Ухвала
від 08.05.2024 по справі 526/712/24
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/712/24

Провадження № 2/526/639/2024

У Х В А Л А

іменем України

08 травня 2024 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого Киричка С.А.,

з участю секретаря Широколави О. В.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Хоруженка С.Г.,

представника відповідача адвоката Черкасова М.А.,

розглянувши у підготовчому засіданні клопотання представника позивача - адвоката Хоруженка С.Г. у цивільні справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ часток в натурі майна, що є у спільній частковій власності,

в с т а н о в и в:

У провадженні Гадяцького районного суду Полтавської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ часток в натурі майна, що є у спільній частковій власності.

Представник позивача адвокат Хоруженко С.Г. надав клопотання про проведення судової будівельно-технічної експертизи та земельно-технічної експертизи.

Представник відповідача проти задоволення клопотання про призначення експертиз не заперечував.

Згідно ч. 1ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 8 ч. 2ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Згідност. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані,на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів),що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи,та інших обставин,які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються також висновками експертів .

Експерт попереджається про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Суд, розглянувши клопотання сторін про призначення судової будівельно технічної експертизи, вважає, що клопотання підлягає до задоволення,оскількидля з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Оскільки для проведення зазначених експертиз потрібний значний проміжок часу, суд вважає, що провадження у справі на час проведення експертизи, необхідно зупинити.

Керуючись ст. ст.197,103,252 ЦПК України, суд, -

п ос та но в и в:

Клопотання представника позивача адвоката Хоруженко С.Г. у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провиділ частокв натурімайна ,що єу спільнійчастковій власності про призначення судової будівельно-технічної експертизи та земельно-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за позовом позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 провиділ частокв натурімайна,що єу спільнійчастковій власності про призначення судової будівельно-технічної експертизи судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити судовому експерту Авдєєвій Ніні Миколаївні (адреса: вул.Європейська,92, м. Полтава).

На вирішення експертизи поставити запитання:

1. Чи є технічна можливість здійснити виділ в натурі належних ОСОБА_1 1/2 частини житлового будинку з господарськими спорудами за адресою:

АДРЕСА_1 . Запропонувати можливі варіанти виділу в натурі 1/2 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами за адресою:

АДРЕСА_2 . Визначити варіанти розподілу земельної ділянки з кадастровим номером 5320410100:50:004:0988 із цільовим призначенням для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд розміром 0, 0634 га відповідно до варіантів розподілу домоволодіння по частини розташованою за адресою: АДРЕСА_3 ?

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 Кримінального кодексу України.

Попередити сторони, що відповідно до ст.109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Оплату вартості експертного дослідження покласти на позивача ОСОБА_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд Полтавської області шляхом подачі апеляційної скарги в 15 -ти денний строк з дня її проголошення.

Суддя: С. А. Киричок

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.05.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118926387
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —526/712/24

Ухвала від 08.05.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Киричок С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні