Ухвала
від 09.05.2024 по справі 907/442/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"09" травня 2024 р. м. УжгородСправа № 907/442/24

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали позовної заяви,

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ФАРМ СІМ`Я", код ЄДРПОУ - 42634918, 90400, Закарпатська область, м. Хуст, вул. Керамічна, буд. 40,

до відповідача: Комунальної установи управління спільною власністю територіальних громад Закарпатської обласної ради, код ЄДРПОУ - 33165909, 88000, Закарпатська обл., Ужгородський р-н, місто Ужгород, вул. Гойди Юрія, будинок 8

про визнання протиправним і скасування рішення

в с т а н о в и в:

ТОВ "ФАРМ СІМ`Я", код ЄДРПОУ - 42634918, звернулось до Господарського суду Закарпатської області з позовними вимогами до Комунальної установи управління спільною власністю територіальних громад Закарпатської обласної ради, код ЄДРПОУ - 33165909, про визнання протиправним і скасування рішення відповідача про відмову у затвердженні протоколу про результати електронного аукціону №LLE001-UA-20240410-25814 від 15.04.2024 стосовно лота - "нежитлові приміщення загальною площею 31.6 кв. м. за адресою: Закарпатська область, м. Мукачево, вул. І. Франка, 41; про зобов`язання відповідача затвердити протокол від 15.04.2024 про визначення переможцем електронного аукціону №LLE001-UA-20240410-25814 ТОВ "ФАРМ СІМ`Я", код ЄДРПОУ - 42634918.

Розглянувши дану позовну заяву, судом встановлено наступне.

Першочергово, судом встановлено, що позивачем не сплачено судовий збір за подання позовної заяви.

Відповідно до ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно положень ст. 4 ЗУ "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1 - го розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень ЗУ "Про Державний бюджет України на 2024 рік" встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 3028.00 грн.

Позивачем заявлено позовну заяву з двома немайновими вимогами, відтак йому, для усунення недоліків позовної заяви, слід заплатити судовий збір за подання позовної заяви у розмірі 6056.00 грн. за реквізитами, вказаними на сайті Господарського суду Закарпатської області.

Згідно положень ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Судом встановлено, що всупереч вимогам п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивачем не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. Відтак, позивачу, для усунення недоліків позовної заяви, слід надати суду редаговану версію позовної заяви із зазначенням розміру попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи разом із доказами її направлення відповідачу та, у випадку необхідності, третій особі.

Також, суд зазначає, що позивач у прохальній частині позовної заяви просить суд витребувати у відповідача рішення про відмову у затвердженні протоколу про результати електронного аукціону №LLE001-UA-20240410-25814 від 15.04.2024 стосовно лота - "нежитлові приміщення загальною площею 31.6 кв. м. за адресою: Закарпатська область, м. Мукачево, вул. І. Франка, 41".

Частиною 4 ст. 164 ГПК України передбачено, що до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Згідно положень ч. 1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане позивачем разом з поданням позовної заяви.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Суд зазначає, що позивачу слід подати суду окреме клопотання про витребування рішення про відмову у затвердженні протоколу про результати електронного аукціону №LLE001-UA-20240410-25814 від 15.04.2024 стосовно лота - "нежитлові приміщення загальною площею 31.6 кв. м. (позиції на план-схемі №30-32) за адресою: Закарпатська область, м. Мукачево, вул. І. Франка, 41", з дотриманням вимог, передбачених ст. 81 ГПК України.

Також суд вказує, що позивачем у реквізитах позовної заяви зазначає про те, що третьою особою без самостійних вимог у даній справі є - ТОВ "ЛЕКСФАРМ", код ЄДРПОУ - 40730641. Першочергово, суд звертає увагу позивача, що за результатами пошуку даної юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, останню не знайдено за пошуком із застосуванням пошуку по коду ЄДРПОУ "40730641". Суд зазначає, що вірним кодом ЄДРПОУ відповідача ТОВ "ЛЕКСФАРМ" є "40750641".

Згідно положень ч. 1 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відтак, позивачу, для усунення недоліків позовної заяви, слід надати суду окрему заяву (клопотання) про залучення ТОВ "ЛЕКСФАРМ" , код ЄДРПОУ - 40750641" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача або відповідача, в якій слід зазначити на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі.

Таким чином, суд висновує, що позивачу, для усунення недоліків позовної заяви, слід надати суду: 1) докази сплати судового збору за подання позовної заяви у розмірі 6056.00 грн. за реквізитами, вказаними на сайті Господарського суду Закарпатської області; 2) редаговану версію позовної заяви із зазначенням розміру попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи разом із доказами її направлення відповідачу та, у випадку необхідності, третій особі; 3) окреме обгрунтоване клопотання про витребування рішення про відмову у затвердженні протоколу про результати електронного аукціону №LLE001-UA-20240410-25814 від 15.04.2024 стосовно лота - "нежитлові приміщення загальною площею 31.6 кв. м. (позиції на план-схемі №30-32) за адресою: Закарпатська область, м. Мукачево, вул. І. Франка, 41, з дотриманням вимог, передбачених ст. 81 ГПК України; 4) окрему заяву (клопотання) про залучення ТОВ "ЛЕКСФАРМ" , код ЄДРПОУ - 40750641" в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача або відповідача, в якій слід зазначити на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі.

Частиною 1 ст. 174 ГПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити) (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Відповідно до положень ч. ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 ГПК України. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви (вх. №02.3.1-05/468/24 від 08.05.2024 року) - без руху.

Керуючись ст. ст. 174, 234 ГПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ФАРМ СІМ`Я", код ЄДРПОУ - 42634918, 90400, Закарпатська область, м. Хуст, вул. Керамічна, буд. 40, (вх. №02.3.1-05/468/24 від 08.05.2024 року) - залишити без руху.

2. Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до Господарського суду Закарпатської області зазначених в мотивувальній частині даної ухвали доказів у строк не пізніше п`яти днів з дня вручення йому ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Позивачу Товариству з обмеженою відповідальністю "ФАРМ СІМ`Я", код ЄДРПОУ - 42634918, надати суду докази сплати судового збору у розмірі 6056.00 грн. за реквізитами, вказаними на сайті Господарського суду Закарпатської області.

Роз`яснити позивачу, що:

- в разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

- в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Копію ухвали надіслати позивачу до його електронного кабінету.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя П.Д. Пригуза

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено10.05.2024
Номер документу118921255
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб'єктів господарювання та їхніх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності

Судовий реєстр по справі —907/442/24

Ухвала від 17.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

Ухвала від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Пригуза П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні