Рішення
від 09.05.2024 по справі 716/219/24
ЗАСТАВНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 716/219/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09.05.2024 року Заставнівський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючої судді Сірик І.С.

за участю секретаря- Кулька О.М.

представника заявника- ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Заставна цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа територіальна громада Старостинського округу №1 с. Баламутівка Юрковецької об`єднаної територіальної громади в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, як внука та бабусі, а саме між ним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Посилається на те, що з метою оформлення спадкових прав після смерті бабусі, звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після її смерті. Вивчивши подані ним документи нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальних дій, в зв`язку з розбіжністю в деяких актових записах, що унеможливлюють підтвердження його родинних відносин з бабусею, а саме оскільки згідно свідоцтва про його народження матір записано, як " ОСОБА_4 ", а у свідоцтві про одруження його матері її зазначено, як " ОСОБА_5 ". Свідоцтв про народження його матері та бабусі у нього не має, в зв`язку з чим він звертався до органів ДРАЦС із заявою про отримання даних свідоцтв, однак отримав усну відповідь, що відомостей чи документів, які б зберігалися в їхньому архіві відсутні. Саме тому він змушений в судовому порядку встановлювати факт родинних відносин, як онук та бабусі, оскільки від цього залежить виникнення його права на спадщину.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, його представник адвокат Козловська Ю.П. подала до суду заяву з проханням розглянути справу у їх відсутності, зазначила, що заяву підтримують, просять задовольнити.

Представник заінтересованої особи від територіальної громадиСтаростинського округу№1с.БаламутівкаЮрковецької об`єднаної територіальноїгромади вособі Юрковецької сільськоїради Чернівецькогорайону Чернівецькоїобластів судове засідання не з`явився надав суду заяву, в якій вказує, що проти задоволення заявлених заявником вимог не заперечує, просив розглянути справу у його відсутності.

Свідки ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в судовому засіданні показали, що заявник є внуком померлої ОСОБА_3 по материнській лінії. Мати заявника на день смерті проживала разом із сім`єю в с. Баламутівка

Заслухавши доводи представника заявниці, показання свідків, врахувавши заяву заінтересованої особи, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява обґрунтована і підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення факту, що має юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно пункту 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , що вбачається копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 12.06.2020 року. Згідно згаданого свідоцтва про народження заявника, його матір`ю є ОСОБА_4 .

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 від 18.05.1959 року 13.05.1959 року його батьки ОСОБА_8 та ОСОБА_5 одружилися. Після укладення шлюбу дружина отримала прізвище ОСОБА_9 .

Як вбачається з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 померла. Довідкою виданою виконавчим комітетом Юрковецької сільської ради Старостинського округу №1 с. Баламутівка встановлено, що на момент смерті ОСОБА_4 з нею в одному будинку по АДРЕСА_1 проживала мати ОСОБА_3 , яка являється бабусею для ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Баламутівка Чернівецького району Чернівецької області померла ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 07.10.2016 року .

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина на все належне їй майно.

Відповідно до ч.ч. 1,1 ст.ст. 1220, 1221 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

За правилами ст. 1216, 1217, 1218, 1223 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а тому прийняття спадщини частинами не можливе. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу

Заявник ОСОБА_2 являється спадкоємцем майна померлої за законом.

Заявник ОСОБА_2 вчасно прийняв спадщину після смерті ОСОБА_3 , звернувся до нотаріальної контори для оформлення спадщини за законом, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 70524510 від 04.11.2022 року.

В зв`язку з розбіжністю у написанні прізвища матері заявника у свідоцтві про його народження, як « ОСОБА_4 », а у свідоцтві про одруження його матері, як « ОСОБА_5 », заявнику необхідно встановити факт родинних відносин, як внука та бабусі.

За вказаних обставин, в судовому засіданні знайшов підтвердження факт родинних відносин, як внука та бабусі, а саме між ним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 і такий факт необхідно встановити.

Крім того факт родинних відносин між заявницею та спадкодавцем підтвердили і свідки в судовому засіданні ОСОБА_10 , ОСОБА_7 .

Даний фактмає длязаявника юридичнінаслідки,оскільки відйого встановленнязалежить можливістьреалізації правазаявника наоформлення спадщини,а такожвід встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки без його встановлення неможливо встановитирозміру ставкиоподаткування доходу,отриманого платникомподатку врезультаті прийняттяним спадщинипіслясмерті матері,а тому суд вважає, що заяву слід задовольнити.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 293-294, 315, 316,318,353 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, як внука та бабусі, а саме між ним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до Чернівецького апеляційного суду через Заставнівський районний суд.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 , паспорт НОМЕР_6 виданий Заставнівським РВ УМВС України в Чернівецькій області 11.11.1999 року.

Представник заявника: ОСОБА_1 , адреса АДРЕСА_2 , ордер серії СЕ №1078170 від 08.02.2024 року.

Заінтересована особа:територіальна громада Старостинського округу №1 с.Баламутівка Юрковецької об`єднаної територіальної громади в особі Юрковецької сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, адреса с. Юрківці вул. Центральна, 36 Чернівецького району Чернівецької області.

Суддя Сірик І.С.

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118914830
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —716/219/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Заставнівський районний суд Чернівецької області

Сірик І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні