Рішення
від 09.05.2024 по справі 904/283/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.05.2024р. Справа № 904/283/24

За позовом: Акціонерного товариства «Херсонська теплоелектроцентраль», м. Херсон

До: Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), м. Дніпро

Про: стягнення 421 245,58грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

Без участі представників сторін

СУТЬ СПОРУ :

АТ «Херсонська теплоелектроцентраль» (позивач) звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (відповідач) про стягнення 421 245,58грн. заборгованості з поставлену теплову енергію за договором з власником (користувачем) будівлі про надання послуг з постачання теплової енергії № 48-Т від 05.05.21р.

Ухвалою суду від 01.02.24р. відкрите провадження у справі №904/283/24 за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ГПК України, без призначення судового засідання та виклику сторін - за наявними у ній матеріалами.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (відповідач) проти задоволення позовних вимог заперечує у зв`язку із введенням режиму воєнного стану в Україні та окупацією Херсонщини , де знаходяться будівлі , до яких надавалися послуги за договором . Крім того, вказує на те, що спірна сума заборгованості не була зареєстрована в органах Державної казначейської служби України, як бюджетне зобов`язання, з причин відсутності будь-яких договірних відносин.

АТ «Херсонська теплоелектроцентраль» (позивач) у відповіді на відзив вказав на те, що обов`язком споживачів теплової енергії є своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії. Позивач зазначає, що з урахуванням вимог ЗУ «Про публічні закупівлі», сторонами укладено договір з власником (користувачем) будівлі про надання послуг з постачання теплової енергії № 48-Т від 05.05.21р зі строком дії до 01.01.2021. відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг. В той же час, відповідач в період з січня по березень 2022р. та в грудні 2022р. отримав теплову енергію без договору на суму 421 245,58грн. В подальшому, 16.08.23р. сторонами був укладений договір №39-Т/1 про надання послуг з постачання теплової енергії, що свідчить про намір відповідача отримувати послуги.

Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (відповідач) у запереченнях на відповідь на відзив вказав, що приміщення, які йому належать, не використовувались в період з 01.03.22р. по 11.11.22р. у зв`язку з перебуванням м.Херсон в окупації та встановленням дистанційного режиму роботи, що виключає знаходження державних службовців в будівлі.

Крім того, відповідачем заявлено клопотання про розгляд справи в порядку загального провадження, яке обґрунтоване ціною позову та значенням справи для сторін. Приписами ст.247 ГПК України встановлено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2)значення справи для сторін; 3)обраний позивачем спосіб захисту; 4)категорію та складність справи; 5)обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6)кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8)думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. Аналізуючи приписи ст. 247 ГПК України, слід зауважити, що на момент відкриття провадження по справі, судом було враховано всі обов`язкові умови п. 1 8 ч. 3 ст. 247 ГПК України з урахуванням наданих матеріалів справи. Враховуючи те, що позивачем не надано суду належних доказів в обґрунтування своєї заяви про необхідність переходу від спрощеного порядку розгляду справи до розгляду справи за правилами загального позовного провадження, клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження не підлягає задоволенню, як не обґрунтоване.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :

05.05.21р. між АТ «Херсонська теплоелектроцентраль» (виконавець) та Південним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Одеса) (споживач) укладено договір з власником (користувачем) будівлі про надання послуги з постачання теплової енергії №48-Т. За умовами вказаного договору виконавець зобов`язався надавати споживачеві послугу з постачання теплової енергії для потреб опалення/на індивідуальний тепловий пункт для потреб опалення відповідної якості та в обсязі відповідно до теплового навантаження, а споживач зобов`язався своєчасно та в повному обсязі оплачувати надану послугу в строки і на умовах, що визначені цим договором. Найменування послуги: ДК 021:2015 код 09320000-8 Пара, гаряча вода та пов`язана продукція (Послуги з постачання теплової енергії) в кількості 242 Гкал.(п.1, п.1.1) Ціною (вартістю) послуги є встановлений відповідно до законодавства тариф на теплову енергію, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Станом на дату укладення цього договору тариф на послугу становить 2 002,46 грн. за 1 Гкал. з ПДВ. Ціна договору встановлюється у національній валюті України та становить 484 595,32грн., у тому числі ПДВ 80 765,89грн. (п.п.22. 22.1)

Згідно з п.п. 40, 41 договору він набирає чинності з моменту укладення і діє до 31.12.21р. Сторони, керуючись частиною 3 ст. 631 Цивільного кодексу України, домовились, що всі умови цього договору розповсюджують свою дію на відносини, які виникли між сторонами з 01.01.21р. Дія цього договору може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної у договорі, укладеному в поточному році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем у відповідності до пункту 41 договору не було здійснено будь-яких заходів на продовження дії договору, але оскільки продовжувався опалювальний сезон 2021/2022 р.р., позивачем було продовжено постачання теплової енергії до кінця опалювального сезону.

Частиною першою та пунктами 1, 4 частини другою статті 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, зокрема, з договорів та інших правочинів.

Відповідно до статті 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати: безпосередньо із закону або іншого нормативно-правового акта, що регулює господарську діяльність; з акту управління господарською діяльністю; з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать; внаслідок заподіяння шкоди суб`єкту або суб`єктом господарювання, придбання або збереження майна суб`єкта або суб`єктом господарювання за рахунок іншої особи без достатніх на те підстав; у результаті створення об`єктів інтелектуальної власності та інших дій суб`єктів, а також внаслідок подій, з якими закон пов`язує настання правових наслідків у сфері господарювання.

Відповідно до частин першої, другої та третьої статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII одиниця виміру обсягу спожитої споживачем теплової енергії визначається правилами надання відповідної комунальної послуги, що затверджуються уповноваженим законом органом. Виконавець послуги з постачання теплової енергії повинен забезпечити постачання теплоносія безперервно, з гарантованим рівнем безпеки, обсягу, температури та величини тиску. Параметри якості теплової енергії повинні відповідати нормативним документам у сфері стандартизації. Постачання теплової енергії для потреб опалення здійснюється в опалювальний період.

Згідно із частиною п`ятою статті 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII ціною послуги з постачання теплової енергії є тариф на теплову енергію для споживача, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Органи, уповноважені законом встановлювати порядки (методики) формування тарифів на транспортування, постачання теплової енергії, визначають особливості врахування в тарифах на теплову енергію для споживача витрат на утримання та обслуговування теплових пунктів (індивідуальних та центральних) з метою недопущення подвійної компенсації споживачами таких витрат.

Відповідно до статті 24 Закону України «Про теплопостачання» від 02.06.2005 № 2633-IV основними обов`язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Згідно із пунктом 20 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 № 1198 облік обсягу споживання теплової енергії і параметрів теплоносія ведеться на межі балансової належності теплових мереж теплопостачальної організації та споживача або за домовленістю сторін в іншому місці. У разі відсутності, пошкодження та/або неправильної роботи приладів комерційного обліку оплата здійснюється відповідно до визначених у договорі навантажень з урахуванням середньомісячної фактичної температури теплоносія в теплових мережах теплопостачальної організації, середньомісячної температури зовнішнього повітря та кількості годин (діб) роботи тепловикористального обладнання в розрахунковому періоді.

Відповідно до пункту 23 Правил користування тепловою енергією, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.10.2007 № 1198 у разі коли обсяг постачання теплової енергії на межі продажу менший, ніж зазначений в договорі, теплопостачальна організація повинна зменшити плату шляхом проведення перерахунку за фактично спожиту теплову енергію відповідно до договору. У разі відхилення параметрів теплоносія в бік зменшення від затвердженого температурного графіка, передбаченого договором, споживачеві проводиться відповідний перерахунок.

Відповідно до частини першої статті 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Згідно із частиною другою статті 1213 ЦК України у разі неможливості повернути в натурі потерпілому безпідставно набуте майно відшкодовується його вартість, яка визначається на момент розгляду судом справи про повернення майна.

Як зазначає позивач, в період з період з 01.01.22р. по 31.12.22р. ним здійснювалось постачання теплової енергії до будівель та приміщень, що є у користуванні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), які розташовані у місті Херсоні, а саме за адресами: вул. Перекопська, 166, опалювальна площа 334,9 кв.м.; вул. Перекопська, 166, опалювальна площа 209,9кв.м.; вул. Університетська, 126, опалювальна площа 237,4 кв.м.; вул. Потьомкінська, 42/14, опалювальна площа 643,8 кв.м.; вул. Миру, 37, опалювальна площа 84,7 кв.м; вул. Б.Мозолевського, 2, опалювальна площа 252,3 кв.м. На час звернення з позовом за відповідачем обліковується заборгованість за спожиту теплову енергію за період з лютого по березень 2022р., грудень 2022р. у розмірі 421 245,58грн, що підтверджується відповідними актами за об`єктами, що належать позивачу.

Як вбачається з розрахунку спожитої теплової енергії , відповідачем отримано за об`єктами відповідача, а саме: вул. Перекопська, 166, опалювальна площа 334,9 кв.м.: січень 2022 - 1,41 Гкал. вартістю 4985,78 грн.; лютий 2022 - 5,37 Гкал. вартістю 18988,40 грн.; березень 2022- 4,55 Гкал. вартістю 16088,87 грн.; грудень 2022 - 6,20 Гкал. вартістю 21923,30 грн. Загальна вартість спожитої теплової енергії складає 61 986,35грн. ; вул. Перекопська, 166, опалювальна площа 209,9 кв.м.: січень 2022 - 0,84 Гкал. вартістю 2970,25 грн.; лютий 2022 - 3,37 Гкал. вартістю 11 916,37грн.; березень 2022 - 2,85 Гкал. вартістю 10 077,65грн.; грудень 2022 - 3,89 Гкал. вартістю 13 755,11грн. Загальна вартість спожитої теплової енергії складає 38 719,38грн.; вул. Університетська, 126, опалювальна площа 237,4 кв.м. та вул. Потьомкінська, 42/14, опалювальна площа 643,8 кв.м: січень 2022 - 24,97 Гкал. вартістю 88294,32 грн.; лютий 2022 - 20,79 Гкал. вартість 73513,78 грн.; березень 2022 - 24,62 Гкал. вартість 87056,71грн.; грудень 2022 - 3,64 Гкал. вартість 12 871,10 грн. Загальна вартість спожитої теплової енергії складає 261 735,91грн.; вул. Миру, 37, опалювальна площа 84,7 кв.м: січень 2022 - 0,72 Гкал. вартістю 2545,93 грн.; лютий 2022 - 1,19 Гкал. вартістю 4207,86 грн.; березень 2022 - 1,19 Гкал. вартістю 4207,86 грн.; грудень 2022 - 1,28 Гкал. вартістю 4526,10грн. Загальна вартість спожитої теплової енергії складає 154 87,75 грн.; вул. Б.Мозолевського, 2, опалювальна площа 252,3 кв.м.: січень 2022 - 2,31 Гкал. вартість 8168,19 грн.; лютий 2022 - 3,16 Гкал. вартість11 173,81грн.; березень 2022 - 3,69 Гкал. вартість 13 047,90грн.; грудень 2022 - 3,09 Гкал. вартістю 10926,29 грн. Загальна вартість спожитої теплової енергії складає 43 316,19 грн.

Таким чином, відповідач отримував теплову енергію без договору в період лютий - березень 2022р., грудень 2022р. на загальну суму 421 245,58грн. Доказів оплати відповідачем спожитої теплової енергії суду не надано. Заперечення відповідача суд оцінює критично , оскільки вони не спростовують факту надання позивачем послуг відповідно до умов договору та вимог вищенаведених нормативних документів. На підставі викладеного суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 233, 238, 240, 241, 247-252 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2.Стягнути з відповідача Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (49027, м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, буд. 21А, код ЄДРПОУ 43315529) на користь позивача Акціонерного товариства «Херсонська теплоелектроцентраль» (73036, м. Херсон, Бериславське шосе, 1, код ЄДРПОУ 00131771): 421 245,58грн. заборгованості та 5 054,95грн. - витрат на сплату судового збору. Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України рішення складено та підписано без його проголошення 09.05.24р.

Відповідно до вимог ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно до вимог ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення . Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду , зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення .

Відповідно до вимог ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя Васильєв О.Ю.

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118921083
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/283/24

Рішення від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні