Ухвала
від 08.05.2024 по справі 526/1234/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1234/23

Провадження № 1-кс/526/210/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 травня 2024 року м. Гадяч

слідча суддя Гадяцького районного суду ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Гадяч клопотання слідчого СВВП №1 Миргородського РВП ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170560000247 від 11.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України,

в с т а н о в и л а:

22 квітня 2024 року слідчий СВВП №1 Миргородського РВП ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023170560000247 від 11.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України вказуючи, що 10.04.2023 до чергової частини ВП № 1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області надійшла заява від ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про те, що невстановлена особа, шахрайським шляхом та зловживання її довірою, здійснила незаконні операції та маніпуляції з використанням електронно-обчислювальної техніки, в наслідок чого з її банківської картки заявниці АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_1 , були списані грошові кошти в сумі 61 800 грн. на банківську картку АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » № НОМЕР_2 .

Відомості по даному факту було внесено 11.04.2023 до ЄРДР за №12023170560000247 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 190 ч. 3 КК України.

В ході проведення досудового слідства було встановлено, що особа шахрая використовувала під час скоєння злочину ІР адрес НОМЕР_3 (вхід 14.04.2023, 15.04.2023).

В ходідосудового слідствавиникла необхідністьу тимчасовомудоступі додокументів (роздруківок)ТОВ ТРК« ІНФОРМАЦІЯ_3 » поІР адресі НОМЕР_3 (вхід14.04.2023,15.04.2023), яким користувалася невстановлена особа в період часу з 00 год. 00 хв. 14.04.2023 по 24 год. 00 хв. 15.04.2023, а саме: адреси, за якими надаються послуги з доступу до мережі Інтернет; дані осіб, з якими заключено договір про надання послуги з доступу до мережі Інтернет (ПІБ, номери телефонів тощо) з наданням копій таких договорів; реквізити та дані осіб, якими здійснюється оплата послуг з доступу до мережі Інтернет; МАС-адреси обладнання, на які встановлено вказану ІР-адресу.

Роздруківки вказаної вище інформації можуть перебувати та бути сформованими лише ТОВ ТРК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », яке розташоване в АДРЕСА_1 .

Іншим чином отримати такі відомості неможливо.

У судове засідання прокурор та слідчий не з`явилися, про місце і час розгляду клопотання повідомлені належним чином. Слідчий подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Особа, у володінні якої знаходяться документи до суду не з`явилась, про причини неявки суду не повідомила, про час та місце розгляду клопотання повідомлена належним чином.

Згідно ч. 4 ст.107КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, суд визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання за відсутності осіб, які не з`явилися, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідча суддя дійшла висновку про наявність правових підстав для задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відомості про дану подію внесено до ЄРДР №12023170560000247 від 11.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України,

Відповідно до ч.1 ст.131КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п.5, п.6 ч.2 ст.131КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Статтею 132КПК України визначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3 ст.132КПК України зазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч. 4 ст.132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1 ст.159КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Пунктом 7 частини 1 ст. 162 КПК України також передбачено, що інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, належать до охоронюваної законом таємниці.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, а саме що речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи та самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, в зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст.163КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно до ч. 5 ст.132КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Враховуючи викладене, слідча суддя дійшла висновку, що подане клопотання слід задовольнити, оскільки при зверненні до суду із зазначеним клопотанням слідчим доведено, що існує потреба у вказаних заходах, про які йдеться в клопотанні, а у слідчого відсутня можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись статтями 159-166 КПК України, слідча суддя

у х в а л и л а:

Клопотання слідчого СВВП №1 Миргородського РВП ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023170560000247 від 11.04.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України - задовольнити.

Надати групіслідчих слідчоговідділення ВП№1Миргородського РВПГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,а такожкожному зних окремота іншійуповноваженій особіна підставіпостанови пропроведення процесуальнихдій наіншій території(відповіднодо ч.6ст.218КПК України)від слідчогоіз вказаноїгрупи слідчих,тимчасовий доступдо документів(роздруківок),що перебувають уволодінні ТОВТРК « ІНФОРМАЦІЯ_3 »,яке розташованев АДРЕСА_1 ,а такожзобов`язати уповноваженуособу даногоТовариства надатиінформацію по ІР адресі НОМЕР_3 (вхід 14.04.2023, 15.04.2023): адреси, за якими надаються послуги з доступу до мережі Інтернет; дані про осіб, з якими укладено договір про надання послуги з доступу до мережі Інтернет (ПІБ, номери телефонів тощо) з наданням копій таких договорів; реквізити та дані осіб, якими здійснюється оплата послуг з доступу до мережі Інтернет; МАС-адреси обладнання, на які встановлено вказану ІР-адресу.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді діє два місяці.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідча суддя: ОСОБА_1

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118926374
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —526/1234/23

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 04.05.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 26.04.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні