Рішення
від 09.05.2024 по справі 684/88/24
ЛЕТИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія Справа №684/88/24

Провадження №2-о-678-16/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року селище Летичів

Летичівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого-судді Цибульського Д.В.,

присяжних: Швець С.А., Жульової О.М.,

при секретарі судового засідання Іськовій Т.Л.,

з участю: заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_3 адвоката Куцоконя В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Летичів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

28.02.2024 року до суду на підставі розпорядження голови Старосинявського районного суду Хмельницької області Галиш І.Б. від 22.02.2024 року надійшла заява ОСОБА_1 від 22.02.2024 року, заінтересовані особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Орган опіки та піклування Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, в якій заявник просить: визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстровану та проживаючу за адресою АДРЕСА_1 , недієздатною; встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованою та проживаючою за адресою АДРЕСА_1 , опіку та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , її опікуном.

В обґрунтування своїх вимог заявник посилається на те, що його дочка ОСОБА_3 у 2010 році захворіла на психічну хворобу - параноїдальну шизофренію, неодноразово лікувалась в Хмельницькій обласній психіатричній лікарні №1 (на даний час КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги» Хмельницької обласної ради). Згідно висновку Хмельницької міжрайонної психоневрологічної МСЕК від 06.11.2012 року ОСОБА_3 визнана інвалідом ІІ групи довічно, з 2011 року перебуває на обліку у лікаря-психіатра КНП «Старосинявська багатопрофільна лікарня», за висновком ЛКК КНП «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров`я» від 22.01.2024 року вона потребує постійного стороннього догляду. За своїм станом вона не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, не відрізняє кордони між своїми думками та дійсністю. ОСОБА_3 своєї власної сім`ї немає, одруженою ніколи не була, своїх дітей також немає. Після того як його дочка ОСОБА_3 захворіла, нею опікувався він та його дружина ОСОБА_4 , однак на даний час вони не можуть цього робити за станом здоров`я, так як у нього рак, а у його дружини наслідки перелому хребта, остеопороз всього кістяка. В зв`язку з цим з січня місяця 2023 року його дочка ОСОБА_3 проживає в сім`ї його старшого сина ОСОБА_5 , який працює в Закарпатській області, керує будівництвом перезавантажувального залізнично-автомобільного терміналу, тобто на об`єкті критичної інфраструктури та його дружина ОСОБА_6 є інвалідом ІІІ групи. Фактично догляд за дочкою ОСОБА_3 здійснює син ОСОБА_5 , а саме ОСОБА_2 , який є племінником ОСОБА_3 та його (заявника ОСОБА_1 ) онукою. Таким чином, з врахуванням цих обставин настала потреба у встановленні опіки над ОСОБА_3 та призначення їй опікуна для захисту її прав, пов`язаних з пенсійним та соціальним забезпеченням, лікуванням, інших майнових та немайнових прав, тобто особи, юридично відповідальної за її подальше життя. ОСОБА_2 бажає бути опікуном ОСОБА_3 та у них добрі, доброзичливі та приязні стосунки один до одного. ОСОБА_2 є дієздатним, психічних та наркологічних захворювань не має, за станом здоров`я може та бажає здійснювати обов`язки опікуна, до кримінальної відповідальності не притягувався, передбачених законом перешкод у призначенні його опікуном над ОСОБА_3 немає. Він має можливість дбати про неї, створювати необхідні побутові умови, забезпечувати її доглядом та лікуванням. Вони разом проживають в одному будинку за однією адресою, а тому він бажає, може виконувати та на даний час вже виконує обов`язки опікуна по відношенню до ОСОБА_3

28.02.2024 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області дану заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження, з викликом учасників справи.

21.03.2024 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області було задоволено клопотання заявника ОСОБА_1 , та призначено по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 , проведення якої доручено експерту (експертам) Хмельницької філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», та зупинено провадження в справі.

09.04.2024 року ухвалою Летичівського районного суду Хмельницької області, було поновлено провадження у справі у зв`язку з надходженням до суду висновку судово-психіатричної експертизи.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 , заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просить суд їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 заявлені вимоги заявника ОСОБА_1 підтримує в повному обсязі та просить суд їх задовольнити, оскільки він може та бажає бути опікуном ОСОБА_3 , забезпечувати та доглядати її у повсякденному житі.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_3 адвокат Куцоконь В.В., просить суд задовольнити вимоги заявника ОСОБА_1 , з метою захисту законних права та інтересів ОСОБА_3 .

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування - Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області у судове засідання не з`явився, від представника ОСОБА_7 до суду надійшла письмова заява від 06.03.2024 року в якій останній просить проводити розгляд справи без його участі, просить приєднати до матеріалів справи подання про призначення ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 у разі визнання її судом недієздатною.

Суд, заслухавши думку та пояснення учасників процесу, повно та всебічно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши та дослідивши письмові докази у справі, які мають значення для її розгляду, приходить до висновку що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно дост.39 ЦК України, фізична особа може бутивизнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільно-процесуальним кодексом України.

Згідно з ч.1 ст.60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст.63 ЦК України, опікуна призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

Опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю.

Опікун призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Відповідно до ч.4 ст.293 ЦПК України, у випадку, встановленого п.1 ч.2 цієї статті, розгляд справ проводиться судом у складі одного судді і двох присяжних.

Судом встановлено, що паспортом громадянина України серії НОМЕР_3 виданого Хмельницьким МУ УМВС України в Хмельницькій області 08.10.1996 року, підтверджується особа заявника - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Паспортом громадянина України серії НОМЕР_5 виданого Хмельницьким МУ УМВС України в Хмельницькій області 10.07.1999 року, підтверджується особа заінтересованої особи - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Паспортом громадянина України документ № НОМЕР_6 , орган, що видав 8029, дата видачі 12.04.2023 року, підтверджується особа заінтересованої особи - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідно до витягів з реєстру Старосинявської територіальної громади Хмельницького району Хмельницької області від 19.01.2024 року та від 24.01.2024 року встановлено, що заінтересовані особи ОСОБА_3 та ОСОБА_2 зареєстровані та проживають за однією адресою АДРЕСА_1 .

Згідно свідоцтвапро народженнясерії НОМЕР_7 виданого повторно31.01.2024року Летичівським відділом державноїреєстрації актівцивільного стану уХмельницькому районі Хмельницької областіЦентрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), встановлено що ОСОБА_3 народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в м.Хмельницький, Хмельницької області, про що 05.08.1983 року складено відповідний актовий запис №2604, її батьками є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_8 виданого 29.01.1998 року Бабинською сільською радою Старосинявського району Хмельницької області, встановлено що ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Бабино, Старосинявського району Хмельницької області, про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 29.01.1998 року зроблено відповідний запис за №1, його батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_9 виданого 29.04.1987 року Хмельницьким міським відділом РАЦС, встановлено що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 в м.Хмельницький, Хмельницької області, про що в книзі реєстрації актів про народження ІНФОРМАЦІЯ_7 зроблено запис за №886, його батьками є ОСОБА_1 та ОСОБА_4 .

Відповідно до довідки КНП «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» №4 від 26.01.2024 року встановлено, що ОСОБА_4 знаходиться на диспансерному обліку у сімейного лікаря з приводу компресованого перелому хребта, наслідків ГПМ, гіпертонічної хвороби ІІІ ступеня, хронічного атрофічного гастриту, що також підтверджується протоколом магнітно-резонансної томографії від 02.05.2023 року медичного центру Ультрадіагностика.

Згідно довідки КНП «Старосинявський центр первинної медико-санітарної допомоги» №5 від 26.01.2024 року встановлено, що ОСОБА_1 знаходиться на диспансерному обліку у сімейного лікаря з приводу ішемічної хвороби серця. Дифузний кардіосклероз. Гіпертонічна хвороба ІІІ ступеня. Дифузна В великоклітинна лімфома, що також підтверджується випискою №1944 від 11.02.2020 року.

Відповідно до довідки до акта огляду МСЕК Серія АВ №0039130, ОСОБА_6 являється особою в якої наявна ІІІ група інвалідності, загальне захворювання, з 15.03.2019 року довічно, протипоказання важкої фізичної справи.

Згідно довідки КНП «Старосинявська багатопрофільна лікарня» №98 від 26.01.2024 року, встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на обліку у лікаря-психіатра не перебуває і за медичною допомогою не звертався.

Відповідно до довідки КНП «Старосинявська багатопрофільна лікарня» №98 від 26.01.2024 року, встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на обліку в лікаря-нарколога не перебуває і за медичною допомогою не звертався.

Відповідно до довідки до акта огляду МСЕК Серія 10 ААБ №560556, ОСОБА_3 являється особою в якої наявна ІІ група інвалідності, загальне захворювання, з 06.11.2012 року довічно.

Згідно висновку обл. ЛКК КНП «Хмельницький обласний медичний центр психічного здоров`я» №118 від 22.01.2024 року встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаюча за адресою АДРЕСА_1 , потребує постійного стороннього догляду.

Згідно довідки КНП «Старосинявська багатопрофільна лікарня» №99 від 26.01.2024 року, встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку у лікаря психіатра з 2011 року, діагноз: шизофренія, параноїдальна форма, епізодичний тип перебігу з стабільним перебігом. Ремісія «С».

Відповідно до рішення виконавчого комітету Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області №03/2024 від 14.02.2024 року, було вирішено затвердити висновок опікунської ради про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_2 над ОСОБА_3 .

Згідно висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області встановлено, що на підставі актаобстеження матеріально-побутовихумов від08.02.2024року, ОСОБА_2 проживає разоміз ОСОБА_3 та маєусі можливостіздійснювати обов`язкиопікуна наднею. ОСОБА_2 на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, характеризується позитивно, спроможний здійснювати обов`язки опікуна. Встановлених законодавством перешкод для призначення його опікуном немає. Враховуючи вищезазначені обставини опікунська рада при виконавчому комітеті Старосинявської селищної ради дійшла висновку про можливість виконувати обов`язки опікуна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі визнання її судом недієздатною.

Відповідно до подання Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області №354 від 01.03.2024 року, остання просить призначити ОСОБА_2 опікуном над ОСОБА_3 у разі визнання її судом недієздатною.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №221 від 03.04.2024 року встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована та проживаюча за адресою АДРЕСА_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді параноїдної шизофренії, безперервного типу перебігу зі стабільним дефектом, внаслідок чого не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними в повсякденному житті без сторонньої допомоги. Таким чином, ОСОБА_3 слід визнати недієздатною.

Отже, вимоги заявника про визнання ОСОБА_3 , недієздатною та встановлення над нею опіки повністю доведені, ґрунтуються на вимогах закону, а тому підлягають задоволенню.

Згідно ч.2 ст.299ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст.39,40,41,55,60,62 ЦК України, ст.ст.12,13,81,82,141, 223,259,263-265,299,300 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстровану та проживаючу за адресою АДРЕСА_1 , - недієздатною.

Встановити над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованою та проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , опіку та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованого та проживаючого за адресою АДРЕСА_1 , її опікуном.

Витрати за проведення судово-психіатричної експертизи (висновок судово-психіатричного експерта №221 від 03.04.2024 року) у розмірі 7210,42 грн., - віднести на рахунок держави.

Визначити строк дії даного рішення терміном два роки з дня набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії даного рішення.

Копію судового рішення невідкладно надіслати до виконавчого комітету Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області та органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарженняякщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , уродженець, зареєстрований та проживаючий за адресою АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрована та проживаюча за адресою АДРЕСА_3 .

Представник заінтересованої особи: адвокат Куцоконь Віктор Васильович, місцезнаходження смт.Стара Синява, вул.Грушевського, 56, Хмельницького (Старосинявського) району Хмельницької області, п.і.31400.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований та проживаючий за адресою АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Старосинявської селищної ради Хмельницького району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04402824, місцезнаходження смт.Стара Синява, вул.Івана Франка, 8, Хмельницького (Старосинявського) району Хмельницької області, п.і.31400.

Повний текст судового рішення складено 09 травня 2024 року.

Суддя: підпис Д.В.Цибульський

Присяжні: підпис С.А.Швець

підпис О.М.Жульова

Суддя Летичівського районного суду

Хмельницької області Д.В.Цибульський

Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118925015
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —684/88/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Летичівський районний суд Хмельницької області

Цибульський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні