Ухвала
від 08.05.2024 по справі 208/3587/24
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА 

справа № 208/3587/24

провадження № 1-в/208/151/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 травня 2024 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника установи ОСОБА_4

засудженої ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні у режимі відеоконференції справу по поданню адміністрації державної установи "Кам`янська виправна колонія (№34)" про умовно-дострокове звільнення від покарання відносно

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українку, громадянку України, вдову, з середньою освітою, раніше неодноразово судиму, засуджену:

10.12.2021 року Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя за ч.2 ст.15 ч.2 ст.185, ч.2 ст.185, ч.1 ст.70 КК України до 2 років позбавлення волі. На підставі ч.1 ст.71 КК України до призначеного покарання частково приєднано покарання, що не відбуте за вироком Хортицького районного суду м. Запоріжжя від 18.03.2021 року, та остаточно призначено покарання у виді 2 років 1 місяця позбавлення волі, суд

ВСТАНОВИВ:

В провадження судді надійшло подання начальника Державної установи «Кам`янська виправна колонія №34» на засуджену ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, яка на час звернення із поданням відбула 1/2 частину призначеного строку покарання, непогашені в установленому законом порядку стягнення відсутні, має 2 заохочення.

Заява подана в порядку статей 537-539КПК України до суду, в межах територіальної юрисдикції якого виконується вирок.

Ухвалою Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області від 30.04.2024 року призначено розгляд подання в режимі відеоконференції за місцем відбування покарання останньої.

Позиції сторін.

Представник ДУ «КВК № 34» просив суд задовольнити подання, оскільки засуджена довела своє виправлення, по прибутті працевлаштована підсобним робітником першого тарифного розряду де і праціє по теперішній час, до праці ставиться сумлінно. Виконує передбачені законом вимоги персоналу установи.

ОСОБА_5 підтримала подання, просила його задовольнити. Зазначила, що усвідомила свою провину, виправилася за час відбування покарання.

Прокурор не заперечував проти задоволення подання.

Обставини, встановлені судом.

Засуджена ОСОБА_5 , відбуває призначене за вироком Орджонікідзевським районним судом м. Запоріжжя за ч.2 ст.15 ч.2 ст.185, ч.2 ст.185, ч.1 ст.70, ч.1 ст.71 КК України покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки 1 місяць.

Початок строку: 27.07.2022 рік, кінець строку: 27.08.2024 рік.

На час розгляду подання, засуджена відбула 1 рік 9 місяців 11 днів призначеного покарання, не відбутий строк складає 3 місяці 19 днів.

Засуджена ОСОБА_5 Державною установою «Кам`янська виправна колонія №34» характеризується позитивно.

По прибутті була працевлаштована у майстернях установи підсобним робітником першого тарифного розряду, де і працює по теперішній час. До роботи ставиться добре. З наданим об`ємом роботи справляється в повному обсязі. Зауважень з боку майстерського складу не виникало. Коефіцієнт трудової участі має стабільний 1.0.

Норм, які визначають порядок і умови відбування покарання, та розпорядку дня установи дотримується.

Залучена до програм виховного впливу, до тематичних заходів проявляє інтерес, активно приймає участь у лекціях, ділиться власним досвідом.

Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення оцінюється як «середній», ризик ймовірної небезпеки для суспільства оцінюється як «низький».

За весь час перебування ОСОБА_5 в місцях позбавлення волі стягнень не мала, має 2 заохочення від 22.06.2023 та 16.11.2023 р. «за сумлінну поведінку та ставлення до праці, яка є взірцем для інших засуджених».

Згідно до Висновку комісії Державної установи «Кам`янська виправна колонія (№34)», засуджена ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , власною поведінкою та ставленням до праці довела своє виправлення, тому заслуговує на застосування ст.81 КК України.

Мотиви та висновку суду

Відповідно до ч.2 ст.81КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, якщо засуджений сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення.

Частиною 3 ст.81 КК України визначено, що умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване після фактичного відбуття засудженим не менше половини строку покарання, призначеного судом за кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також за необережний тяжкий злочин.

Як слідує зі змісту кримінального закону, положення про те, що засуджений довів своє виправлення, означає, що його сумлінна поведінка і ставлення до праці свідчать про успішність процесу виправлення і можливості ефективного продовження його при умові застосування умовно-дострокового звільнення.

Передумовою застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання згідно з ч.1 ст.81КК України є фактичне відбування особою певного виду покарання.

Разом з тим, підставами для такого звільнення є не лише фактичне відбуття засудженим певної частини покарання, а й доведення засудженим свого виправлення.

Доведення засудженим свого виправлення означає досягнення ним такого стану, за якого від даної особи не доводиться очікувати вчинення в майбутньому нових злочинів. Виправлення засудженого має бути підтверджене його сумлінною поведінкою і ставленням до праці. При цьому сумлінна поведінка характеризується дотриманням режиму відбування покарання, виконанням покладених на засудженого законних обов`язків; виконанням законних вимог представників адміністрації органу, що виконує покарання; підвищенням загальноосвітнього і професійно-технічного навчання; поведінкою у побуті; стримуванням від порушень режиму відбування покарання, від порушень правил внутрішнього розпорядку, неухильним додержанням загальноприйнятих норм і правил поведінки; активною участю у суспільному житті і сумлінним виконанням громадських доручень у процесі відбування покарання; прагненням своєю діяльністю спокутувати вину за вчинений злочин тощо.

Ставлення до праці характеризується постійною свідомою участю у суспільній корисній праці; систематичним виконанням трудових обов`язків, виробничих завдань і дорученої роботи; відсутністю відмов від роботи, невиходів на роботу без поважних причин і порушень трудової дисципліни; відсутністю трудових порушень тощо.

Суд зазначає, що сумлінна поведінка і ставлення до праці є необхідним і достатнім доказом виправлення засудженого.

Згідно до ст.6КВК України виправлення засудженого це процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки, свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві.

Критерієм сумлінної поведінки є неухильне дотримання всіх вимог режиму місця відбування покарання та всіх покладених на засудженого обов`язків. Чесним ставленням до праці є постійна старанність у роботі, прагнення до кращого виконання дорученої роботи, підвищення кваліфікації, бережливе ставлення до матеріалів, обладнання. Висновок про виправлення засудженого має ґрунтуватися на аналізі даних про його поведінку за весь період відбування покарання, а не за час, що безпосередньо передує розгляду питання про можливість застосування умовно-дострокового звільнення від покарання.

Розглядаючи клопотання щодо застосування умовно-дострокового звільнення, та оцінюючи ступінь виправлення засудженої, суд враховує дані про її поведінку і ставленні до праці за весь час відбування покарання.

Згідно з пунктом 9 розділу Інаказу Міністерстваюстиції Українивід 04листопада 2013року за№ 2300/5 зі змінами та доповненнями "Про організацію соціально-виховної та психологічної роботи із засудженими" (зі змінами та доповненнями, надалі Наказ № 2300/5) ступінь виправлення засуджених визначається з урахуванням оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення та стану реалізації індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим.

Кожні шість місяців здійснюється перегляд оцінки ризиків, під час якого враховуються отримані результати соціально-виховної роботи із засудженим за попередній період та інформація щодо факторів ризику засудженого. За результатами перегляду оцінки складається індивідуальна програма соціально-виховної роботи із засудженим на наступні шість місяців, яка може містити як нові цілі та заходи до них, так і передбачати продовження роботи над цілями, поставленими на попередньому етапі, та включати актуальні заходи на цей період.

З метою контролю результатів реалізації індивідуальних програм роботи із засудженими, фіксації соціально-виховних та психологічних заходів ведуться у кримінально-виконавчих установах - Щоденник індивідуальної роботи із засудженим.

Тобто, оцінка ступеню виправлення здійснюється за такими критеріями: дотримання вимог режиму відбування покарання; поведінка стосовно персоналу; поведінка стосовно інших засуджених; ставлення до виконання робіт із самообслуговування, благоустрою колонії; дотримання правил санітарії та гігієни; ставлення до участі в програмах диференційованого виховного впливу. В кінці відповідного Розділу Щоденника передбачається виставлення середнього балу та фіксації загальних зауважень.

Так, в основу оцінки ступеню виправлення засуджених покладається виконання ними обов`язків, передбачених ч.3 ст.107 КВК України. Серед важливих критеріїв вважається оцінка «ставлення до участі в програмах диференційованого виховного впливу», як засобу стимулювання правослухняної поведінки засуджених та елементу виховного впливу (ст.123 КВК України). Крім того, має враховуватись загальноосвітнє і професійно-технічне навчання засуджених (ч.2 ст.126 КВК України); участь засуджених у самодіяльних організаціях, його соціально корисна активність (ч.2 ст.127 КВК України).

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відбуває покарання за вчинення нетяжких злочинів, а саме за ч.2 ст.15 ч.2 ст.185, ч.2 ст.185 КК України.

Проте, сама тяжкість кримінального правопорушення в межах якої ОСОБА_5 була визнана винною та відбуває покарання, не може бути умовою для не застосування ст.81 КК України, з врахуванням того, що за час відбуття покарання, виходячи із характеристики засудженої слідує, що за місцем відбування покарання вона характеризується позитивно, має заохочення, стягнення відсутні, на заходи виховного впливу реагує добре, робить правильні висновки, до праці ставиться сумлінно.

На підставі зазначеного, суд вважає, що засуджена ОСОБА_5 довела своє виправлення, а тому до неї можливо застосувати ст.81 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ч.2 ст. 376 КПК України, ст. 81 КК України, ст.ст. 537, 539 КПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання Державної установи «Кам`янська виправна колонія №34» на засуджену: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як засуджену за Вироком Орджонікідзевського районногосуду м.Запоріжжя від10.12.2021рокуза ч.2ст.15ч.2ст.185,ч.2ст.185,ч.1ст.70,ч.1ст.71 КК України, про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, в порядку визначеному ст.81 КК України, - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбуття покарання призначеного Вироком Орджонікідзевського районногосуду м.Запоріжжя від10.12.2021рокуза ч.2ст.15ч.2ст.185,ч.2ст.185,ч.1ст.70,ч.1ст.71ККУкраїни допокарання увиді позбавленняволі строкомна 2роки 1місяць,початок строку:27.07.2022рік,кінець строку:27.08.2024рік,умовно-достроковона невідбутийстрок покарання 3 (три) місяці 19(дев`ятнадцять) днів

Ухвала може бути оскаржена в Дніпровський апеляційний суд шляхом подачі апеляції через Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали проголошено 08.05.2024 р. о 13:00 год.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118906342
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання

Судовий реєстр по справі —208/3587/24

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м.Дніпродзержинська

Івченко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні