Ухвала
від 09.05.2024 по справі 307/1191/24
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/1191/24

Провадження № 2-о/307/30/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 травня 2024 року м.Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі головуючого судді Бобрушко В.І., присяжних Медвідь М.М., Бойко І.В., при секретарі Она О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Тячів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , де заінтересована особа орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Тячівської міської ради Закарпатської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою, де заінтересована особа орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Тячівської міської ради Закарпатської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. В заяві зазначила, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю другої групи, у зв`язку з психічним захворюванням, має розумову відсталість ІІІ ступеня. Через психічне захворювання ОСОБА_2 не орієнтується в часі просторі, не пізнає людей, у зв`язку з чим потребує сторонньої допомоги. На даний час догляд за нею здійснює вона.

Просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку АДРЕСА_1 , встановити над нею опіку та призначити їй опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_3 в судовому засіданні заявили клопотання про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки та мешканки АДРЕСА_1 .

Розглянувши заявлене клопотання, дослідивши матеріали справи, заслухавши інших учасників справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст.105 цього Кодексу призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити, зокрема психічний стан особи.

Враховуючи те, що у справі наявні достатні дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , а для вирішення питання про її психічний стан необхідні спеціальні знання в галузі медицини, і заявник звернувся з клопотанням про призначення судово-психіатричної експертизи, суд вважає, що у справі необхідно призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи, що, відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 цього Кодексу, зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки, для проведення даної експертизи необхідний тривалий строк, який перевищує процесуальний строк розгляду справи, то провадження у справі необхідно зупинити.

Керуючись ст.ст.105,252,253,258-261,298ЦПК України,суд

П О С Т А Н О В И В :

Призначити в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , де заінтересована особа орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Тячівської міської ради Закарпатської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручити експертам Закарпатській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (90202, м. Берегово, вул. Мужайська, 41), попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

На вирішення амбулаторної судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженка с.Руське Поле,Тячівського району,Закарпатської області, психічним захворюванням? Якщо так, то чи є цей розлад хронічним і стійким?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Руське Поле, Тячівського району, Закарпатської області, значення своїх дій та чи може керувати ними ?

3.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженка с.РуськеПоле,Тячівського району,Закарпатської області, постійної опіки та сторонньої допомоги?

4. Чи має ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с. Руське Поле, Тячівського району, Закарпатської області, за своїм психічним станом, фактичну можливість з`явитися в судове засідання, брати в ньому участь та особисто давати пояснення в суді по суті справи?

Комунальному некомерційному підприємству «Тячівська консультативна полікнініка» Тячівської міської ради Закарпатської області надіслати Закарпатській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я» (90202, м. Берегово, вул. Мужайська, 41), матеріали медичної документації, медичну картку, історію хвороби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Руське Поле, Тячівського району, Закарпатської області яка знаходиться на диспансерному обліку у лікаря-психіатра зазначеного лікувального закладу.

На час проведення експертизи провадження в справі зупинити.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення судом та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду складено 9 травня 2024 року.

Головуючий: В.І. Бобрушко

Присяжні: М.М.Медвідь

І.В.Бойко

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118922682
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —307/1191/24

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 09.05.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні