Вирок
від 09.05.2024 по справі 683/1414/24
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1414/24

1-кп/683/207/2024

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2024 року м. Старокостянтинів

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченої ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинів кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023242210000049від 02листопада 2023року,щодо

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Туруханськ, Красноярського краю, Російської Федерації, громадянки України, з середньо спеціальною освітою, диспетчера ТОВ «ЕнселкоАгро», не одруженої, має на утриманні неповнолітню дочку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованупо АДРЕСА_1 , та проживаючу по АДРЕСА_2 , раніше не судиму,

яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 обвинувачується в тому, що за результатами виборів депутатів Пашковецької сільської ради в одномандатних виборчих округах, відповідно до рішення Першої сесії Пашковецької сільської ради 7 скликання № 1 від 04.11.2015 «Про результати виборів Пашковецького сільського голови та депутатів сільської ради» обрана депутатом Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району Хмельницької області.

Надалі, відповідно до рішення Першої сесії Пашковецької сільської ради 7 скликання № 3 від 04.11.2015 «Про вибори секретяря сільської ради» обрана на посаду секретаря Пашковецької сільської ради, що згідно ст. 14 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» віднесена до 9 рангу 5 категорії. При цьому ОСОБА_4 постійно обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, в той же день приступила до виконання своїх повноважень посадової особи органу місцевого самоврядування, тобто з урахуванням примітки 1 до ст. 364 КК України, вона набула статусу службової особи, яка наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Також, відповідним до рішенням Першої сесії Пашковецької сільської ради 7 скликання № 1 від 04.11.2015 «Про результати виборів Пашковецького сільського голови та депутатів сільської ради», за результатами голосування на виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, депутатами Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району визнано 14 осіб, зокрема: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_4 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , які цього ж дня приступили до виконання своїх обов`язків.

Згідно ст. 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», секретар сільської, селищної, міської ради працює в раді на постійній основі. Секретар ради обирається радою з числа її депутатів на строк повноважень ради за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови. Секретар сільської, селищної, міської ради: у випадку, передбаченому частиною першою статті 42 цього Закону, здійснює повноваження сільського, селищного, міського голови; повідомляє депутатам і доводить до відома населення інформацію про час і місце проведення сесії ради, питання, які передбачається внести на розгляд ради; веде засідання ради та підписує її рішення у випадках, передбачених частиною шостою статті 46 цього Закону; організує підготовку сесій ради, питань, що вносяться на розгляд ради, забезпечує оприлюднення проектів рішень ради відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" та інших законів; забезпечує своєчасне доведення рішень ради до виконавців і населення, організує контроль за їх виконанням, забезпечує оприлюднення рішень ради відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації", забезпечує офіційне оприлюднення рішень ради, які відповідно до закону є регуляторними актами, а також документів, підготовлених у процесі здійснення радою регуляторної діяльності, та інформації про здійснення радою регуляторної діяльності; сприяє депутатам ради у здійсненні їх повноважень; забезпечує зберігання у відповідних органах місцевого самоврядування офіційних документів, пов`язаних з місцевим самоврядуванням відповідної територіальної громади, забезпечує доступ до них осіб, яким це право надано у встановленому порядку; вирішує за дорученням сільського, селищного, міського голови або відповідної ради інші питання, пов`язані з діяльністю ради та її органів.

Відповідно до пунктів «а», «б» ч. 1 ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад та передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», яка діяла в редакції станом на 2020 рік, рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень.

Рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом. При встановленні результатів голосування до загального складу сільської, селищної, міської ради включається сільський, селищний, міський голова, якщо він бере участь у пленарному засіданні ради, і враховується його голос.

Рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, передбачених цим Законом. Результати поіменного голосування є невід`ємною частиною протоколу сесії ради.

Відповідно до ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно, ОСОБА_4 , будучи секретарем Пашковецької сільської ради, тобто посадовою особою органу місцевого самоврядування, яка відповідно до ст. 14 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" віднесена до 9 рангу 5 категорії, постійно обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а тому відповідно до ч. 3ст. 18 КК України, яка передбачає, що службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, була службовою особою.

Так, у період з 20.11.2019 по 12.11.2020 ОСОБА_4 , являючись службовою особою, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування секретарем Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району, відповідно до рішення Першої сесії Пашковецької сільської ради 7 скликання № 3 від 04.11.2015 «Про вибори секретяря сільської ради», неналежно виконуючи свої службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, всупереч вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а саме будучи в силу своїх службових повноважень обізнаною із земельним законодавством, що регулює порядок безоплатної передачі у приватну власність земельних ділянок, не перевіривши наявність даних щодо позитивного вирішення заяв ОСОБА_20 , ОСОБА_12 та ОСОБА_21 про надання їм у власність земельних ділянок та наявність необхідної кількості голосів депутатів «За», яка відповідно до ч. 2 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» мала становити більшість від загального складу ради, а саме не менше восьми голосів депутатів, яких в дійсності не було, виготовила за допомогою комп`ютерної техніки на бланку Пашковецької сільської ради офіційні документи, а саме рішення № 3 «Про затвердження проекту землеустрою та надання у власність земельної ділянки» 53 сесії 7 скликання Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району від 12.11.2020 стосовно затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (категорія землі житлової та громадської забудови), площею 0,25 га, кадастровий номер 6824286400:04:020:0027, розташованої за адресою

АДРЕСА_3 та передачу її у власність, рішення № 6 «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства» 53 сесії 7 скликання Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району від 12.11.2020 стосовно затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства площею 0,20 га, кадастровий номер 6824286400:04:022:0132, розташованої за адресою АДРЕСА_2 , та передачу її у власність та рішення № 10 «Про затвердження проекту землеустрою та надання у власність земельної ділянки» 53 сесії 7 скликання Пашковецької сільської ради Старокостянтинівського району від 12.11.2020 стосовно затвердження проекту землеустрою, щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд із земель житлової та громадської забудови, площею 0,20 га, кадастровий номер 6824286400:04:020:0026, розміщеної за адресою АДРЕСА_4 та передачі її у власність, після чого особисто надала їх для підпису Пашковецькому сільському голові ОСОБА_22 , який будучи впевненим в законності вказаних рішень підписав та затвердив відтиском печатки Пашковецької сільської ради виготовлені секретарем Пашковецької сільської ради вищевказані рішення сесії, тим самим надавши їм юридичної сили, в результаті чого в подальшому з комунальної власності вибули земельні ділянки площею 0,65 га., загальною вартістю 436361,23 грн., у зв`язку з чим Старокостянтинівській міській раді, яка на даний час є правонаступником прав і обов`язків Пашковецької сільської ради, спричинено тяжкі наслідки.

Дії обвинуваченої ОСОБА_4 кваліфіковано за ч. 2ст. 367 КК України, як: у службова недбалість, тобто у неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

30 квітня 2024 року між прокурором Хмельницької окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 за участі захисника ОСОБА_5 укладена угода про визнання винуватості у вчиненні вказаного кримінального правопорушення на таких умовах: ОСОБА_4 повністю визнала свою вину у вищезазначеному діянні, щиро розкаявся; обставини, які б обтяжували покарання ОСОБА_4 відсутні; сторони погодили призначити ОСОБА_4 покарання за ч.2ст.367 КК Україниу виді2років позбавленняволі зпозбавленням правазаймати посадиабо займатисьдіяльністю,що пов`язаніз виконаннямфункцій державиабо місцевогосамоврядування настрок 2місяці,без штрафу,на підставіст.75КК Українизвільнитивід відбуванняосновного покаранняз випробуваннямта звстановленням іспитовогостроку тапокладенням нанеї обов`язківпередбачених ст.76КК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.367 КК України. Обвинувачена свою вину у вчиненні інкримінованого їй кримінального правопорушення визнає повністю, цілком розуміє права, визначені ч.5ст.474 КПК України, та наслідки укладення і затвердження угоди, передбачені ч.1ст.473 КПК України,характер обвинувачення,вид покарання,а такожінші заходи,які будутьзастосовані донеї уразі затвердженняугоди судомта наполягаєна затвердженніугоди провинуватості.

Позицію обвинуваченої ОСОБА_4 підтримав її захисник ОСОБА_5 .

Прокурор ОСОБА_3 пояснив, що йому зрозумілі наслідки затвердження угоди, передбачені ч.2ст.473 КПК України, та просить затвердити угоду.

Представник потерпілого в судове засідання не з`явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, проти укладення угоди не заперечив, наслідки укладення та затвердження угоди зрозумілі. Крім того, надав згоду прокурору на укладення угоди.

Суд, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди про визнання винуватості сторонами є добровільним та не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді. Судом з`ясовано, що будь-яких скарг обвинувачена ОСОБА_4 під час кримінального провадження не подавала.

Перевіривши угоду про визнання винуватості на відповідність вимогам КПК України та КК України, суд встановив, що кваліфікація дій обвинуваченої ОСОБА_4 за ч. 2 ст.367 ККУкраїни є правильною. Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачена визнала себе винуватою, відповідно до ст.12КК України є нетяжким злочином, що в силу вимог ч. 4ст.469КПК України передбачає можливість укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні.

Умови угоди про визнання винуватості відповідають інтересам суспільства, не порушують прав, свобод та інтересів сторін і інших осіб.

Судом встановлені обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди про визнання винуватості є добровільним. Взяті обвинуваченою ОСОБА_4 на себе за угодою про визнання винуватості зобов`язання очевидно можливі для їх виконання.

З огляду на викладене, враховуючи пом`якшуючі обставини, а саме, щире каяття, відсутність обтяжуючих обставин вчинення злочину, а також те, що даним кримінальним правопорушенням (злочином) не завдано шкоди правам та інтересам окремих осіб, воно не набуло значного суспільного резонансу, що суспільний інтерес виражається в зменшенні рівня злочинності, запобіганні, виявленні та припиненні кримінального правопорушення і забезпеченні швидкого досудового розслідування та судового розгляду, суд вбачає наявність фактичних підстав для доведення винуватості обвинуваченої ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 367 КК України, та затвердження угоди про визнання винуватості.

Стосовно ОСОБА_4 запобіжний захід не обирався.

Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся.

Керуючись ст.ст.314,368,370,374-376,475 КПК України, суд

ухвалив:

Укладену 30 квітня 2024 року між прокурором Хмельницькоїокружної прокуратури ОСОБА_3 таобвинуваченою ОСОБА_4 угоду про визнання винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, - затвердити.

ОСОБА_4 визнати винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 367 КК України, та призначити їй покарання у виді 2 (двох) років позбавлення волі з позбавленням права займати посади або займатись діяльністю, що пов`язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування строком 2 (два) роки, без застосування покарання у виді штрафу.

На підставіст.75 КК Українизвільнити ОСОБА_4 від призначеного основного покарання з випробовуванням, встановивши іспитовий строк 1 (один) рік, та згідно ізст.76 КК Українипокласти на неї наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку, з підстав, передбачених статтею 394 КПК України. Апеляційна скарга подається через Старокостянтинівський районнийсуд Хмельницькоїобласті.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку, після його проголошення, негайно вручити обвинуваченій та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Суддя

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення09.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118925065
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Службова недбалість

Судовий реєстр по справі —683/1414/24

Вирок від 09.05.2024

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

Ухвала від 02.05.2024

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Луговий О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні