Вирок
від 08.05.2024 по справі 527/415/24
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/415/24

провадження № 1-кп/527/85/24

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 року м.Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

з участю прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глобине кримінальне провадження № 12023170000000630, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 04.09.2023 року за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Гриньки, Глобинського району Полтавської області, українця, громадянина України, з вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей, зареєстрованого фізичною особою - підприємцем, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2. ст. 197-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 вчинив кримінальні правопорушення при наступних обставинах.

ОСОБА_4 будучи зареєстрованим фізичною особою-підприємцем за адресою АДРЕСА_1 , здійснює діяльність із вирощування сільськогосподарської продукції та надання інших допоміжних послуг у сільському господарстві.

Приблизно у квітні 2023 року, більш точного часу в ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_4 стало відомо про наявність вільних земель на території Градизької ОТГ в межах села Гриньки Кременчуцького району Полтавської області приблизною площею 60 га, яка перебуває в межах охоронної зони в межах плеса малої річки Крива Руда та відповідно до інформації наданої Регіональним офісом водних ресурсів у Полтавській області відноситься до земель водного фонду.

Діючи з корисливих мотивів, у ОСОБА_4 виник умисел, спрямований на самовільне зайняття вказаної вище земельної ділянки шляхом їх обробки, посіву та вирощування сільськогосподарських культур (соняшник, кукурудза та соя) з метою особистого збагачення вигоди для себе.

В подальшому реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_4 , приблизно у травні місяці, точної дати встановити не вдалось, шляхом використання особистої сільськогосподарської техніки трактора, культиватора і сівалки, підготовив грунт на земельній ділянці та засіяв сільськогосподарськими культурами - соєю, соняшником, кукурудзою земельну ділянку загальною площею 59,4413 га, розташовану в межах охоронної зони на території с. Гриньки Кременчуцького району Полтавської області в межах річки Крива Руда, яка відноситься до земель водного фонду. При цьому, усвідомлюючи відсутність будь-яких законних підстав та правовстановлюючих документів на земельні ділянки, діючи умисно, з метою особистого збагачення, всупереч ст. 60, 61, ч. 1 ст. 81, ст. 116, ст. 125 Земельного кодексу України, ст. ст. 87, 88, 89 Водного кодексу України ОСОБА_4 самовільно зайняв земельну ділянку загальною площею 59,4413 га у межах водоохоронної зони водного об`єкта річки Крива Руда, за відсутностівідповідного рішенняоргану виконавчоївлади проїї передачуу власністьабо наданняу користування(оренду),або оренду, яка розташована на території с. Горби Горбівського старостівського округу Градизької селищної ради Кременчуцького району Полтавської області, самовільно задискував вказану земельну ділянку та засіяв сільськогосподарськими культурами - соєю, соняшником та кукурудзою.

Унаслідок самовільного зайняття земельної ділянки загальною площею 59,4413 га, яка знаходиться в межах водоохоронної зони, законному володільцю територіальній громаді в особі Градизької селищної ради Кременчуцького району заподіяно матеріальну шкоду у значному розмірі.

Такі дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст.197-1 КК України, як самовільне зайняття земельної ділянки в охоронних зонах.

26 січня 2024 року між прокурором відділу Полтавської обласної прокуратори ОСОБА_6 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12023170000000630 від 04.09.2023 року з одного боку, та підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншого боку, за участі захисника підозрюваного - адвоката ОСОБА_5 , на підставі статей: 468, 469, 472 КПК України, була укладена угода про визнання винуватості. За змістом угоди сторони домовились, що обвинувачений визнає вину у інкримінованому правопорушенні за ч.2 ст.197-1 КК України та понесе покарання за вказаною статтею у виді 1 року позбавлення волі, на підставі ст.75 КК України буде звільнений від відбування покарання з випробуванням.

Обвинувачений під час підготовчого судового засідання визнав себе винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України, розуміє суть обвинувачення, зазначив, що угоду укладав добровільно, в присутності захисника, просив суд її затвердити.

Захисник ОСОБА_5 підтримав позицію обвинуваченого, підтвердив добровільність укладання угоди та просила її затвердити.

Прокурор зазначив, що угода про визнання винуватості відповідає вимогам, передбаченим КПК України, підстав для відмови у її.

Заслухавши думку учасників процесу, суд приходить до наступних висновків.

Судом з`ясовано в обвинуваченого, що він цілком розуміє обставини, викладені у п.п. 1-4 ч. 4 ст. 474 КПК України, ч. 2 ст. 473 КПК України, ч. 4 ст. 394 та ч. 3 ст. 424 КПК України. Дані статті було зачитано та роз`яснено обвинуваченому.

Крім цього, судом відповідно до ч. 6 ст. 474 КПК України встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Добровільність укладання угоди, підтверджується захисником обвинуваченого, у присутності якого відбулося укладення угоди.

Угода про визнання винуватості відповідає ст. 474 КПК України та підстав для відмови у її затвердженні, передбачених ч. 7 ст. 474 КПК України, судом не встановлено.

Заслухавши прокурора, обвинуваченого та його захисника щодо можливості затвердження угоди, суд дійшов до висновку про те, що є законні підстави для ухвалення вироку, яким слід затвердити угоду і призначити узгоджену сторонами міру покарання.

Свій висновок суд обґрунтовує тим, що: укладена угода не суперечить вимогам ч. 7 ст. 474 КПК України; умови угоди не суперечать вимогам КПК України, угода містить правильну кваліфікацію кримінального правопорушення; умови угоди відповідають інтересам суспільства; умови угоди не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб; угода укладена між сторонами добровільно; виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов`язань є можливим, та є фактичні підстави для визнання винуватості обвинуваченого.

При затвердженні угоди про визнання винуватості, суд також враховує особу обвинуваченого, який за місцем мешкання характеризується позитивно на обліку у лікаря - психіатра, лікаря - нарколога - не перебуває, також не є військовозобов`язаним.

Обвинувачений розуміє право не визнавати пред`явлене обвинувачення, наслідки затвердженої угоди у вигляді обмеження у його праві на апеляційне та касаційне оскарження згідно ч. 4 ст. 394 та ч. 3 ст. 424 КПК України, характер обвинувачення та вид покарання. Узгоджена сторонами угоди міра покарання відповідає загальним правилам призначення кримінальних покарань, встановлених загальною частиною Кримінального кодексу України.

Отже, суд вважає за можливе затвердити угоду і призначити покарання узгоджене його сторонами, при цьому, з врахуванням особи обвинуваченого на підставі ст.ст.75,76 КК України звільнити обвинуваченого від призначеного покарання з іспитовим строком на 1 рік та покладенням на ОСОБА_4 наступних обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Питання про речові докази підлягають вирішенню в порядку, встановленому ст. 100 КПК України.

Судові витрати по справі відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 373,374,468-475 КПК України,суд,-

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 26 січня 2023 року між прокурором відділу Полтавської обласної прокуратори ОСОБА_6 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №12023170000000630 від 04.09.2023 року з одного боку, та підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншого боку, за участі захисника підозрюваного - адвоката ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, та призначити йому узгоджене сторонами в угоді про визнання винуватості покарання у вигляді 1 (одного) року 6 позбавлення волі.

На підставі ст.ст.75,76 КК України звільнити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від призначеного покарання з іспитовим строком 1 (один) рік та покладенням на нього наступних обов`язків: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Підстав для обрання ОСОБА_4 запобіжного заходу до набрання вироком законної сили суд не вбачає.

Речові докази:

-земельну ділянку,розташовану за координатами (49,443706, 33,053607), що розташована на території Горбівського старостівського округу, Кременчуцького району, Полтавської області загальною площею 64,1065 га. повернути власнику;

- посівисої на 52,881 га, соняшнику на 5,5837 га та кукурудзи на 5,6417 га, які розташовані наземельній ділянці,що знаходиться за координатами (49,443706, 33,053607) загальною площею 64,1065 га залишити в управління для реалізації в порядку та на умовах, визначених ст.ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ 41037901);

- печатка ФОП ОСОБА_4 № НОМЕР_1 ; чекові листи щодо оплати земельного податку у кількості 71 шт.; видаткова накладна №РМ-ПД1-23081 від 05.08.2016, оригінал; рахунок на оплату по замовленню №49546 від 23.02.2017 на 1 арк., оригінал; 5) оригінали: договору куплі-продажу №43/8 806 від 23.02.2017 на 1 арк., специфікація на 1 арк., акт приймання передачі на 1 арк.; оригінали: договір на сервісне обслуговування техніки від 23.02.2017 на 2 арк., додаток №1 на 1 арк.; оригінали: договору на гарантійне обслуговування від 23.02.2017 на 2 арк., додаток №1 на 1 арк.; квитанція на придбання техніки № N160558752 та № NOIEJ59776 на 2 арк.; 3 примірники договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 5320681700:00:005:0369 від 2012 року на 10 арк., з додатками; договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 5320681700:00:005:0251 від 2012 року на 5 арк., з додатками; накладна №130 від 26.03.2013 на 1 арк.; накладна №146 від 05.08.2016 на 1 арк.; акт до договору №21-307 Т-16 постачання техніки 05.08.2016 на 2 арк.; видаткова накладна №93 10.01.2015 на 2 арк.; викопіровка земельної ділянки (пая) №634 площею 3,07 Га на 2 арк.; договір на гарантійне обслуговування від 23.02.2017 на 2 арк., оригінал, додаток №1 на 1 арк.; видаткова накладна № Ф-35179 від 24.02.2017 на 1 арк.; «приложение 2» №з/наряда 316-0103 на 1 арк.; договір купівлі-продажу №43/8 804 від 23.02.2017 на 2 арк.; акт приймання-передачі до договору №43/8 804 від 23.02.2017 на 1 арк.; рахунок фактура № СФ-ПД1-00031233 від 05.08.2016 на 1 арк., чек-лист на 1 арк.; договір №Н-307 Т-16 від 05.08.2016 на 3 арк.; оригінал довіреності НВС 085402 на 2 арк.; ТТН №263931 на 2 арк.; договір оренди землі від 2018 року кадастровий номер 5320681702:00:001:0095, 3 примірники, на 9 арк.; акт приймання-передачі межових знаків від 2018 року на 2 арк.; договір №21ЦП/082005 від 04.08.2020 на 2 арк., квитанція № N1DH65372K, №1DH65372M від 07.08.2020 на 2 арк.; договір оренди землі від 2018 року кадастровий номер 5320681400:00:003:0107 на 10 арк., 2 примірники; договір оренди землі від 2018 року кадастровий номер 5320681400:00:003:0109 на 10 арк., 2 примірники; договір оренди землі від 2018 року кадастровий номер 5320681400:00:003:0096 на 10 арк., 2 примірники; договір оренди землі 2018 року кадастровий номер 5320681400:00:008:0017 на 10 арк., 2 примірники; копії: свідоцтво про право власності на нерухоме майно 2 арк., технічний паспорт на 1 арк., експлікація на 2 арк., роздруківка фото на 4 арк., лист №763 від 17.06.2020 на 1 арк. (оригінал та копія); договір оренди нерухомого майна від 16.09.2019 №16/2019/09 на 4 арк.; опис документів реєстраційної справи 2_561_002018_37 на 1 арк.; розписка від 09.08.2018 ОСОБА_7 на 1 арк.; ТТН від 04.02.2022 на 1 арк.; договір оренди землі від 2018 року, кадастровий номер 5320681700:00:005:0251 на 9 арк., 3 примірники повернути власнику ОСОБА_4 .

Арешти накладені ухвалами суду від 06.10.2023, 27.10.2023, 19.12.2023 - скасувати

Вирок можебути оскарженийз підстав,передбачених ст.394КПК України,до Полтавського апеляційного суду через Глобинський районний суд Полтавської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Копію вироку вручити негайно після його проголошення обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118896726
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —527/415/24

Вирок від 08.05.2024

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Глобинський районний суд Полтавської області

Павлійчук А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні