Ухвала
від 09.05.2024 по справі 344/13996/23
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/13996/23

Провадження № 2/344/575/24

У Х В А Л А

09 травня 2024 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Пастернак І.А.

секретаря Устинської Н.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Імперія-ІФ</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Стецьків Дмитро Мирославович про усунення перешкод в користуванні майном, шляхом повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди землі

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Івано-Франківського міського суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Імперія-ІФ</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Стецьків Дмитро Мирославович про усунення перешкод в користуванні майном, шляхом повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди землі.

14.11.2023 року предстаник відповідача подала клопотання про призначення семантико- текстуальної експертизи.

Дане клопотання мотивовано тим, що з позовної заяви вбачається, що ОСОБА_1 вважає, що ним не надавались повноваження на підписання від його імені Договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 2610100000:06:0010065, що має ознаки зловживання правами, оскільки ним отримано орендну плату за Договором оренди земельної ділянки площею 0,0169 га з кадастровим номером 2610100000:06:0010065 та передано оригінал правовстановлюючого документу на цю земельну ділянку ТОВ «ІМПЕРІЯ-ІФ». Тобто, має місце різне тлумачення змісту довіреності Сторонами по справі, а саме - з питання наявності чи відсутності обмежень у повноваженнях за довіреністю від 13 липня 2022 р., яка була посвідчена приватним нотаріусом Стецьківим Д.М. та зареєстрована в реєстрі за номером 2248, що є обставиною, яка підлягає встановленню під час судового розгляду даної справи, і таке встановлення потребує спеціальних знань, виходячи із змістовної та пунктуаційної особливості цієї Довіреності. Просила призначити семантико-текстуальну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання: 1) Чи містить текст Довіреності від 13 липня 2022 р., яка була посвідчена приватним нотаріусом Стецьківим Д.М. та зареєстрована в реєстрі за номером 2248, виданої ОСОБА_1 , від імені якого діяв ОСОБА_2 , словосполучення або речення, які за своїм об`єктивним змістом свідчать про обмеження повноти (або будь-які застереження щодо повноти) повноважень представнику підписувати будь-які документи щодо інших земельних ділянок, крім земельної ділянки по АДРЕСА_1 площею 0,0200 га, кадастровий номер 2610100000:06:001:0158, що розташована в місті Івано-Франківську? 2) Чи дозволяє текст Довіреності від 13 липня 2022 р., яка була посвідчена приватним нотаріусом Стецьківим Д.М. та зареєстрована в реєстрі за номером 2248, виданої ОСОБА_1 , від імені якого діяв ОСОБА_2 , за її об`єктивним змістом зробити висновок про надання довірителем його представнику право розписуватись від імені довірителя на всіх без винятку документах щодо будь-яких земельних ділянок довірителя в межах повноважень по цій Довіреності? Проведення семантико-текстуальної експертизи доручити Київському науководослідному інституту судових експертиз (м. Київ, вул. Смоленська, 6). Оплату за проведення судової експертизи покласти на ТОВ «ІМПЕРІЯ-ІФ».

Представник позивача у судовому засіданні заперечував щодо задоволення клопотання про призначення експертизи.

Представник відповідача у судовому засіданні заявлене клопотання підтримала, просила задоволити.

Вислухавши думку представника позивача, представника відповідача, дослідивши клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог чинного законодавства, розгляд справи має бути справедливим, неупередженим та своєчасним, а метою вирішення цивільних справ є ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно дост. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи, ці дані, крім іншого, встановлюються висновками експерта.

Відповідно до ч. 1, 4ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Порядок призначення та проведення лінгвістичної експертизи визначений Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженихнаказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 року № 53/5.

Згідно п. 2 Розділу І «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науковометодичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» у межах лінгвістичної експертизи мовлення проводяться авторознавчі та семантико-текстуальні дослідження. Об`єктом дослідження лінгвістичної експертизи мовлення є продукт мовленнєвої діяльності людини, відображений у писемній або в усній формі (зафіксований у відео-, фонограмі). Лінгвістична експертиза писемного мовлення поділяється на авторознавчу експертизу та семантико-текстуальну експертизу (п. 2.1.).

Семантико-текстуальною експертизою вирішуються завдання із встановлення змісту понять, лексичного значення слів або словосполучень, використаних у наданих на дослідження текстах або усних повідомленнях (за їх текстовими відтвореннями), їх стилістичної забарвленості, смислового навантаження, характеру інформації, що міститься в них (чи може така інформація розглядатися як образлива, чи містить вона загрозу конкретній особі (особам) тощо), тобто вирішення питань мовленнєвого характеру, не пов`язаних із встановленням фактичних даних про автора. Об`єктом семантико-текстуальної експертизи може бути як текст (промова), так і його (її) фрагменти, окремі висловлювання, слова, написи, текстові відтворення усного мовлення тощо. Якщо постає завдання здійснити семантикотекстуальну експертизу усномовленнєвого повідомлення (промови, висловлювання), то замовник цієї експертизи разом із цифровим (чи аналоговим) записом промови має надати дослівне текстове відтворення її змісту (стенограму), зроблене власними засобами, (п.п. 2.1.2.).

Згідно ст. 7-1Закону України «Про експертизу»підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Дульський проти України» від 01.06.2006 року зазначено, що експертиза, призначена судом, є одним із засобів з`ясування або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури.

Враховуючи те, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити по справі семантико-текстуальну експертизу.

Згідно п. 5 ч. 1ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст.ст.103,104, п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання представника відповідача про призначення експертизи - задоволити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Імперія-ІФ</a>, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Івано-Франківського міського нотаріального округу Стецьківа Дмитро Мирославович про усунення перешкод в користуванні майном, шляхом повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди землі, семантико-текстуальну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи містить текст Довіреності від 13 липня 2022 р., яка була посвідчена приватним нотаріусом Стецьківим Д.М. та зареєстрована в реєстрі за номером 2248, виданої ОСОБА_1 , від імені якого діяв ОСОБА_2 , словосполучення або речення, які за своїм об`єктивним змістом свідчать про обмеження повноти (або будь-які застереження щодо повноти) повноважень представнику підписувати будь-які документи щодо інших земельних ділянок, крім земельної ділянки по АДРЕСА_1 площею 0,0200 га, кадастровий номер 2610100000:06:001:0158, що розташована в місті Івано-Франківську?

2) Чи дозволяє текст Довіреності від 13 липня 2022 р., яка була посвідчена приватним нотаріусом Стецьківим Д.М. та зареєстрована в реєстрі за номером 2248, виданої ОСОБА_1 , від імені якого діяв ОСОБА_2 , за її об`єктивним змістом зробити висновок про надання довірителем його представнику право розписуватись від імені довірителя на всіх без винятку документах щодо будь-яких земельних ділянок довірителя в межах повноважень по цій Довіреності?

Проведення експертизи доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз (м. Київ, вул. Смоленська, 6).

В розпорядження експертної установи надати матеріали цивільної справи № 344/13996/23.

Обов`язок по оплаті експертизи покласти на відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Імперія-ІФ</a>.

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладеного на нього обов`язку.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подачі апеляційної скарги.

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Пастернак І.А.

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118917017
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —344/13996/23

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні