Ухвала
від 09.05.2024 по справі 727/4551/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/4551/24

Провадження № 2/727/1112/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року суддя Шевченківського районного суду м. Чернівці Одовічен Я.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Орган опіки та піклування Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про зміну способу стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаною вище позовною заявою.

Статтею4ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно поданої до суду позовної заяви позивач ОСОБА_1 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 ; місце проживання відповідача ОСОБА_2 : АДРЕСА_3 .

Відповідно до ч.1ст. 27 ЦПК Українипозови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Отже, з аналізу вищевказаних норм встановлено, що позов до відповідача, як фізичної особи, подається зазареєстрованим у встановленому законом порядку місцем його проживання або перебування на даний час,а не за місцем попередньої реєстрації відповідача.Крім того, слід зазначити, що для встановлення територіальної юрисдикції (підсудності) справи юридичне значення має самезареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання або перебуваннявідповідача.

Як вбачається з відповіді №581274 з Єдиного державного демографічного реєстру від 08.05.2024 року, місце проживання позивача ОСОБА_3 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно відповіді №581287 з Єдиного державного демографічного реєстру від 08.05.2024 року, місце проживання відповідача ОСОБА_2 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_3 .

Таким чином, місце проживання позивача та відповідача знаходиться на території, на яку не поширюється юрисдикція Шевченківського районного суду м.Чернівці.

Статтею 28 ЦПК Українивизначено перелік справ підсудність яких можлива за вибором позивача.

Так, відповідно до ч.1 ст.28 ЦПК позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Відповідно до ч.16ст.28 ЦПК Українипозивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленоїстаттею 30 цього Кодексу.

Як вбачається з змістустатті 28 ЦПК України, позов про позбавлення батьківських прав не входить до переліку справ, підсудність яких, крім визначеної законом (частина 1статті 27 цього Кодексу), може бути також визначена за вибором позивача.

Положеннястатті 28 ЦПК Українине можуть бути застосовані при визначені підсудності позову про позбавлення батьківських прав, отже не можуть бути застосовані і, зокрема, положення частини 16статті 28 ЦПК України, можливість вибору позивача до якого суду звернутися з позовом про позбавлення батьківських прав, - відсутня, оскільки підсудність такої справи визначена законом.

Таким чином, з аналізу зазначених статей вбачається, що справи про позбавлення батьківських прав розглядаються за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача, згідно ізстаттею 27 ЦПК України.

Поєднання в одному провадженні двох позовних вимог (про позбавлення батьківських прав та зміну способу стягнення аліментів) не суперечить положенням процесуального закону, отже, не впливає на правильність визначеної судом територіальної юрисдикції (підсудності) такої справи і узгоджується з положеннями частини 3статті 166 Сімейного кодексу Українивідповідно до якої при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. Тобто позовна вимога про стягнення аліментів на дитину, яка поєднується із позовною вимогою про позбавлення батьківських прав, є похідною від останньої.

Таким чином, в даному випадку, підсудність справи має визначатись згідно з ч.1ст.27 ЦПК Україниза реєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання відповідача.

Згідно п.1 ч.1ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Статтею 376ЦПК України передбачені підстави для скасування судового рішення повністю або частково, зокрема п.1 ч.3 даної статті передбачено, що якщо справу розглянуто неповноважним складом суду, то вказане порушення норм процесуального права є обов`язковою підставою для скасування судового рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення.

Відповідно до ч.1 ст.378 Кодексу судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

За змістом пункту 1 статті 6 Конвенції 1950 року кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до підсудності якого вона віднесена процесуальним законом (стаття 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Згідно з вимогами ч.3ст.31 ЦПК Українипередача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої п.1 ч.1ст.31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше пяти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скаргине пізніше пяти днів після залишення її без задоволення.

Зважаючи на те, що позивач звернулася до суду з вимогою про позбавлення батьківських прав, місце проживання сторін у справі зареєстровано на території Герцаївського районного суду Чернівецької області, а тому суд приходить до висновку, що дана позовна заява не підсудна Шевченківському районному суду м.Чернівці,

Керуючись ст.ст. 27, 31, 187, 353,354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Орган опіки та піклування Герцаївської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про зміну способу стягнення аліментів та позбавлення батьківських прав передати на розгляд за підсудністю до Герцаївського районного суду Чернівецької області.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Одовічен Я.В.

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118918001
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —727/4551/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Одовічен Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні