Ухвала
від 30.04.2024 по справі 160/6363/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

30 квітня 2024 рокуСправа №160/6363/24

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого суддіСліпець Н.Є. за участі секретаря судового засіданняЛебеденко В.В. за участі: представників позивача Білокінь С.С., Селіна Д.В. розглянувши у підготовчому засіданні у місті Дніпро клопотання представника Дніпровської міської ради про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Фонд Східна Європа в адміністративній справі №160/6363/24 за позовом Громадської організації "ПЛАТФОРМА ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ" до Дніпровського міського голови Філатова Бориса Альбертовича, Дніпровської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

08.03.2024 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Громадської організації "ПЛАТФОРМА ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ" (далі позивач) до Дніпровського міського голови Філатова Бориса Альбертовича (далі відповідач 1), Дніпровської міської ради (відповідач 2), в якій просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність та зобов`язати ОСОБА_1 Дніпровського міського голову належним чином розглянути електронну петицію "Зміни до Бюджету на 2024 рік та відміна тендерів КП "ОРГАНІЗАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СЛУЖБА" Дніпровської міської ради задля Підтримки Обороноздатності та Захисту України", підготувати проект рішення міської ради з питання електронної петиції та винести вказане питання електронної петиції (проекту рішення) на розгляд сесії місцевої ради з поставленням на голосування;

- визнати протиправною бездіяльність та зобов`язати Дніпровську міську раду розглянути питання, що зазначені в електронній петиції Зміни до Бюджету на 2024 рік та відміна тендерів КП "ОРГАНІЗАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СЛУЖБА" Дніпровської міської ради задля Підтримки Обороноздатності та Захисту України" на найближчому пленарному засіданні Дніпровської міської ради.

28.03.2024 представник Дніпровської міської ради звернулась до суду з клопотанням про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Фонд Східна Європа.

В обґрунтування заяви зазначено, що Фонд Східна Європа обслуговує сайт єдиної системи місцевих петицій «E-DEM Місцеві петиції», на якому здійснюється голосування за відповідні місцеві петиції, у тому числі петиції, яка є предметом розгляду в цій справі. Відтак, Дніпровська міська рада зазначає, що залучення до участі у цій справі Фонду Східна Європа сприятиме всебічному розгляду справи, зібранню більшої кількості доказів, правильному вирішенню спору, встановленню дійсного характеру спірних правовідносин. Отже, рішення у цій справі впливатимуть на права та обов`язки Фонду Східна Європа, у зв`язку з чим просять суд задовольнити клопотання.

26.04.2024 через систему «Електронний Суд» представником позивача було подано заяву щодо відсутності підстав для залучення третьої особи та вказано, що факт обслуговування Фондом Східної Європи сайту єдиної системи місцевих петицій не свідчить про вплив рішення у цій справі на права, інтереси чи обов`язки Фонду, адже останній лише обслуговує майданчик, на якому розміщено петицію і не має жодного відношення до її розгляду.

В підготовче засідання представники відповідачів не прибули, звернулись до суду з клопотанням про відкладення засідання у зв`язку з перебуванням у відпустці. Усною ухвалою суду, із занесенням до протоколу засідання 30.04.2024, судом визнано неповажними причини не прибуття представників відповідачів до суду та постановлено провести підготовче засідання за їх відсутності.

Представники позивача в підготовчому засіданні заперечували проти залучення третьої особи до участі у розгляді справи.

Дослідивши заяву представника відповідача 2 про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета позову на стороні відповідача, заслухавши думку представників позивача, вивчивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, пред`явивши позов до однієї або декількох сторін. Задоволення позову таких осіб має повністю або частково виключати задоволення вимог позивача до відповідача.

Разом з тим, відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Отже, єдиною підставою для залучення до участі у справі третьої особи є те, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі.

Разом з тим, судом встановлено, що рішення у цій адміністративній справі не матиме впливу на права та законні інтереси Фонду Східна Європа, оскільки предметом розгляду у справі є правова оцінка бездіяльності/дій Дніпровського міського голови ОСОБА_1 та Дніпровської міської ради при розгляді електронної петицію "Зміни до Бюджету на 2024 рік та відміна тендерів КП "ОРГАНІЗАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНА СЛУЖБА" Дніпровської міської ради задля Підтримки Обороноздатності та Захисту України".

Тобто, рішення ухвалене за результатом розгляду цієї справи жодним чином не вплине на права та обов`язки Фонду Східна Європа.

З урахуванням викладеного, суд доходить висновку про необґрунтованість поданого клопотання та відсутність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 49, 241-243, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання представника Дніпровської міської ради про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Фонд Східна Європа в адміністративній справі №160/6363/24 за позовною заявою Громадської організації "ПЛАТФОРМА ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ" до Дніпровського міського голови Філатова Бориса Альбертовича, Дніпровської міської ради про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України, окремо від рішення оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 06 травня 2024 року.

Суддя Н.Є. Сліпець

Дата ухвалення рішення30.04.2024
Оприлюднено13.05.2024
Номер документу118929077
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —160/6363/24

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сліпець Надія Євгенівна

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сліпець Надія Євгенівна

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сліпець Надія Євгенівна

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Сліпець Надія Євгенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні