Рішення
від 08.05.2024 по справі 309/1955/24
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/1955/24

Провадження № 2/309/472/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 травня 2024 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі: головуючого-судді Орос Я.В.

за участю секретаря : Гаклик Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду, цивільну справу за позовом: ОСОБА_1 до Хустської міської ради, треті особи без самостійних вимог ОСОБА_2 , державний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Турчин Ванда Федорівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Хустської міської ради, треті особи без самостійних вимог ОСОБА_2 , державний нотаріус Хустського районного нотаріального округу Турчин Ванда Федорівна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом.

Позовні вимоги мотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла громадянка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка проживала за адресою: АДРЕСА_1 . Померла ОСОБА_3 своєї сім`ї не створювала, чоловіка та дітей в неї не було, а тому прийняла проживати до себе в будинок дочку позивача ОСОБА_2 з сім`єю.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, яка ніким не прийнята у відповідний строк. Спадкове майно складається із житлового будинку, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який на підставі свідоцтва про право власності від 22.02.2008 року належав в цілій частині померлій ОСОБА_3 .

На день смерті з ОСОБА_3 проживали: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , діти від першого шлюбу: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Після смерті ОСОБА_3 дочка позивача ОСОБА_2 продовжує проживати в будинку померлої. В березні 2024 року ОСОБА_2 знайшла в будинку, де проживала до смерті ОСОБА_3 складений заповіт від 24.04.2007 року, яким ОСОБА_3 заповіла все належне їй майно на день смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 . Про існування складеного ОСОБА_3 заповіту позивач не знав, поки його не знайшла дочка ОСОБА_2 .

При житті ОСОБА_3 повідомляла позивачу, що оскільки він доглядає за нею, а тому вона після її смерті належний їй будинок, за адресою АДРЕСА_1 залишить ОСОБА_1 , але про те, що вона склала заповіт на його користь позивач не знав.

Після виявлення заповіту, в березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до державного нотаріуса Хустського нотаріального округу Турчин Ванди Федорівни для подання заяви про вступ у спадщину за заповітом, але нотаріус усно повідомила його, що оскільки він на день смерті не проживав з померлою ОСОБА_3 , а з часу її смерті минуло більше 6 - місяців, тому необхідно в судовому порядку встановити додатковий строк для подання заяви про вступ у спадщину за заповітом.

Таким чином, через необізнаність про наявність заповіту складеного ОСОБА_3 позивач змушений звернути до суду з заявою про надання додаткового строку для прийняття спадщини.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явився. Від представника позивача адвоката Стець М.І. надійшла заява про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують повністю та просять їх задовольнити.

Представник відповідача Хустської міської ради в судове засідання не з`явився. Представником за довіреністю Сабадош М. подано заяву про розгляд справи у відсутності представника міської ради, позовні вимоги визнає та проти задоволення позову не заперечує.

Третя особа без самостійних вимог ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, щодо задоволення позовних вимог не заперечує.

Державний нотаріус Турчин В.Ф. в судове засідання не з`явилась, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

Відповідно до ч.3 ст. 223, ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з подачею позивачем та відповідачем заяв про розгляд справи без їхньої участі, суд вважає за можливе провести розгляд справи по суті, без проведення фіксування судового засідання технічними засобами.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Як роз`яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24 постанови від 12 червня 2009 року № 2 «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Оскільки під час розгляду справи представник відповідача визнав позов у повному обсязі і таке визнання не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову у повному обсязі.

Питання стягнення судових витрат у справі позивач не ставить.

Керуючись ст. 10, 12, 81, 211, 223, 247, 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 1272, 1274 ЦК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задоволити .

Визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_8 р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 мешканцю АДРЕСА_2 додатковий строк терміном у два місяці з дня набрання рішенням законної сили, для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_9 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а для осіб, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, в цей же строк з дня його отримання.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду виготовлено 09.05.2024року.

Суддя Хустського

районного суду: Орос Я.В.

Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118922788
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —309/1955/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні