Ухвала
від 08.05.2024 по справі 380/6540/24
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа № 380/6540/24

У Х В А Л А

про залучення до участі в справі третьої особи

08 травня 2024 рокум. Львів Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Качур Р.П. розглянув у порядку письмового провадження питання про залучення до участі у справі третьої особи в адміністративній справі за позовом Політичної партії "Українська галицька партія" до Львівської обласної ради, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, Львівської обласної територіальної виборчої комісії про визнання протиправними дій, про визнання протиправними та скасування рішень, -

УСТАНОВИВ:

Політична партія "Українська галицька партія" (далі - позивач) звернулася до суду з позовом до Львівської обласної ради (далі - відповідач), в якому просить:

- визнати протиправними дії Львівської обласної ради щодо реєстрації ОСОБА_1 , як депутата Львівської обласної ради, 27.02.2024 на пленарному засіданні сесії Львівської обласної ради VIII скликання, врахування голосів ОСОБА_2 під час голосування на пленарному засіданні сесії Львівської обласної ради VІІІ скликання та включення голосів ОСОБА_3 до протоколу пленарного засідання сесії Львівської обласної ради VIII скликання під час проведення першого пленарного засідання ХХІІ чергової сесії Львівської обласної ради VIII скликання;

- визнати протиправним та скасувати рішення Львівської обласної ради № 544 від 27.02.2024 «Про дострокове припинення повноважень депутата Львівської обласної ради VIII скликання ОСОБА_4 »;

- визнати протиправним та скасувати рішення Львівської обласної ради № 548 від 27.02.2024 «Про реорганізацію комунального закладу Львівської обласної ради «Львівський обласний будинок учителя» шляхом приєднання до комунального закладу Львівської обласної ради «Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека».

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що 22.01.2022 ЛОО УГП на Конференції прийняла рішення про внесення пропозиції щодо відкликання за народною ініціативою ОСОБА_2 як депутата Львівської обласної ради. Вищий керівний орган Позивача за результатами розгляду пропозиції ЛОО УГП прийняв рішення про відкликання ОСОБА_2 за народною ініціативою, що оформлене Протоколом засідання Політичної ради Позивача № 23/01-22 від 23.01.2022. 24.01.2022 рішення Політичної ради Політичної партії «Українська Галицька Партія» (Позивача) від 23.01.2022, що оформлено Протоколом № 23/01-22, було подане до Львівської обласної територіальної виборчої комісії. З моменту прийняття Політичною радою Позивача рішення про відкликання депутата Львівської обласної ради - Чолія Т.Б. за народною ініціативою та передачі такого рішення до Львівської обласної територіальної виборчої комісії повноваження ОСОБА_2 , як депутата Львівської обласної ради, припинились. 27 лютого 2024 року відбулося перше пленарне засідання ХХІІ чергової сесії Львівської обласної ради VIII скликання (Відповідача), в якому з правом ухвального голосу взяв участь ОСОБА_2 , як депутат Львівської обласної ради. Позивач (УГП) вважає протиправними дії Львівської обласної ради (Відповідача) щодо проведення 27 лютого 2024 року першого пленарного засідання ХХІІ чергової сесії Львівської обласної ради VIII скликання за участю ОСОБА_2 , як депутата Львівської обласної ради.

Ухвалою від 01.04.2024 суддя прийняла позовну заяву до розгляду та відкрила провадження у справі; справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні); залучено до участі у справі як третю особу, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Львівську обласну територіальну виборчу комісію (79008 м. Львів вул. Винниченка 18; код ЄДРПОУ 43774073).

Зі змісту позовної заяви судом встановлено, що позовні вимоги стосуються правомірності дій відповідача щодо реєстрації ОСОБА_2 , як депутата Львівської обласної ради, на пленарному засіданні сесії Львівської обласної ради, а також рішень Львівської обласної ради, прийнятих за участю ОСОБА_2 .

Вказані обставини свідчать про наявність підстав для розгляду питання про залучення до участі в справі ОСОБА_2 .

При вирішенні питання про залучення до участі третьої особи суд керується таким.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

За приписами ч. 5 ст. 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на зміст позовних вимог, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі в справі ОСОБА_2 як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 241, 248, 256, 293, 294 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ).

2. Запропонувати третій особі подати до суду пояснення щодо позову відповідно до приписів ст. 165 КАС України у 10-денний строк з дня вручення цієї ухвали.

3. Копію ухвали надіслати учасникам справи. Третій особі надіслати також копію позовної заяви з додатками.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та окремо не оскаржується. Заперечення на цю ухвалу суду може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

СуддяР.П. Качур

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118900824
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо статусу народного депутата України, депутата місцевої ради, організації діяльності представницьких органів влади, з них про статус депутатів місцевих рад

Судовий реєстр по справі —380/6540/24

Ухвала від 08.05.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 01.04.2024

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні