Рішення
від 08.05.2024 по справі 281/153/24
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 281/153/24

Провадження № 2/279/915/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 травня 2024 року

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Недашківської Л.А., з секретарем Хомутовською М.А., розглянувши за правилами загального позовного провадження цивільну справу №281/153/24 за позовом ОСОБА_1 до Лугинськоїселищної ради Лугинського районуЖитомирської області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, в інтересахякогодієпредставник ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його брат, ОСОБА_3 , після смерті якого відкрилась спадщина за законом у виді житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 . Даний житловий будинок належав матері спадкодавця, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 запису в погосподарский книзі №8 за 2016-2023 роки, об`єкт погосподарського обліку 05-0328. ОСОБА_3 за життя фактично прийняв спадщину після смерті матері, однак не оформив своїх спадкових прав.

В установлений законом строк позивач як спадкоємець за законом звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом йому було відмовлено, так як відсутні документи, що посвідчують право власності на вказаний житловий будинок.

Просить визнати за ним право власності на спадкове майно у виді житлового будинку з надвірними будівлями.

Представник позивача позов підтримала в повному обсязі та просив його задовольнити, подавши письмову заяву.

Представник відповідача до суду не з`явився, клопотав про розгляд справи за відсутності його представника, в прийнятті рішення покладається на розсуд суду.

За таких обставин справу розглянуто у відсутність сторін.

Дослідивши письмові докази та проаналізувавши їх в сукупності, суд дійшов висновку про наступне.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилась спадщина за законом у виді житлового будинку з надвірними будівлями по АДРЕСА_1 .

Право власності спадкодавця ОСОБА_4 на спадкове майно підтверджено довідкою Лугинської селищної ради №375 від 07.12.2023 року про те, що даний житловий будинок належав спадкодавцю на підставі запису запису в погосподарский книзі №8 за 2016-2023 роки, об`єкт погосподарського обліку 05-0328.

Після смерті ОСОБА_4 спадщину прийняв її сина, ОСОБА_3 , який не встиг оформити своїх спадкових прав та помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач є спадкоємцем після смерті брата ОСОБА_5 , звернувся до нотаріальної контори, за його заявою була заведена спадкова справа №186/2008, однак у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено, так як відсутні правовстановлюючі документи на спадковий будинок.

Право власності на будинок спадкодавцем позивача за життя не було оформлено та зареєстровано, на час розгляду справи така можливість втрачена, що перешкоджає позивачеві, який є спадкоємцем померлого, оформити свої спадкові права.

До часу набрання чинності ЦК України та Законом України від 01 липня 2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» виникнення права власності на будинки, споруди не залежало від їх державної реєстрації.

Державна реєстрація права власності померлого спадкодавця не можлива, нотаріусом в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на спадкове майно відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно. За таких обставин відсутня можливість оформлення позивачем свого права на спадкове майно в позасудовому порядку.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Враховуючи, що нотаріусом встановлено, що спадщину післясмерті ОСОБА_4 прийняв її син, ОСОБА_3 , який неоформив своїхспадкових прав, позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину лише у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлючі документина спадковий будинок, в позасудовому порядку позивач позбавлений можливості реалізувати своє право на спадщину, тому суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.263-265 ЦПК України, ст.1218 ЦК України,

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Визнати право власності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок АДРЕСА_1 , який належав ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі запису в погосподарский книзі №8 за 2016-2023 роки, об`єкт погосподарського обліку 05-0328, та який був успадкований ОСОБА_3 .

Рішення можебути оскаржено в апеляційному порядку в 30-денний строк, який обчислюється з дня проголошення (складення) рішення. Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення (складення), має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Рішення судунабирає законноїсили після закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано .

Сторони:

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач Лугинська селищна рада Лугинського району Житомирської області, місце знаходження: 11301, смт.Лугини, вул. Михайла Грушевського, 2 А, Житомирська область, ЄДРПОУ 04346114.

Суддя Недашківська Л.А.

копія згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118895886
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —281/153/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні