Ухвала
від 07.05.2024 по справі 589/1367/24
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/1367/24

Провадження № 1-кп/589/548/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 травня 2024 року

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4

- у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшов обвинувальний акт, згідно якого ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, а саме у заволодінні грошовими коштами, шляхом обману.

Так, 07.11.2022 ОСОБА_4 , який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , звернувся до відділу соціального захисту населення апарату Середино-Будської міської ради з заявою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, себе та його неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вказавши місце мешкання на час переміщення за адресою: АДРЕСА_2 .

Під час заповнення даних заяв фахівцем роз`яснено ОСОБА_4 , що в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання нею соціальної допомоги, він зобов`язується повідомити структурний підрозділ з питань соціального захисту населення. Усвідомлюючи зміст заяви, ОСОБА_4 , заповнив та поставив підпис в своїй заяві та власноруч будучі законним представником доньки ОСОБА_6 , поставив в ній підпис замість своєї доньки, оскільки вона є неповнолітньою, тим самим даючи згоду на вищезазначені умови призначення та виплати допомоги. Сформовані заяви про взяття на облік передається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення до Управління соціального захисту населення Шосткинської райдержадміністрації для подальшого включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб - ОСОБА_4 , за заявою сформовано довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 07.11.2022 № 5914-7001611860 та ОСОБА_6 , за заявою сформовано довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи від 07.11.2022 № 5914-7001611875.

З 01.11.2022 на рахунок ОСОБА_4 нараховувались виплати, а саме надання державної допомоги на проживання внутрішньо перемішеним особам на банківську AT КБ ПриватБанк № НОМЕР_1 , яка відкрита на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та фактично перебувала у користуванні ОСОБА_4 ..

Відповідно до пункту 3 Порядку, допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 30.04.2022 включно, надається починаючи з березня 2022 року. В наступних розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей - 3000 грн., для інших осіб - 2000 грн. Допомога внутрішньо переміщеним особам, які звернулися за її наданням до 30 квітня 2022 року включно, надається починаючи з березня 2022 року.

Починаючи з травня 2022 року допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Російською Федерацією території України, території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщенім особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 року заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний ВЕБ-портал електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження знищення нерухомого майна, в наслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російською федерацією.

Середино-Будську міську територіальну громаду включено до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Однак, ОСОБА_4 за адресою, вказаною в заяві, не проживав, залишившись мешкати за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, ОСОБА_4 під час подання заяв до апарату Середино-Будської міської ради, порушуючи умови взяття на облік внутрішньо переміщених осіб, маючи протиправний умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами Державної допомоги переміщеним особам на проживання, шляхом обману, діючи умисно, з корисливих мотивів, в повній мірі усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, вказав неправдиві відомості з метою отримання грошових коштів з Державного бюджету України шахрайським шляхом, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, отримав Державну допомогу в період часу з листопада 2022 року по грудень 2023, які витратив на власний розсуд, що підтверджується протоколом розрахунків Управління соціального захисту населення Шосткинської районної державної адміністрації за вищевказаний період, таким чином заволодів бюджетними коштами на суму 40000 грн., які він отримував у розмірі 2000 гривень та 3000 гривень щомісячно.

07.05.2024 до суду надійшло клопотання ОСОБА_4 про звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України. В обгрунтування клопотання обвинувачений вказував на те, що він щиро розкаюється у вчиненому, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, повністю відшкодував завдану шкоду.

В підготовчому судовому засіданні ОСОБА_4 підтримав раніше подане ним клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, вину у скоєному кримінальному правопорушенні визнав повністю. При цьому, зазначив, що він активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення та шкодує про вчинене, щиро розкаюється. Крім того, вказав, що він повністю відшкодував завдану кримінальним правопорушенням шкоду.

Судом було роз`яснено обвинуваченому право наполягати на подальшому проведенні судового розгляду в повному обсязі в загальному порядку. Обвинувачений заявив, що підтримує клопотання та наполягає на його розгляді, розуміючи той факт, що ст. 45 КК України є нереабілітуючою підставою звільнення від кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечував проти клопотання обвинуваченого, вважає за можливе закрити дане кримінальне провадження на підставі ст. 45 КК України.

Представник потерпілого проти такого клопотання також не заперечував, підтвердив, що шкода відшкодована.

Вислухавши думки учасників кримінального провадження, перевіривши відповідність клопотання обвинуваченого вимогам чинного КПК України, обґрунтованість і наявність підстав для звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, суд вважає, що його слід задовольнити, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 44 КК України і ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

В свою чергу, положеннями ст. 45 КК України передбачається, що особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Відповідно до пункту 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23 грудня 2005 року "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст. 45 КК України. Виняток можуть становити лише випадки вчинення злочину чи замаху на нього, внаслідок яких не заподіяно шкоду або не завдано збитки.

Так в процесі розгляду клопотання, судом встановлено, що ОСОБА_4 вперше вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, а саме: заволодів грошовими коштами, шляхом обману.

Також в судовому засіданні обвинувачений визнав провину у вчиненому, висловив щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки, зазначив, що зробив для себе належні висновки і більше такого не повториться.

Таким чином судом встановлено, що обвинувачений щиро розкаявся.

Крім того, ОСОБА_4 активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення, що підтверджено стороною обвинувачення, та випливає з пояснень обвинуваченого щодо його співпраці в установленні обставин справи.

Представник потерпілого в судовому засіданні підтвердив, що шкода, завдана кримінальним правопорушенням, обвинуваченим відшкодована.

Таким чином, суд приходить до висновку, що в даному випадку наявні підстави, передбачені ст. 45 КК України, для звільнення обвинуваченого ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом, у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності. При цьому, частиною 7 цієї статті передбачено, що закриття кримінального провадження або ухвалення вироку з підстави, передбаченої пунктом 1 частини другої цієї статті, не допускається, якщо підозрюваний, обвинувачений проти цього заперечує.

Оскільки встановлено, що наявні всі підстави, передбачені ст. 45 КК України, для звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, а також враховуючи те, що ОСОБА_4 наполягає на закритті кримінального провадження, суд вважає за можливе звільнити його від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України, а кримінальне провадження - закрити.

У кримінальному провадженні речові докази та процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 44, 45 КК України, ч.ч. 2, 7 ст. 284, ст.ст. 285, 288, 369-372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , звільнити від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, на підставі ст. 45 КК України.

Кримінальне провадження № 589/1367/24 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118910279
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —589/1367/24

Ухвала від 07.05.2024

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні