Рішення
від 02.05.2024 по справі 210/1059/24
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/1059/24

Провадження № 2/210/747/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02 травня 2024 року м. Кривий Ріг

Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області в складі:

головуючого-судді Вікторович Н.Ю.,

за участі секретаря судового засідання Біди А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади міста Кривого Рогу в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог ОСОБА_2 , Приватний нотаріус Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

20 лютого 2024року ОСОБА_3 , яка діє на підставі довіреності звернулась до з позовом в інтересах ОСОБА_4 до Територіальної громади міста Кривого Рогу в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог ОСОБА_2 , Приватний нотаріус Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом та просила суд визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог представник позивача зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , на підставі рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 01.02.2023 року встановлено факт смерті ОСОБА_5 , який помер на території м. Луганськ Луганської області, на тимчасово окупованій території та факт його проживання на вказаній території. За життя ГамовуІ.в. на підставі Договору дарування від 08.11.2012 року посвідченого приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Лосінець С.М. та зареєстровано в реєстрі за №1730, на праві власності належала квартира АДРЕСА_1 . Позивач по справі є сином померлого ОСОБА_5 . ОСОБА_2 , яка є донькою померлого ОСОБА_5 не виявила бажання прийняти спадщину після смерті батька, не звернулась до нотаріуса з відповідною заявою та не прибула до нотаріуса за його викликом.

Після смерті ОСОБА_5 відкрилась спадщина у вигляді квартири АДРЕСА_1 . Представник позивача звернулась в інтересах позивача з заявою до приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Пахомової Н.І. з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом на вище вказану квартиру. Постановою приватного нотаріуса відмовлено у видачі свідоцтва на право власності в порядку спадкування, у зв`язку з тим, що померлий ОСОБА_5 , був зареєстрований та помер на території Луганської області та у зв`язку з чим, немає можливості встановити коло спадкоємців, отримати довідку про реєстрацію померлої особи у місті Луганську Луганської області, інформації щодо зареєстрованих разом з померлим на день його смерті осіб, та чи складав ОСОБА_5 заповіт, чи була заведена спадкова справа після його смерті на території Луганської області. За вказаних обставин позивач позбавлений можливості у повному обсязі реалізувати свої спадкові права, а тому звернувся до суду з вказаним позовом.

Ухвалою суду від 21 лютого 2024 року відкрито провадження по вказаній справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання. (а.с. 48)

Ухвалою судувід 21лютого 2024року заклопотанням представникапозивача ОСОБА_1 ОСОБА_3 витребувано від приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Пахомової Н.І. копії документів, з котрих складається спадкова справа, яка була заведена після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 . (а.с.50)

Ухвалою суду від 28 березня 2024 року закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду. (а.с.64)

Позивач ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_3 у судовому засіданні присутні не були, однак, поза межами судового засідання 02 травня 2024 року представник позивача ОСОБА_3 звернулася до суду з заявою про розгляд вказаної справи без її участі та без участі позивача. Крім того, у вказаній заяві зазначила, що заявлені позовні вимоги вони підтримують у повному обсязі та просить суд позов задовольнити.

Представник відповідача Територіальної громади міста Кривого Рогу в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради, однак 28 березня 2024 року через систему «Електронний суд» від представника ОСОБА_6 надійшло клопотання, в якому остання зазначила, що відповідно до Рішення Криворізької міської ради №381 від 31.03.2016 року «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів» районним у місті радам були делеговані повноваження щодо участі в судових засіданнях, в яких стороною по справі є Криворізька міська рада та її виконком з питань, зокрема щодо визнання права власності на квартиру, домоволодіння (або частину)у порядку спадкування. (а.с. 60-62)

Представник Виконавчого комітету Металургійної районної у місті ради в судовому засіданні присутній не був, однак, від керуючого справами виконкому районної у місті ради Петренко С. 04 квітня 2024 року надійшла заяви про розгляд справи без участі представника виконкому районної у місті ради за наявними в матеріалах справи документами.(а.с. 71)

Треті особи по справі, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 та приватний нотаріус Криворізького районного нотаріального округу Пахомова Н.І. у судовому засіданні присутні не були, про день та час розгляду справи повідомлялись, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до частини 3статті 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Частиною 2статті 247 ЦПК Українипередбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду.

Відповідно до ст.12ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши доводи сторін і надані ними докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

З матеріалів справи встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 , про що 09 квітня 1987року складено відповідний актовий запис №490, його батьками зазначені: батько ОСОБА_5 , мати ОСОБА_3 , що підтверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 09.04.1987 року. (а.с.20)

ОСОБА_8 змінив ім`я, про що 12 червня 2019 року Центрально-Міським районним у місті Кривому Розі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області складено відповідний актовий запис №23, прізвище, власне ім`я, по батькові, після державної реєстрації зміни імені ҐамовВадім ОСОБА_9 , що підтверджується Свідоцтвом про зміну імені серії НОМЕР_2 від 12.06.2019 року (а.с. 19)

Рішенням Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 01 лютого 2023 року задоволено ОСОБА_10 , заінтересована особа Саксаганський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро), про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України та встановлено факт смерті ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який народився у м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, Україна, громадянство України, адреса реєстрації місця проживання на день смерті: АДРЕСА_2 , місце смерті м. Луганськ, Луганська область, дата смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , причина смерті тромбоемболія легеневої артерії, пневмонія, короновірусна інфекції Covid-19(а.с. 78-80)

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 помер, про що Саксаганським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кривому Розі Криворізького району Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 10 лютого 2023 року складено відповідний актовий запис №92, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 10.02.2023 року (а.с. 21)

З копії спадкової справи №39/2023 заведеної після смерті ОСОБА_5 вбачається, що відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00038682193 від 28.02.2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_4 народився ОСОБА_5 , батьками якого зазначені: батько ОСОБА_11 , мати ОСОБА_12 . (а.с. 95-96)

Відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00038682366 від 28.02.2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_13 . (а.с. 97-98)

Відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00038682330 від 28.02.2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_6 помер ОСОБА_14 . (а.с. 99)

Відповідно до Повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження №00038682573 від 28.02.2023 року, ІНФОРМАЦІЯ_7 народилась ОСОБА_15 , батьками якого зазначені: батько ОСОБА_5 , мати ОСОБА_16 . 21 липня 2013 року реєстратором Тернівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Криворізького міського управління юстиції у Дніпропетровській області внесено актовий запис про встановлення батьківства №78 від 06 листопада 2003 року Тернівським відділом РАЦС м. Кривого Рогу та змінено прізвище дитини ОСОБА_17 на ОСОБА_18 (а.с. 100-101)

З вказаного слідує, що спадкоємцями після смерті ОСОБА_5 є його діти: син ОСОБА_1 та донька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Відповідно до Договору дарування від 08.11.2012 року посвідченого приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Лосінець С.М. та зареєстровано в реєстрі за №1730, ОСОБА_5 на праві власності належала квартира АДРЕСА_1 . (а.с. 24)

Відповідно до Інформаційної довідки із Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №71635118 від 28.02.2023 року, відсутні відомості у Спадковому реєстрі щодо ОСОБА_5 . (а.с. 87)

Відповідно до Інформаційної довідки із Спадкового реєстру (заповіт/спадкові договори) №71635222 від 28.02.2023 року, відсутні відомості у Спадковому реєстрі щодо ОСОБА_5 . (а.с. 89)

Відповідно до Витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №71635176 від 28.02.2023 року до Спадкового реєстру внесено реєстраційний запис, реєстрація спадкової справи №70327537, номер 39/2023, спадкодавець ОСОБА_5 . (а.с. 88)

Відповідно до вимог ч.1 ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). У відповідності до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до вимог ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч.1 ст.15, ч.1 ст.16 ЦК України, кожна особа (фізична, юридична) має конституційне право на судовий засіб захисту. Відповідно до ст.16 ЦК України, способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права. Відповідно до п.23 Постанови №7 Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008р. «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Нормою ст. 41Конституції України визначено, що право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

У відповідності до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Згідно ізЗаконом України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» від 16 вересня 2014 року,Постановою Верховної Ради України «Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування» від 17 березня 2015 року, Переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України №1275-р від 12 грудня 2015 року, м. Луганськ знаходиться на тимчасово окупованій території Луганської області.

Відповідно достатті 11-1Закону України«Про забезпеченняправ ісвобод громадянта правовийрежим натимчасово окупованійтериторії України» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) у разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є тимчасово окупована територія, то місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимоги кредиторів.

Крім того, зазначеним Законом доповнено статтю 1221 ЦК України частиною третьою такого змісту: в особливих випадках місце відкриття спадщини встановлюється законом.

Згідно ч.1ст.1218ЦК Українидо складуспадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За частиною другою ст.1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265цього Кодексу

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Третя особа по справі ОСОБА_2 повідомлялась приватним нотаріусом Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Пахомовою Н. листом вих. №471/02-14 від 28.07.2023 року щодо оформлення спадкових прав, проте, вказаний лист повернувся з відміткою «За закінченням терміну зберігання» . (а.с. 106, 108)

Приватним нотаріусом Пахомовою Н. направлявся лист ОСОБА_2 за зареєстрованим місцем проживання, що підтверджується Довідкою про реєстрацію місця проживання №4241 від 26.07.2023 року та Довідкою №27279 від 06.12.2023 року згідно відомостей, що містяться у Реєстрі Криворізької міської територіальної громади. (а.с. 103, 109)

Проте ОСОБА_2 до нотаріуса не звернулась, спадщину не прийняла.

Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Відповідно до ст.1272 ЦК Українивизначено два способи дій спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини реалізувати свої права: за згодою усіх спадкоємців, що прийняли спадщину, подати заяву про прийняття спадщин; подати заяву про прийняття спадщини на підставі рішення суду про визначення додаткового строку для прийняття заяви про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, третя особа ОСОБА_2 такої заяви не подавала, на виклик приватного нотаріуса не з`явилась.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області Пахомовою Н. від 09 лютого 2024 року, відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на квартиру, за адресою: АДРЕСА_3 , після смерті ОСОБА_5 , 1964 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з тим, померла особа ОСОБА_5 був зареєстрований та помер на території міста Луганськ Луганської області, немає можливості встановити коло спадкоємців, т.т. немає можливості отримати довідку про реєстрацію померлої особи у місті Луганську Луганської області, а також інформації щодо зареєстрованих разом з померлим на день його смерті осіб, також не має можливості отримати інформацію чи складав померлий ОСОБА_5 заповіт, чи була заведена спадкова справа після його смерті на території Луганської області, т.т. не надано всі відомості (інформація та документи), необхідні для вчинення нотаріальної дії. (а.с. 119)

Відповідно до ст.67 Закону України«Про нотаріат» свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством, а тому за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину не підлягають судовому розглядові. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися в суд за правилами позовного провадження.

У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що уразі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

У пункті 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" роз`яснено, що при розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Згідно з вимогами ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до вимогст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Приймаючи до уваги те, що позивач є спадкоємцем першої черги після смерті ОСОБА_5 , однак, оформити право власності на вказане спадкове майно не має можливості, у зв`язку з смертю батька на тимчасово окупованій території, а саме м. Луганськ Луганської області та враховуючи, що іншого шляху для захисту спадкових прав позивач не має, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог, оскільки вони законні, обґрунтовані та підтверджені матеріалами справи.

На підставі викладеного та керуючись ст. 41 Конституції України, ст.ст. 4, 12, 76-81, 83, 258, 259, 265, 268, 272-273, 352-355 ЦПК України, ст.ст. 321, 328, 392, 1218, 1220, 1221, 1223, 1261ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

ОСОБА_19 до Територіальної громади міста Кривого Рогу в особі виконавчого комітету Криворізької міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог ОСОБА_2 , Приватний нотаріус Криворізького районного нотаріального округу Дніпропетровської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Дніпровського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Н. Ю. Вікторович

Дата ухвалення рішення02.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118911354
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —210/1059/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Вікторович Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні