Ухвала
від 09.05.2024 по справі 475/177/24
ДОМАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Доманівський районний суд Миколаївської області

вул. Центральна, 35 м. смт. Доманівка Вознесенський район Миколаївська область Україна 56400

e-mail: inbox@dm.mk.court.gov.ua

Справа № 475/177/24

Провадження № 2-о/475/9/24

У Х В А Л А

09.05.2024смт. Доманівка

Доманівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді: Єгорової Н.І.,

за участю присяжних: Дудко Н.К., Поповської О.М.,

при секретареві: ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Доманівка , цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа- орган опіки та піклування Доманівської селищної ради Вознесенського району Миколаївської області, особа, щодо якої встановлюється опіка ОСОБА_3 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати матір ОСОБА_3 , 1949р. народження , недієздатною, встановити опіку над нею та призначити його опікуном.

В обґрунтування даної заяви заявник зазначив, що ОСОБА_3 є інвалідом першої А групи інвалідності за загальним захворюванням. Протягом тривалого часу вона проходила лікування у спеціальних закладах у зв"язку з погіршенням її психічного стану. Із-за хвороби ОСОБА_3 має обмежену здатність до орієнтації, спілкування та контролю за своєю поведінкою. Згідно висновку МСЕК вона потребує постійної стороньої допомоги та нагляду, спостереження та лікування у психіатра. Визнання матері недієздатною заявнику необхідно для встановлення над нею опіки.

У судове засідання ОСОБА_2 та його представник ОСОБА_4 не з"явилися, надали суду письмову заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи без їх участі. Просять призначити по справі судово-психіатричну експертизу, на розгляд експертів поставити слідуючи питання:

Чи страждає ОСОБА_3 , 07.05.1949р. психічним захворюванням, якщо так, то яким саме?

Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значення своїх дій та чи може ними керувати?

Представник заінтересованої особи- орган опіки та піклування Доманівської селищної ради у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином був повідомлений.

Дослідивши клопотання, медичну документацію витребувану за клопотанням заявника, суд приходить до наступного висновку.

Згідно ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З наданих суду письмових доказів, а саме-медичних карток, вбачаються достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , а вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, тому суд вважає необхідним призначити по справі судову психіатричну експертизу.

Керуючись ст.ст.298, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканки АДРЕСА_1 .

На вирішення експертів поставити наступні питання:

-чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 психічним захворюванням?

-чи розуміє ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 у силу свого психічного розладу здоров`я значення своїх дій та чи може ними керувати?

-чи може ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 брати участь в судовому засіданні та давати пояснення по справі?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити експертам Миколаївської філії судових експертиз Державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров"я України" за адресою: м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-В.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків за статтями 384, 385 КК України, та роз`яснити, що висновок експерта повинен відповідати вимогам, встановленим статтею 102 ЦПК України.

Направити в розпорядження експертів медичну документацію, а саме- медичну карту стаціонарного хворого №480 Миколаївської обласної психіатричної лікарні №2; медичну карту амбулаторного хворого КНП "Доманівська багатопрофільна лікарня" ДСР; акт огляду медико-соціальної експертної комісії №57/2 Обласного центру Медико-соціальної експертизи Миколаївської обласної ради; медичні карти амбулаторного хворого Доманівської ЦРБ, Обласної офтольмологічної лікарні, та Доманівської лікарні; матеріали цивільної справи за №475/177/24.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали шляхом подачі апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду .

суддя : Н. І. Єгорова

Присяжні: Н.К.Дудко

О.М.Поповська

СудДоманівський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118919081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —475/177/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Доманівський районний суд Миколаївської області

Єгорова Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні