Ухвала
від 06.05.2024 по справі 700/321/24
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/321/24

Провадження № 1-кп/700/79/24

УХВАЛА

про проведення судового засідання

в режимі відеоконференції

06 травня 2024 року селище Лисянка

Лисянський районний суд Черкаської області в складі головуючої судді ОСОБА_1 , розглянувши клопотання ОСОБА_2 , його захисника ОСОБА_3 , прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 про проведення підготовчого судового засідання у режимі відеоконференції у кримінальному провадженні № 12015250200000256, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 липня 2015 року, по обвинуваченню ОСОБА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 367 та частиною 2 статті 240 КК України,

В С Т А Н О В И В:

До Лисянського районного суду Черкаської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12015250200000256, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 липня 2015 року, по обвинуваченню ОСОБА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 367 та частиною 2 статті 240 КК України.

Ухвалою Лисянського районного суду Черкаської області від 01 травня 2024 року було призначено справу до підготовчого судового засідання на 11 годину 00 хвилин 06 травня 2024 року.

03 травня 2024 року обвинуваченим ОСОБА_2 заявлено клопотання про проведення судового засідання у вказаному кримінальному провадженні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в зв`язку з необхідністю, що виникла за сімейними обставинами, доглядом за хворою мамою ОСОБА_5

03 травня 2024 року захисником обвинуваченого ОСОБА_3 заявлено клопотання про проведення судового засідання у вказаному кримінальному провадженні у режимі відеоконференції за допомогою системи "ВКЗ" (Електронний суд) користувач ОСОБА_3 (е-mail: ІНФОРМАЦІЯ_1 ) в зв`язку з неможливістю прибути до приміщення Лисянського районного суду Черкаської області для участі у розгляді вказаної справи.

06 травня 2024 року прокурором Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 заявлено клопотання про здійснення дистанційного судового провадження, яке призначене на 11 годину 06.05.2024 з Черкаською обласною прокуратурою за допомогою платформи "EASYCON", через особистий кабінет ОСОБА_4 , який входить до складу групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі, яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин.

Розглянувши зазначене клопотання, вважаю, що вони підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Відповідно до статті 7 Кримінального Процесуального Кодексу України загальними засадами судочинства є, зокрема серед інших: верховенство права, законність, доступ до правосуддя, обов`язковість судових рішень, безпосередність дослідження показань, речей і документів, розумність строків;

Відповідно до частини 1 статті 8 КПК України принцип Верховенства права полягає ні в чому іншому, як у тому, що людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Відповідно до статті 9 Кримінального Процесуального Кодексу України під час кримінального провадження суд зобов`язаний неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

При цьому відповідно до частини 6 цієї статті у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, суд застосовує загальні засади кримінального провадження.

Відповідно до статті 28 Кримінального Процесуального Кодексу України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Норми статті 336 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) передбачають можливість здійснення дистанційного судового провадження в умовах, які забезпечують ідентифікацію особи, котра перебуває за межами приміщення суду, й інформування її про процесуальні права та обов`язки в установлений законом спосіб.

Якщо особа, яка братиме участь у судовому провадженні дистанційно, знаходиться у приміщенні, розташованому поза територією юрисдикції суду та за межами міста, в якому він розташований, суд згідно з частиною п`ятою статті 336 КПК може своєю ухвалою доручити забезпечення проведення відеоконференції суду, на території юрисдикції якого перебуває учасник судового розгляду. В означених випадках секретар судового засідання або судовий розпорядник зобов`язані перевірити документи, що посвідчують особу учасника процесу, вручити пам`ятку про процесуальні права та обов`язки і перебувати поряд із ним до закінчення судового засідання.

Згідно частин 1 та 2 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі: 1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; 2) необхідності забезпечення безпеки осіб; 3) проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; 4) необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; 5) наявності інших підстав, визначених судом достатніми. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану.

При цьому КПК України не визначає, що приміщенням, з якого здійснюється трансляція, має бути лише приміщення суду.

Таке доводить, що трансляція під час відеоконференції відповідно до норм кримінального процесуального закону може здійснюватись з будь-якого місця за умови наявності відповідної технічної можливості.

Що ж стосується іншої частини норм частин 4 - 6 статті 336 Кримінального Процесуального Кодексу України передбачають лише порядок встановлення особи учасника судового провадження, який бере участь у цьому провадженні дистанційно, та ознайомлення його з його правами у процесі, але - не заборону використовувати для забезпечення проведення відеоконференції будь-які приміщення та власні технічні засоби.

Таким чином, наведені норми процесуального права не виключають можливості участі особи у судовому засіданні дистанційно і з будь-якого іншого місця з використанням власних технічних засобів.

Окрім того, Європейська комісія з питань ефективного правосуддя (CEPEJ) у пункті 41 Керівництва щодо проведення судових проваджень у режимі відеоконференції від 30 червня 2021 року CEPEJ (2021)4REV4 рекомендує судам залежно від вимог національного законодавства забезпечувати можливість участі осіб у судових засіданнях в режимі відеоконференції із залів суду, місць позбавлення волі, приміщень юридичних фірм чи інших безпечних місць, перелік яких не є вичерпним.

Також, Верховний Суд у пункті 7 листа "Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану" від 03 березня 2022 року N 1/0/2-22 рекомендує судам у разі неможливості через об`єктивні обставини участі особи у судовому розгляді кримінального провадження у режимі відеконференцзв`язку з використанням технічних засобів, визначених КПК, як виняток допускати участь такої особи у режимі відеоконференцзв`язку з використанням інших технічних засобів, звертаючи увагу на роз`яснення учаснику провадження його процесуальних прав та обов`язків.

Аналогічною є і позиція Верховного Суду, в т. ч. суддів Великої Палати, щодо участі учасників справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення "EasyCon". Зокрема, така позиція відображена в ухвалі судді Великої Палати Верховного Суду від 08 лютого 2023 року у справі N 415/2182/20, де підставою постановлення такої було перебування учасників справи за межами України, в ухвалі судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 31 жовтня 2022 року у справі N 124/11515/13-к, в ухвалі Суддя Верховного Суду від 06 лютого 2023 року у справі N 335/591/21 (провадження N 51-4116км22) та ін.

Так, обвинувачений ОСОБА_2 здійснює догляд за хворою матір`ю ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у АДРЕСА_1 та не має можливості взяти участь у судовому засіданні, що призначене на 06 травня 2024 року об 11 годині за адресою: АДРЕСА_2 . Захисник обвинуваченого ОСОБА_3 , також не має змоги прибути до приміщення Лисянського районного суду Черкаської області для участі у розгляді вказаної справи.

Прокурор Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 з метою вжиття заходів для оперативності судового провадження, забезпечення швидкого судового розгляду та розумності строків вчинення процесуальних дій заявив про здійснення дистанційного судового провадження.

В иходячи з наведеного, з метою забезпечення належної реалізації прав обвинувачених на захист й ефективності кримінального провадження, забезпечення швидкого судового розгляду та розумності строків вчинення процесуальних дій , вважаю за необхідне й можливе забезпечити участь обвинуваченого ОСОБА_2 , його захисника ОСОБА_3 , прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 у судовому засіданні за межами приміщення суду через сайт системи відеоконференцзв`язку vkz.court.gov.ua. з використанням власних технічних засобів.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7 - 9, 28, 336, 371 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_2 , захисника обвинуваченого ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12015250200000256, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 липня 2024 року, по обвинуваченню ОСОБА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 367 та частиною 2 статті 240 КК України, яке призначене на 11 годину 06 травня 2024 року про проведення судового засідання у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи "ВКЗ"(Електронний суд) з використанням власних технічних засобів - задовольнити.

Підготовче судове засідання, яке призначене на 11 годину 06 травня 2024 року проводити в дистанційному судовому провадженні (у режимі відеоконференції) поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_2 , захисника обвинуваченого ОСОБА_3 , а саме програмного забезпечення "EasyCon", електронні адреси: ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ., ІНФОРМАЦІЯ_1

Забезпечити участь прокурора Спеціалізованої екологічної прокуратури (на правах відділу) Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , обвинуваченого ОСОБА_2 , захисника обвинуваченого ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні Лисянського районного суду Черкаської області, у кримінальному провадженні №12015250200000256, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 липня 2024 року, по обвинуваченню ОСОБА_2 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 367 та частиною 2 статті 240 КК України, на 11 годину 06 травня 2024 року у режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів у системі "EasyCon" на сайті vkz.court.gov.ua з електронної адреси ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_3 , з електронної адреси ОСОБА_2 НОМЕР_1 ., з електронної адреси ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1

Про день, час та місце проведення судового засідання повідомити учасників процесу.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксувати за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання й оскарженню не підлягає.

Головуюча суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення06.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118914522
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Порушення правил охорони або використання надр

Судовий реєстр по справі —700/321/24

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 06.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 29.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Лисянський районний суд Черкаської області

Пічкур С. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні