244-246, 263-265 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.Визначити ОСОБА_1 додатковий строк шістьмісяців здня набраннярішенням законноїсили,дляподання нимдо нотаріусазаяви проприйняття спадщинипісля смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду.

У разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Миролюбненська сільська рада Хмельницького району Хмельницької області, 31146 вул.ім.Володимира Яневича,18 с.Миролюбне Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04405366.

Суддя Є.М. Андрощук

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118894668
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —683/476/24

Рішення від 07.05.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні