Рішення
від 30.04.2024 по справі 331/6502/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

30.04.2024

Справа № 331/6502/23

Провадження № 2/331/427/2024

Жовтневий районний суд м.Запоріжжя у складі судді Н.В.Фісун, за участю секретаря Свириденко О.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду

цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району, подану в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом в якому вказує, що на обліку служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради перебуває неповнолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 як такий, що опинився у складних життєвих обставинах. Батько дитини - ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Підставою взяття дитини на облік є неналежне виконання батьківських обов`язків матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Родина мешкає за адресою: АДРЕСА_1 . Спеціалістами відділу неодноразово здійснено виходи за адресою проживання родини. Родина мешкає в 1 кімнаті 2-х кімнатної квартири. Умови проживання незадовільні, помешкання потребує генерального прибирання, ремонту. На стінах грибок, обдерті шпалери, підлога брудна, наявні таргани, брудна постільна білизна і дитячі речі. Мати ОСОБА_2 , не приділяє належної уваги вихованню сина. Вкрай рідко цікавиться успіхами дитини, не відвідує батьківські збори. Немає постійного контролю за успішністю сина, за виконанням домашнього завдання, за його загальним розвитком. Мати не займається вихованням ОСОБА_1 і не забезпечує необхідні умови для нормального розвитку дитини.

Просить позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) на користь фізичної чи юридичної особи, на утриманні якої буде перебувати дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліменти у розмірі 1/4 частини доходів, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, затвердженого для дітей відповідного віку.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Запоріжжя від 19.10.2023 року відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження, у якій роз`яснено відповідачу право подати відзив на позов.

Відзив від відповідача до суду не надходив.

Представник позивача у судовому засіданні на задоволенні позову наполягає.

Розгляд справи за відсутності учасника справи узгоджується з положеннями ч. 3 ст. 211 ЦПК України.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився по невідомій суду причині, про час і місце судового засідання повідомлений належним чином шляхом направлення судової повістки з повідомленням та оголошенням на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - https://gt.zp.court.gov.ua/sud0808/.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у справі даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Вивчивши матеріали справи, приймаючи до уваги позицію позивача, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Декларацією прав дитини, проголошеною Генеральною Асамблеєю ООН згідно резолюції 1386 (XIV) від 20 листопада 1959 року встановлено, що дитина потребує любові і розуміння та повинна зростати в умовах турботи, знаходитись під піклуванням і відповідальністю своїх батьків.

Відповідно до ст. 18 Конвенції про права дитини батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст.164 Сімейного кодексу України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У цьому випадку позивач, яка подала позов про позбавлення батьківських прав із підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України, повинна довести, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

Як роз`яснено у п. 15 постанови ВерховногоСуду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Для встановлення таких обставин суду потрібно ретельно перевірити докази, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зокрема, щодо поведінки відповідача відносно дитини та достатності обґрунтувань тих обставин, які визначені підставою для позбавлення її батьківських прав, можливості зміни його поведінки відносно дитини внаслідок вжиття менш суворих заходів впливу.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , його батьками є ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 .

Батько дитини - ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про смерть від 18.02.2022 року актовий запис № 348 виданий Запорізьким ВДРАЦС у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро).

Факт невиконання батьківських обов`язків ОСОБА_2 щодо своєї неповнолітньої дитини ОСОБА_1 підтверджуються наступними документами:

-повідомленням Служби (управління) у справах дітей відділу по Олександрівському району Запорізької міської ради від 21.09.2023 року №05-08/1397 повідомлення про ОСОБА_1 , 2009 р.н., який залишився без батьківського піклування.

-- наказом Служби (управління) у справах дітей відділу по Олександрівському району Запорізької міської ради від 15.05.2018 року №381 про взяття на обліки дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з проживанням в сім`ї, у якій батьки ухиляються від виконання своїх обов`язків з виховання дитини.

-- актами обстеження житлових умов ОСОБА_2 від 09.03.2023 року, 15.06.2023 року, 21.06.2023 року, 15.08.2023 року, 21.09.2023 року за адресою: АДРЕСА_1 , умови проживання незадовільні, помешкання потребує генерального прибирання, ремонту.

-- актом проведення оцінки рівня безпеки дитини ОСОБА_1 , мати ОСОБА_2 поводить себе агресивно, відчувається запах алкоголю.

-листом Запорізького міського центру соціальних служб Запорізької міської ради від 03.07.2023 року № 1321/03-05, під час обстеження було з`ясовано, що наявні ознаки складних життєвих обставин, через низький батьківський потенціал матері, неналежні санітарно - гігієнічні норми проживання у приміщенні та скрутним матеріальним становищем.

- відповідно до подання Запорізької гімназії № 41 ЗМР від 21.09.2023 № 01-29/369 ОСОБА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , не приступив до занять в закладі освіти, має пропуски уроків без поважних причин.

- згідно характеристики Запорізької гімназії №41 Запорізької міської ради учня 8А класу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 рівень загальних інтелектуальних здібностей середній та низький. За весь час навчання хлопець проявив себе як не дисциплінований учень. Навчальний матеріал засвоював на низькому та передньому рівнях. Навчається погано, систематично не виконує домашні завдання. Мати ОСОБА_2 , не приділяє належної уваги вихованню сина. Вкрай рідко цікавиться успіхами дитини, не відвідує батьківські збори. Немає постійного контролю за успішністю сина, за виконанням домашнього завдання, за його загальним розвитком. Мати не займається вихованням ОСОБА_1 і не забезпечує необхідні умови для нормального розвитку дитини.

Згідно висновку районної адміністрації як органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітнього ОСОБА_1 , вважає доцільним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно неповнолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Отже, у судовому засіданні встановлено, що відповідач дійсно ухиляється від своїх обов`язків по утриманню та вихованню своєї дитини, що підтверджується матеріалами справи. Тому, згідно ст. 164 Сімейного кодексу України, суд вважає за доцільне позбавити відповідача батьківських прав.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до загальних норм права ст. ст.180, 181 СК України обов`язок утримувати дитину шляхом виплати аліментів покладено на батьків, які окремо проживають від дитини.

Згідно із ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно матеріалів справи, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться у дитячому будинку «Рідний Дім» Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області,

За правилами ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина та інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 СК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 СК частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ч. 5 ст. 183 СК України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Згідно із ч. 1ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду з дня пред`явлення позову.

Відповідачка у судове засідання не з`явилася доказів того, що має на утриманні інших дітей, батьків, не надала. Оскільки, ОСОБА_2 не приймає участі в утриманні дитини, суд вважає необхідним стягнути з неї на користь дитячого будинку «Рідний Дім» Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, на утриманні якого перебуває дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у розмірі 1/4 частини доходів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, затвердженого для дітей відповідного віку, починаючи з 28.09.2023 року до досягнення дитиною повноліття.

Позивач звільнений від сплати судового збору відповідно до п. 14 ч.2 ст. 3 Закону України "Про судовий збір", а тому згідно із ст. 141 ЦПК України судовий збір у розмірі слід стягнути з відповідача в дохід держави.

Згідно ч.6 ст. 164 Сімецного кодексу України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Враховуючи вищевикладене, на підставі, ст.ст. 10, 150, 164, 165, 166 Сімейного кодексу України, керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 81, 141, 223, 247, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Олександрівському району, подану в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 на користь дитячого будинку «Рідний Дім» Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області, на утриманні якого перебуває дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , аліменти у розмірі 1/4 частини доходів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму, затвердженого для дітей відповідного віку, починаючи з 28.09.2023 року до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 судовий збір у доход держави в сумі 2147,20 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Запорізького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 09 травня 2024 року.

Суддя Жовтневого районного суду

м. Запоріжжя Н.В.Фісун

СудЖовтневий районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118909880
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —331/6502/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Фісун Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні