Постанова
від 20.06.2006 по справі 10/2668-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/2668-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 79-57-10, факс 79-58-82

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"20" червня 2006 р.                                                            Справа №10/2668-А

за позовом  Прокурора Старосинявського району в інтересах держави в особі Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький  

до Закритого акціонерного товариства "Адампільський комбінат хлібопродуктів" с. Адампіль Старосинявського району Хмельницької області

про стягнення 850 грн.

Суддя  Виноградова В.В.                  

 Секретар судового засідання Щесняк О.А.

Представники сторін:

позивача             Косідло С.М. –за довіреністю від 20.06.2006р.

відповідача          не з'явився

за участю           прокурор відділу прокуратури області –Ільчук Ю.Ф.    

Прокурор в інтересах позивача звернувся до суду з позовом, в якому  просить стягнути з відповідача 850 грн. штрафу, застосованого згідно постанови №109-ХМ від 30.11.2005р. про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів у відповідності до абз.3 ч.1 ст.11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, а саме за ненадання відповідачем до Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України річного звіту емітента за 2004р.

          Вказує на те, що факт порушення встановлено актом перевірки №109-ХМ від 21.11.2005р. за результатами якої Хмельницьким територіальним управлінням державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький винесено Постанову №109-ХМ від 30.11.2005р. про накладення санкції за порушення на ринку цінних паперів в сумі 850 грн.

          Відповідач повноважного представника в судове засідання не направив, про причини неприбуття не повідомив, письмових пояснень щодо позову суду не надав. Відповідачу було направлено ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі, ухвалу про відкладення судового розгляду справи та повістки за юридичною адресою відповідача згідно довідки головного управління статистики у Хмельницькій області №02-02-414 від 06.06.2006р.

                  Розглядом   матеріалів   справи   встановлено  наступне

Закрите акціонерне товариство „Адампільський комбінат хлібопродуктів” с. Адампіль Старосинявський район зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності –юридична особа, включено до ЄДРПОУ, що підтверджується довідкою головного управління статистики у Хмельницькій області №02-02-414 від 06.06.2006р.

              За результатами проведеної перевірки дотримання відповідачем законодавства про цінні папери Хмельницьким територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку у м. Хмельницькому встановлено факт порушення вимог законодавства про цінні папери, а саме відповідачем не надано до Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький річний звіт емітента цінних паперів за 2004 рік., про що складено акт №109-ХМ від 21.11.2005р. про правопорушення на ринку цінних паперів.

Позивачем згідно постанови №109-ХМ від 11.11.2005р. порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів, запропоновано керівнику або повноважному представнику з'явитися для підписання акта про правопорушення на ринку цінних паперів та надання пояснень 21.11.2005р., позивачем прийнято постанову №109-ХМ про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів від 21.11.2005р.   

          За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів прийнято Постанову №109-ХМ від 30.11.2005р., відповідно до якої на підставі абз.3 ч.1 ст. 11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, за порушення вимог законодавства про цінні папери, а саме за ненадання відповідачем до Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький річного звіту емітента цінних паперів за 2004 рік, на відповідача накладено штраф в розмірі 850 грн. із покладанням обов'язку його сплати в добровільному порядку на протязі 15 днів з моменту одержання вказаної Постанови.

У зв'язку із тим, що відповідач в добровільному порядку штраф не сплатив, Постанову про накладання штрафу у встановленому порядку не оскаржив, прокурором в інтересах позивача подано позов до суду.

                    

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх  в сукупності, до уваги приймається наступне.

          Законом України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні“ визначено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ст.5), на яку покладено повноваження щодо здійснення контролю  за  достовірністю  і  розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам (п.8 ст. 8),  надсилати емітентам, особам, які  здійснюють  професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства (п.10 ст.8), накладення адміністративних  стягнень, штрафних та інші санкцій за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної  діяльності на ринку цінних паперів (п.14 ст.8).

Відповідно до ст. 24 Закону України “Про цінні папери та фондову біржу” від 18.06.91р.  (із змінами та доповненнями) передбачено, що емітент зобов'язаний не менше одного разу на рік інформувати громадськість про своє господарсько-фінансове становище і результати діяльності (надалі –річний звіт). Річний звіт публікується не пізніше дев'яти місяців року, наступного за звітним, і надсилається держателям іменних акцій та реєструвальному органу.

          У відповідності до вимог ст.8 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні“, Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій (затверджені Наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 09.01.97 N 2  (у редакції рішення Державної  комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.02.2001 N 27)  позивачем зафіксовано в акті №109-ХМ від 21.11.2005р. правопорушення на ринку цінних паперів –ненадання відповідачем до Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький річного звіту емітента цінних паперів за 2004 рік.

За правопорушення на ринку цінних паперів законодавцем до юридичних осіб встановлена відповідальність.

Відповідно до ст.11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” за ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірної інформації передбачено накладення Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку штрафу у розмірі до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

          Як свідчать матеріали справи, позивачем за результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів постановою №109-ХМ від 30.11.2005р. на підставі абз.3 ч.1 ст. 11 Закону України „Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні”, Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, за порушення вимог законодавства про цінні папери, а саме за ненадання відповідачем до Хмельницького  територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький річного звіту емітента цінних паперів за 2004 рік, на відповідача накладено штраф в розмірі 850 грн. із покладанням обов'язку його сплати в добровільному порядку на протязі 15 днів з моменту одержання вказаної Постанови.

Відповідач в добровільному порядку штраф не сплатив, постанову про накладення штрафних санкцій у встановленому законодавством порядку  не оскаржив.

          З огляду на викладене, враховуючи встановлений позивачем факт порушення відповідачем вимог Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні“, відсутність доказів сплати штрафних санкцій та те, що постанова №109-ХМ від 30.11.2005р. про накладення санкції за порушення на ринку цінних паперів у встановленому чинним законодавством порядку не оскаржена та не скасована, позовні вимоги заявлені правомірно, відповідають чинному законодавству та фактичним обставинам справи, підтверджені належними доказами та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :          

          

          Позов прокурора Старосинявського району в інтересах держави в особі Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку м.Хмельницький до Закритого акціонерного товариства „Адампільський комбінат хлібопродуктів” с. Адампіль Старосинявський район про стягнення 850 грн. штрафних санкцій  задоволити.

Стягнути із Закритого акціонерного товариства „Адампільський комбінат хлібопродуктів” с. Адампіль Старосинявського району (код 31801721) на користь Хмельницького територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку м. Хмельницький, вул. Грушевського,87 (код  13786484) ( для зарахування в дохід державного бюджету України по коду 23030300, символ звітності банку 101 на рахунок Старосинявського відділення держказначейства) штраф в розмірі 850 грн. (вісімсот п'ятдесят гривень 00 коп.)

          

          Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Житомирського апеляційного господарського суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                      В.В. Виноградова

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу,4,5- в прокуратуру

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.06.2006
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу11891
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/2668-а

Постанова від 20.06.2006

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні