Рішення
від 09.05.2024 по справі 297/2147/24
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/2147/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року м. Берегове

Берегівський районний суд Закарпатської області у складі: головуючого судді ГАЛ Л. Л. присяжних Форкош-Кордонець Г.О., Хома Б.Д., за участю секретаря Адамчо К.С., прокурора ОСОБА_1 , представника КНП "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова" Закарпатської обласної ради за дорученням Ромачевської-Губинець М.Ф., в присутності особи, щодо якої розглядається заява про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_2 , представника особи, щодо якої розглядається питання про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку за дорученням - адвоката Сливка В.П., розглянувши у судовому засіданні справу за заявою заступника директора комунального некомерційного підприємства "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова" Закарпатської обласної ради про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, непрацюючого,

в с т а н о в и в:

08 травня 2024 року заступник директора комунального некомерційного підприємства "Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова" Закарпатської обласної ради Т.Алмашій звернулась до суду із заявою про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_2 .. Заява мотивована тим, що ОСОБА_2 страждає на параноїдну шизофренію, був оглянутий лікарем Свалявської РЛ у зв`язку з погіршенням психічного стану. За заявою мами був доставлений до обласного закладу з надання психіатричної допомоги в стані психомоторного збудження, виявляє паралогічність мислення з параноїдними проявами та маячними ідеями відношення у вигляді неупередженого відношення до нього, схильний до агресії, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

В судовому засіданні представник закладу з надання психіатричної допомоги Ромачевська-Губинець М.Ф. заяву підтримала і пояснила, що психічний стан ОСОБА_2 погіршився, поступив психічно збудженим з порушенням мислення. Неодноразово лікувався у психіатричному закладі, є інвалідом 2 групи.

Доставлений в судове засідання ОСОБА_2 вважав, що його не потрібно госпіталізувати у примусовому порядку, що він поводиться адекватно.

Прокурор ОСОБА_1 не заперечив щодо задоволення заяви заступника директора психіатричного закладу.

Представник особи, щодо якої розглядається питання про госпіталізацію - адвокат Сливка В.П. залишив вирішення заяви на розсуд суду.

Заслухавши пояснення представника обласного закладу з надання психіатричної допомоги, пояснення ОСОБА_2 , думку прокурора, адвоката, дослідивши матеріали справи, зокрема: висновок комісії лікарів-психіатрів, заяву матері ОСОБА_4 від 06.05.2024 року, направлення в психіатричну лікарню від 06.05.2024 року, копію паспорта ОСОБА_2 , суд вважає, що заяву слід задовольнити виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи ОСОБА_2 страждає на параноїдну шизофренію, 06.05.2024 року був оглянутий лікарем Свалявської РЛ у зв`язку з погіршенням психічного стану. За заявою мами 06.05.2024 був доставлений до обласного закладу з надання психіатричної допомоги в стані психомоторного збудження, виявляє паралогічність мислення з параноїдними проявами та маячними ідеями відношення у вигляді неупередженого відношення до нього, схильний до агресії, внаслідок чого вчиняє та виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку як для нього, так і для оточуючих (а.с. 1-3, 6). У разі не надання психіатричної допомоги ОСОБА_2 він може завдати суттєву шкоду своєму здоров`ю та оточуючим, однак лікуватися в добровільному порядку не бажає.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи, що ОСОБА_2 страждає на параноїдну шизофренію, внаслідок чого виявляє реальні наміри вчиняти дії, що являють собою безпосередню небезпеку для нього та оточуючих, та у разі не надання психіатричної допомоги, він може завдати суттєвої шкоди своєму здоров`ю, суд вважає за необхідне госпіталізувати його в заклад з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 341, 342, 352-355 ЦПК України, ст.ст. 13, 14, 17, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу»,

р і ш и в:

Заяву заступника директора комунального некомерційного підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги м. Берегова» Закарпатської обласної ради, який знаходиться за адресою м. Берегове, вул. Мужайська, 41, код 01992251 - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення в апеляційному порядку не відміняє його негайного виконання.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, шляхом подання апеляційної скарги через Берегівський районний суд до Закарпатського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий суддя: Присяжні: Лайош ГАЛ Габріелла ФОРКОШ-КОРДОНЕЦЬ Бейла ХОМА

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118908024
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —297/2147/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

ГАЛ Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні