Ухвала
від 09.05.2024 по справі 152/402/24
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 152/402/24

Провадження № 22-ц/801/1295/2024

Категорія: 99

Головуючий у суді 1-ї інстанції Роздорожна А. Г.

Доповідач: Шемета Т. М.

УХВАЛА

09 травня 2024 рокуСправа № 152/402/24м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі судді-доповідача Шемети Т. М.,вирішуючи питанняпро відкриттяапеляційного провадженняу цивільнійсправі заматеріалами заяви ОСОБА_1 заінтересовані особи: Шаргородський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Міністерство оборони України про встановлення факту смерті особи,

за апеляційною скаргою Міністерства оборони України на рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 29 березня 2024 року, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Шаргородського районного суду Вінницької області від 29 березня 2024 року заяву ОСОБА_1 (заінтересовані особи Шаргородський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Міністерство оборони України) про встановлення факту смерті особи задоволено:

- Встановлено факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець с. Клекотина Шаргородського району Вінницької області, військовослужбовець Збройних Сил України, загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 біля м. Бахмут Донецької області Україна під час бойових дій із забезпеченням здійснення заходів національної безпеки та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з збоку збройних сил російської федерації, пов`язаних із захистом Батьківщини.

- Судові витрати віднесені на рахунок держави.

Не погодившись з таким рішенням, Міністерство оборони України 07 травня 2024 року через систему «Електронний суд» подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 29 березня 2024 року та ухвалити нове, яким відмовити у задоволені заяви ОСОБА_1 .

Вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження, суд приходить до висновку про залишення апеляційної скарги без руху з таких підстав.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 356 ЦПК України в апеляційній скарзі мають бути зазначені повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я ) прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб громадян України), номери засобів зв`язку, адреса електронної пошти (за наявності), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно з абзацом 1 частини 6 статті 14 ЦПК України,адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

В поданій апеляційній скарзі, в порушення вимог пункту 2 частини 2 статті 356 ЦПК України, не зазначено усіх необхідних відомостей учасників справи: у заявника ОСОБА_1 не вказано поштового індексу, у заінтересованої особи Шаргородського відділу державної реєстрація актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) не вказано електронної пошти (занаявності) та відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 356 ЦПК України, до апеляційної скарги додаються копії скарги та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи, крім випадків, якщо така скарга та додані матеріали подаються до суду в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання скарги та доданих матеріалів в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

Апеляційна скарга Міністерства оборони України була подана через систему «Електронний суд» та підписана кваліфікованим електронним підписом його представника, проте додано лише докази направлення копії апеляційної скарги з матеріалами на адресу ОСОБА_1 , тоді як доказів надсилання заінтересованій особі Шаргородському відділу державної реєстрація актів цивільного стану у Жмеринському районі Вінницької області Центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) до апеляційної скарги не додано.

Також до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору (пункт 3 частина 4 статті 356 ЦПК України).

Відповідно до частини 2статті 133 ЦПК Українирозмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлюєтьсяЗаконом України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI(із змінами і доповненнями).

Згідно із частиною 1статті 4 ЗУ «Про судовий збір»судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За правилами пункту 4 частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання заяви у справах окремого провадження на ухвалу суду фізичною особою ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 605 гривень 60 копійок.

За правилами підпункту 6 пункту 1 частини другоїстатті 4 Закону України «Про судовий збір»за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору встановлюється в розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Отже Міністерству оборони України за подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанціїслід сплатити 908 гривень 40 копійок (605,60*150%) судового збору, на підтвердження чого надати квитанцію про сплату вказаної суми. Сплату потрібно провести за наступними платіжними реквізитами:

отримувач: ГУК у Він. обл./м. Вінниця/ 22030101

код ЄДРПОУ: 37979858,

Банк: Казначейство України (ЕАП)

МФО: 899998

рахунок № UA478999980313101206080002856.

Відповідно частини 2, частини 6статті 357 ЦПК Українидо апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановленихстаттею 356 цього Кодексу, застосовуються положеннястатті 185 цього Кодексу.

Оскільки апеляційна скарга Міністерства оборони України подана на рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 29 березня 2024 року не відповідає вимогам Цивільного процесуального кодексу України,її слідзалишити безруху дляусунення недоліківапеляційної скарги,а саме:подати апеляційнускаргу вновій редакціїта вказатив ній:наявність електронноїпошти (занаявності) учасників справи та відомості про наявність або відсутність електронного кабінету, повної поштової адреси учасників процесу, надати доказ надсилання іншим учасникам справи апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів, а також надати документ, що підтверджує сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі.

На підставі викладеного, керуючись статтями185,356,357 ЦПК України,

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу Міністерства оборони України на рішення Шаргородського районного суду Вінницької області від 29 березня 2024 року залишити без руху.

Надати строк для усунення недоліків апеляційної скарги протягом семи днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання зазначених вимог у строк, встановлений судом, апеляційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута особі, яка її подала.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Вінницького

апеляційного суду Т. М. Шемета

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118920236
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті

Судовий реєстр по справі —152/402/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні