Ухвала
від 01.05.2024 по справі 335/2697/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2697/24 2/335/1616/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 травня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя Воробйов А.В., розглянувши матеріали позовної заяви Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району до ОСОБА_1 , третя особа КЗ « Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради про звільнення від повноважень опікуна,-

В С Т А Н О В И В :

11.03.2024 року до Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя надійшла позовна заява Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району до ОСОБА_1 , третя особа КЗ « Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради про звільнення від повноважень опікуна,яка не може бути прийнята до розгляду Орджонікідзевським районним судом м.Запоріжжя та підлягає направленню за підсудністю з наступних підстав.

Територіальна підсудність справи певному суду визначається по суб`єкту, по місцю, по правовідносинам. Є два види визначення підсудності: а) однозначно визначена законом підсудність, б) альтернативна підсудність.

Питання про територіальну підсудність даного позову суд вирішує, враховуючи правила про підсудність, визначені в статтях 27 (загальна підсудність за місцезнаходженням відповідача), 28 (альтернативна підсудність за вибором позивача), 29 (підсудність справ за участю громадян України, якщо обидві сторони проживають за її межами), 30 (виключна підсудність)ЦПК України.

Позивач звернувся до суду з позовною заявою, щодо про звільнення від повноважень опікуна, тобто дана вимога передбачає загальну підсудність.

Згідно даних паспорта громадянина України, серії НОМЕР_1 , місце реєстрації відповідача ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 .

Згідно відповіді Управління жержавної реєстрації фізичних осіб Департаменту реєстраційних послуг ЗМР від 13. 03.2024 року №04-07/1563 за відомостями департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради інформація про реєстрацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в реєстрі територіальної громади м.Запоріжжя відсутня.

Згідно відповіді Міністерства соціальної політики України від 23.04.2024 року відповідач ОСОБА_1 зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 ., фактично проживає як ВПО АДРЕСА_2 .

Згідно відповіді Державної міграційної служби України від 30.04.2024 року, за наявною в ДМС інформацією місце проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , станом на 15.09.2021 року значиться за адресою, АДРЕСА_1 , що територіально не відноситься до Вознесенівського району м.Запоріжжя.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК Українипозови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Таким чином підсудність щодо фізичної особи встановлюється за зареєстрованим місцем проживання чи перебування фізичної особи відповідно дост. 3 Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір проживання в Україні, а щодо юридичної особи визначається за її місцем знаходження відповідно доЗакону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

Відповідно до Розпорядження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ 02.09.2014№ 2710/38-14 „Провизначення територіальноїпідсудності справвизначено територіальнупідсудність: цивільних справ, справ про адміністративні правопорушення, підсудних місцевим загальним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції, адміністративних справ, підсудних місцевим загальним судам як адміністративним судам, апеляційним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції; кримінальних проваджень, підсудних місцевим (районним, міським, районним у містах, міськрайонним) судам, апеляційним судам, розташованим у районі проведення антитерористичної операції, для забезпечення розгляду такими місцевими загальними та апеляційними судами зокрема Кіровського районного суду м. Макіївки за Краматорський міський судом Донецької області.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 15 березня 2022 року №8/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (Краматорський міський суд Донецької області)» територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області визначено Індустріальному районному суду міста Дніпропетровська.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 25.07.2023 року №747/0/15-23 змінено із 7 серпня 2023 року територіальну підсудність судових справ Краматорського міського суду Донецької області шляхом її передачі до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК Україниякщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення апеляційним судом з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст.378 ч.1 ЦПК України).

Положеннямистатті 31 ЦПК Українивстановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно дост. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин вважаю, що дана справа не підсудна Орджонікідзевському районному суду м.Запоріжжя та її необхідно передати за підсудністю до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.31-32,187,260-261,316,353-354 ЦПК України,суддя,-

П О С Т А Н О В И В:

Цивільну справу №335/2697/24, провадження №2/335/1616/2024 за позовом Органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Вознесенівському району до ОСОБА_1 , третя особа КЗ « Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради про звільнення від повноважень опікуна передати за підсудністю до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області (52005, Дніпровська область, смт.Слобожанське,вул.Героїв України, будинок, 7).

Передачу справи на розгляд до Дніпропетровського районногосуду Дніпропетровськоїобластіздійснити на підставі даної ухвали не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення(виклику)учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала складена 01.05.2024 року.

Суддя А.В.Воробйов

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118923120
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —335/2697/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні