Ухвала
від 07.05.2024 по справі 333/1443/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Єдиний унікальний номер справи 333/1443/24

Номер провадження 1-кс/333/624/24

УХВАЛА

іменем України

07 травня 2024 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Комунарського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 за участю:секретаря судового засіданняОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу командира військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

25 лютого 2024 року до Комунарського районного суду м. Запоріжжя надійшласкарга командира військової части НОМЕР_1 ОСОБА_3 на бездіяльністьуповноважених осібТериторіального управлянняДержавного бюророзслідувань м.Мелітополь(здислокацією ум.Запоріжжя) щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зобов`язання вчинити певні дії за заявою від 15.01.2024.

Скарга обґрунтована тим, що 15.01.2024 заявником до Територіального управлянняДержавного бюророзслідувань м.Мелітополь (здислокацією ум.Запоріжжя) було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.5 ст.407 КК України солдатом ОСОБА_4 .

Проте на адресу військової частини надійшов лист ТУ ДБР №3433 від 07.02.2024 за підписом керівника першого слідчого відділу ОСОБА_5 , з якого вбачається, що відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були внесені.

Скаржник вважає, що уповноваженими особами Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя), всупереч нормам ст.214 КПК України допущено бездіяльність.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, але надав суду заяву про розгляд справи без їх участі, скаргу підтримує в повному обсязі.

Уповноважена особа ТУ ДБР у м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) в судове засідання не з`явилась з невідомої суду причини, надала заяву з проханням розглянути скаргу за її відсутності, просить відмовити у задоволенні скарги.

Відповідно до ч.3ст.306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Вивчивши матеріали скарги, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступного.

Слідчим суддею встановлено, що 15.01.2024 командиром військової частини НОМЕР_1 до Територіального управлянняДержавного бюророзслідувань м.Мелітополь(здислокацією ум.Запоріжжя) було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.5 ст.407 КК України солдатом ОСОБА_4 .

Однак, листом ТУ ДБР №3433 від 07.02.2024 за підписом керівника першого слідчого відділу ОСОБА_5 , відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не були внесені.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК заявник, потерпілий вправі оскаржувати бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у нездійсненні процесуальних дій, які слідчий, прокурор зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк.

Відповідно до положень ч.1 ст.214 КПК слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Системний аналіз положень ст.ст.214, 303 КПК свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого або прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Положеннями ч.5 ст.214 КПК визначено перелік відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань за відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення. Враховуючи, що перелік відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань, повинен бути чітко зазначений у заяві про кримінальне правопорушення, яка є підставою для внесення таких відомостей, зміст такої заяви має відповідати вимогам ч.5 ст.214 КПК.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про злочин є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до статті 284 КПК.

В заяві командир військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 зазначив, що солдат ОСОБА_4 проходить службу у ЗСУ (згідно мобілізації від 25.02.2022) на посаді водія-заправника автомобільного відділення підвозу пального роти забезпечення військової частини НОМЕР_2 .

15.03.2022 року солдат ОСОБА_4 самовільно залишив розташування підрозділу і до теперішнього часу до військової частини не прибув. За цим фактом військовою частиною НОМЕР_2 було проведено службове розслідування та видано наказ командира частини з адміністративно господарської діяльності №219 від 01.07.2022 року.

Отже, фактично командир військової частини НОМЕР_1 повідомляє про факт самовільного залишення військової частини солдатом ОСОБА_4 .

Суд вважає, що у вищевказаній заяві викладені обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби (військове кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.407 КК України), а висновки уповноваженої особи ТУ ДБР протилежне суперечать змісту самої заяви.

В свою чергу, обґрунтованість такої заяви має перевірятися шляхом проведення всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин провадження, що можливе лише під час досудового розслідування після внесення відповідних відомостей за вищевказаною заявою до Єдиного реєстру досудових розслідувань, чого відповідними посадовими особами ТУ ДБР, розташованого у м.Мелітополі, здійснено не було.

У зв`язку з викладеним, враховуючи, що уповноваженою особою Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) не було дотримано вимоги Кримінального процесуального кодексу України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо внесення відомостей про злочини, відомості про які були викладені у заяві командира військової частини НОМЕР_1 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити скаргу, зобов`язавши уповноважену Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя), відносно подій, зазначених у скарзі, внести відповідні відомості до ЄРДР та виконати інші дії, передбачені ст.214 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.214, 303-307 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу командира військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою командира військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_3 від 15.01.2024 про скоєння кримінального правопорушення та надати відповідний витяг з до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Копію ухвали надіслати заявнику до відома, а до Територіального управляння Державного бюро розслідувань м.Мелітополь (з дислокацією у м.Запоріжжя) - для виконання.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118908306
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —333/1443/24

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні