Рішення
від 09.05.2024 по справі 131/570/24
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/570/24

Провадження № 2/131/146/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.05.2024 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Коваля А.М.,

за участю секретаря судового засідання Чех Л.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Дашівської селищної ради Гайсинського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеним позовом, в якому вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його рідний брат ОСОБА_1 .

Після смерті ОСОБА_1 залишилось спадкове майно, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого в АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_1 заповіту не залишив.

Позивач є єдиним спадкоємцем за законом після смерті брата, інших спадкоємців немає.

Приватний нотаріус Гайсинського районного нотаріального округу Вінницької області Кобилянська О.А. відмовила позивачу у прийнятті заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_1 , так як він пропустив встановлений законом шестимісячний строк звернення з такою заявою.

Вказаний строк позивач вважає, що пропустив з поважної причини, так як на той час хворів та проходив лікування у медичних закладах.

Тому позивач просить суд визначити йому додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Карнаух А.П. не з`явилися, натомість подали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали в повному обсязі, просять їх задовільнити.

Представник відповідача Дашівської селищної ради Гайсинського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, натомість селищний голова ОСОБА_2 подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просить розгляд справи провести у відсутність представника ради, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному підготовчому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні та задоволення позову з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер рідний брат позивача ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8), копією паспорта громадянина України ОСОБА_1 (а.с.4), копією свідоцтва про народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 (а.с.6), копією свідоцтва про народження ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_1 (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_1 відкрилася спадщина на належне йому майно. До спадкового майна ОСОБА_1 належить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , що підтверджується копією витягу про державну реєстрацію прав (а.с.11).

Відповідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За життя ОСОБА_1 заповіту не залишив. Як зазначає позивач, він є єдиним спадкоємцем за законом після смерті брата, інших спадкоємців немає.

Відповідно ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Відповідно до ст. 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Гайсинського районного нотаріального округу Вінницької області Кобилянської О.А. з заявою про прийняття спадщини після смерті брата, однак йому було відмовлено у прийнятті заяви, так як він пропустив встановлений законом шестимісячний строк звернення з такою, що підтверджується відповідним листом приватного нотаріуса від 04 квітня 2024 року за №92/01-16 (а.с.12).

Позивач вказує, що вказаний строк пропустив з поважної причини, оскільки на той час хворів, на підтвердження чого надав довідку КП «Дашівська амбулаторії ЗПСМ» від 19 березня 2024 року (а.с.9), копію епікризу КНП «Вінницька обласна КПЛ ім. Акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради» від 07 березня 2024 року за №29/1880 (а.с.10).

Згідно статті 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Таким чином, враховуючи викладене вище в контексті наведених правових норм, суд вважає, що встановлений законом шестимісячний строк звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини позивач пропустив з поважної причини, якою є те, що він хворів та неодноразово проходив лікування у КНП «Вінницька обласна КПЛ ім. Акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради», тому фактично був позбавлений можливості звернення до нотаріальної контори у строк, передбачений ч. 1 ст. 1270 ЦК України.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень статті 80 ЦПК України докази в їх сукупності, беручи до уваги, що позивач пропустив строк прийняття спадщини, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити та визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, а саме три місяці починаючи з дня набрання рішенням суду законної сили.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними. Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України ст.ст. 258, 259, 265 -268 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Дашівської селищної ради Гайсинського району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовільнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк тривалістю три місяці з дня ухвалення рішення для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в смт. Дашів Іллінецького району Вінницької області.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Дашівська селищна рада Гайсинського району Вінницької області, 22740, смт. Дашів Гайсинського району Вінницької області, вул. Горького, 9, Код ЄДРПОУ: 04326081.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118918479
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —131/570/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Коваль А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні