Ухвала
від 07.05.2024 по справі 157/553/24
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/553/24

Провадження №2/157/242/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року місто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Антонюк О.В.,

за участю секретаря судового засідання Кисляка Я.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища,

встановив:

Державна екологічна інспекція у Волинській області звернулася у суд з позовом до відповідача ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з останнього шкоду, завдану внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, у розмірі 843 грн 23 коп., та суму сплаченого судового збору у розмірі 3028 грн.

До початку розгляду справи представник позивача Державної екологічної інспекції у Волинській області Новосад А.С. подав до суду заяву, у якій просить закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору та повернути Державної екологічної інспекції у Волинській області сплачений судовий збір.

Представник позивача Державної екологічної інспекції у Волинській області Новосад А.С. у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, з якої вбачається, що він просить справу розглянути у відсутності представника Державної екологічної інспекції у Волинській області.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, подав до суду відзив на позовну заяву, з якого вбачається, що він позов Державної екологічної інспекції у Волинській області визнає повністю, шкоду завдану самовільною вирубкою дерев він сплатив в дохід Прилісненської сільської громади у розмірі 843 грн 23 коп., на підтвердження чого додав оригінал відповідної квитанції, а також просив справу розглянути у його відсутності.

Відповідно до ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, зокрема, якщо відсутній предмет спору. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з державного бюджету. Ухвала суду про закриття провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з правовим висновком, наведеним у постанові Верховного Суду від 20 вересня 2021 року у справі № 638/3792/20, провадження № 61-3438сво21, суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, якщо предмет спору був відсутній як на час пред`явлення позову, так і на час ухвалення судом першої інстанції судового рішення за умови, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань.

З поданої до суду заяви представника позивача ОСОБА_2 вбачається, що відповідач після подання позову відшкодував завданні збитки в повному обсязі, тобто у заявленому розмірі 843 грн 23 коп.

З урахуванням зазначених обставин, суд дійшов висновку про відсутність предмета спору, що став підставою для пред`явлення зазначеного позову, а тому провадження у справі належить закрити на підставі п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом).

Відповідно до платіжного доручення № 597 від 22 грудня 2022 року та платіжної інструкції № 141 від 5 квітня 2024 року позивачем Державною екологічною інспекцією у Волинській області було сплачено судовий збір у розмірі 3028 грн.

Оскільки провадження у справі належить закрити у зв`язку з відсутністю предмета спору, тому сплачений судовий збір за подання позовної заяви підлягає поверненню.

Керуючись ст. ст. 142, 255, 353, 354 ЦПК України, суд -

постановив:

Провадження у цивільній справі за позовом Державної екологічної інспекції у Волинській області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, - закрити.

Головному управлінню Державної казначейської служби України у Волинській області повернути Державній екологічній інспекції у Волинській області (місце знаходження: вул. Степана Бандери, 20, м. Луцьк, код ЄДРПОУ 38009738, номер рахунку НОМЕР_1 ) судовий збір у розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) гривень, що був сплачений відповідно до платіжного доручення № 597 від 22 грудня 2022 року (2481 грн) та платіжної інструкції № 141 від 5 квітня 2024 року (547 грн).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz.

Головуючий: О.В. Антонюк

СудКамінь-Каширський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118895443
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища

Судовий реєстр по справі —157/553/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні