Рішення
від 08.05.2024 по справі 163/835/24
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/835/24

Провадження № 2/163/192/24

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 травня 2024 року Любомльський районний суд Волинської області

в складі головуючого судді Павлуся О.С.

з участю секретаря Семенюк К.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Любомль Волинської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Любомльської міської ради про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

в с т а н о в и в :

У позовній заяві позивач ОСОБА_1 просить ухвалити рішення про визнання за нею права на земельну частку (пай) в КСП «Зоря» площею 4,99 га на території села Підгороднє Ковельського району Волинської області відповідно до сертифіката серії ВЛ № 002737, виданого на підставі розпорядження Любомльської райдержадміністрації від 26.06.1996 року № 251, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 230 від 28.06.1996 року, в порядку спадкування після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її сестри ОСОБА_2 .

Заявлені вимоги позивач обґрунтувала тим, що спадщину після смерті сестри прийняла на підставі рішення суду від 14 грудня 2023 року, яким їй був визначений додатковий строк для подання нотаріусу заяви про прийняття спадщини. Спадкоємці за законом першої черги та ті, які мають право на обов`язкову частку у спадщині, відсутні. До складу спадщини увійшло право на земельну частку (пай), посвідчене вищевказаним сертифікатом серії ВЛ № 002737. Проте оформити свої спадкові права на зазначену земельну частку (пай) не має можливості, у зв`язку із втратою оригіналу сертифіката, через що у пресі було опубліковане оголошення про його недійсність. За викладених обставин реалізація її спадкових прав можлива лише в судовому порядку шляхом визнання за нею відповідного права.

В судове засідання сторони не з`явились.

Позивач електронною поштою надіслала заяву про підтримання позову та розгляд справи за її відсутності.

Від Любомльської міської ради в канцелярію суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника міської ради, у якій одночасно висловлено позицію про те, що міська рада у вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Враховуючи неявку сторін суд провів судове засідання у відповідності до ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Аналізом доказів по справі суд встановив такі фактичні обставини.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 78 роки, що підтверджується копією повторно виданого свідоцтва серії НОМЕР_1 .

Рішенням Любомльського районного суду Волинської області від 14 грудня 2023 року в справі № 163/2678/23 позивачу ОСОБА_1 визначено додатковий строк у два місяці з моменту набрання рішенням законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Зазначеним рішенням суду та доданими до позову копіями свідоцтв про народження, одруження та витягами з Державного реєстру актів цивільного стану доводиться ступінь родинного зв`язку між позивачем ОСОБА_1 та спадкодавцем ОСОБА_3 як рідними сестрами.

За заявою позивача від 24 січня 2024 року Ковельською державною нотаріальною конторою Волинської області була заведена спадкова справа № 40/2024 до майна померлої ОСОБА_3 .

Із довідки Любомльської міської ради від 12.09.2023 року № 98 вбачається, що спадкодавець ОСОБА_3 включена до списку пайовиків СГВК «Зоря» під № 230, участі в жеребкуванні земельних ділянок не брала.

Включення спадкодавця ОСОБА_3 до списку пайовиків СГВК «Зоря» під № 230 підтверджується копією самого такого списку, який є додатком № 1 до Державного акту на право колективної власності на землю серії ВЛ11.

Інформацією відділу № 3 Управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Волинській області від 20 вересня 2023 року № 18-3-0.333-345/14-23 стверджено, що згідно записів книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) КСП «Зоря» (колишньої Підгородненської сільської ради Любомльського району) громадянці ОСОБА_3 виданий сертифікат на земельну частку (пай) серії ВЛ 002757 на підставі розпорядження Любомльської РДА від 26.06.1996 року № 251, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 230 від 28.06.1996 року.

З копії книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) вбачається, що під № 230 значиться ОСОБА_3 , якій на підставі розпорядження № 251 від 26.06.1996 року належить земельна частка (пай) в КСП «Зоря» розміром 4,99 в умовних кадастрових гектарах.

В газеті «Вісті Ковельщини» від 15 лютого 2024 року опубліковане оголошення про недійсність через втрату сертифіката на земельну частку (пай) серії ВЛ № 002757, виданий на ім`я ОСОБА_3 та зареєстрований 28.06.1996 за № 230.

Згідно із ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За змістом ч.ч.1, 2 ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст.1262 ЦК України У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Згідно із п.2 ч.1 ст.1 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» право на земельну частку (пай) мають, зокрема, громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Відповідно до ст.2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай). Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) громадян України, зазначених в абзаці п`ятому частини першої статті 1 цього Закону, є трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально засвідчена виписка з неї.

У пункті 17 Розділу X Земельного кодексу України визначено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Вищий Спеціалізований Суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснив, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Дослідженими у справі доказами достовірно встановлено, що спадкодавець ОСОБА_3 за життя набула право на земельну частку (пай) КСП «Зоря» розміром 4,99 в умовних кадастрових гектарах, яке було посвідчене сертифікатом серії ВЛ № 002757, що зареєстрований у відповідній книзі 28.06.1996 за № 230.

Відтак, на підставі ст.1218 ЦК України до складу спадщини після смерті ОСОБА_3 входить право на зазначену земельну частку (пай).

Єдиним спадкоємцем майна та майнових прав після смерті ОСОБА_3 є позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом другої черги згідно із ст.1262 ЦК України.

Отже, належне спадкодавцю ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) переходить у спадок до позивача.

У зв`язку із втратою сертифіката серії ВЛ № 002757 позивач позбавлена можливості оформити такі свої спадкові права на земельну частку (пай) в нотаріальному порядку.

За викладених обставин та враховуючи вище наведені законодавчі норми та роз`яснення, заявлені позовні вимоги по своїй суті є доведеними та підставними, а тому підлягають задоволенню у спосіб визнання за позивачем права на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала в колективній власності КСП «Зоря», що на території Любомльської міської ради (колишньої Підгородненської сільської ради Любомльського району Волинської області), розміром 4,99 в умовних кадастрових гектари в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 .

Разом з цим, у справі встановлено, що через втрату сертифіката у пресі розміщене оголошення про його недійсність.

У зв`язку із цим визнання за позивачем права на земельну частку (пай) з посиланням на сертифікат серії ВЛ № 002737 суперечить встановленим по справі фактичним обставинам та на сьогоднішній день є уже безпідставним.

Судові витрати по справі у вигляді сплаченого за позовом судового збору слід залишити за позивачем згідно зробленої нею заяви.

Керуючись ст.ст.259, 264, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала в колективній власності КСП «Зоря», що на території Любомльської міської ради (колишньої Підгородненської сільської ради Любомльського району Волинської області), розміром 4,99 в умовних кадастрових гектари в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом 30 днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду через Любомльський районний суд.

Інформація про сторін:

позивач - ОСОБА_1 ; місце проживання - АДРЕСА_1 ; РНОКПП - НОМЕР_2 ;

відповідач - Любомльська міська рада Волинської області; місце знаходження: вулиця Незалежності, 23, місто Любомль Ковельського району Волинської області; код ЄДРПОУ - 04051336.

Головуючий : суддя О.С.Павлусь

СудЛюбомльський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118895628
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —163/835/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Любомльський районний суд Волинської області

Павлусь О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні